Jyhkeät jääpuikot talon katolla näyttävät kauniilta, mutta niitä ei kannata kauaa ihailla. Sillä ne ovat paitsi vaarallisia, mutta ne kertovat myös katon huonosta kunnosta ja lämpövuodosta.
Lumisena talvena katon lämpövuotokohdat on helppo tunnistaa lumipeitteen sulaneista laikuista ja räystäälle pakkasellakin muodostuvista jääpuikoista. Jääpuikkoja voi toki muodostua räystäille keväällä auringon paistaessa, mutta pakkasella niiden ei enää pitäisi kasvaa.
Katon lämpövuotoa ei yleensä huomaa, koska se ei vaikuta asumisviihtyvyyteen esimerkiksi vetona. Lämpövuoto saattaa näkyä ainoastaan korkeassa lämmityslaskussa. Pahimmassa tapauksessa lämpövuoto huomataan vasta, kun lämmin ilma on pakkasella jäätynyt peltikaton alapintaan, sulanut ilman lämmettyä vedeksi ja valunut seinää pitkin huoneeseen.
Varo vaaraa!
Normaalisti lumi sataa katolle tasaiseksi patjaksi, mutta sulava lumi voi lisätä katon kuormaa pakkautuessaan painavaksi jäälevyksi. Katon rakenteet voivat joutua koville ja jos siellä on vielä lahonneita rakenteita, voi katon romahdus olla mahdollinen. Lisäksi jääpuikot ja katolla oleva jää voivat lähteä liikkeelle ja aiheuttaa vaaratilanteita.
Tutki ja korjaa
Lämpövuoto kertoo siis katon huonosta kunnosta, eristyksestä, ja tuuletuksesta. Se voi aiheuttaa mittavia kosteusvaurioita, hometta ja lahottaa katon puurakenteita. Lämpövuotoremonttia ei kuitenkaan tarvitse aloittaa heti talvella, vaan on hyvä odottaa ilmojen lämpiämistä.
Kattoremontin laajuudesta riippuen remontti voi kestää parin päivän katteen vaihdosta parin viikon urakkaan. Hinta riippuu myös remontin laajuudesta, tarjouksia kannattaa kysellä useammalta firmalta.