Energiateollisuuden arvio: Näin paljon pörssisähkö maksaa alkuvuonna

Pörssisähkön hinnat nousevat talveksi, mutta tänä talvena hintojen nousu on maltillista, ennakoi Energiateollisuuden toimitusjohtaja.

Pörssisähkön hintakehitys tulevalle talvelle näyttää maltilliselta, eikä vuodenaikaan nähden poikkeavan isoa hintatason nousua ole näkyvissä, arvioi Energiateollisuuden toimitusjohtaja Jukka Leskelä.

Leskelän arvion mukaan tällä hetkellä tammi-maaliskuun pörssisähkön hinta näyttää olevan keskimäärin noin 10 senttiä kilowattitunnilta sisältäen arvolisäveron.

Fortumin Suomen kuluttajaliiketoiminnasta vastaavan Tuomas Yrttiahon arvio hinnasta on samaa luokkaa Leskelän kanssa.

Konkreettisesti yksi kiukaan lämmityskerta tunniksi maksaisi siis 0,8 euroa, jos yhden kilowattitunnin hinta olisi 10 senttiä ja kiuas kuluttaisi kahdeksan kilowattituntia sähköä per lämmityskerta,

Astianpesukoneen pyörittäminen tunnin verran taas maksaisi 0,06 euroa, jos yksi pesukerta kuluttaisi 0,6 kilowattituntia sähköä ja yhden kilowattitunnin hinta olisi 10 senttiä.

Luvut ovat vuoden ensimmäistä neljännestä kuvaavia keskiarvoja, ja Leskelän ja Yrttiahon mukaan pörssisähkön päiväkohtaiset hinnat tulevat kuitenkin vaihtelemaan laajalla skaalalla.

– Talvella tulee olemaan tunteja, jolloin sähkön hinta on lähellä nollaa. Niinä päivinä kun on tyyntä ja kylmää, sähkön hinta voi taas olla ajoittain todella korkea, Leskelä sanoo.

Viime talveen verrattuna nousu maltillista

Verrattuna viime talven pörssisähkön hintatason nousuun tänä talvena nousu tulee Leskelän mukaan olemaan joko saman tyypistä tai hieman matalampaa.

Viime talvena nähtiin pörssisähkön hinnoissa myös kovia hintapiikkejä. Esimerkiksi tammikuun alussa pörssisähkön hinta kohosi joinakin tunteina jopa yli kahteen euroon.

Leskelä ei pidä kovin todennäköisenä, että vastaavia piikkejä pörssisähkön hinnassa tänä talvena nähtäisiin.

Sähkön hinta muodostuu sähkömarkkinoilla, kun sähkön tuottajat ja jälleenmyyjät käyvät kauppaa. Kauppaa käydään aina seuraavalle päivälle ja tunnille.

Kun pörssisähkön kulutus on talvisin korkealla, myös hinta on korkeampi kuin kesällä. Kysynnän noustessa myös hinta siis nousee, mutta hintaan vaikuttaa myös sähkön tuotantotilanne.

Arviot tulevista sähkön hinnoista perustuvat sähköfutuureille, jotka kertovat siitä, mikä on markkinoiden hintaodotus tulevaisuudessa kulutettavalle sähkölle. 

Arviot kuvaavat siis vain markkinoiden odotusta, ei sitä, mikä pörssisähkön tarkka hinta kyseisenä päivänä on.

Tilanne voimalaitoksissa hyvä

Isoin pörssisähkön hintaan vaikuttava muuttuja on Energiateollisuuden Leskelän ja Fortumin Yrttiahon mukaan tuulivoima, jonka saatavuudessa voi olla isoja vaihteluita riippuen päivän tuulisuudesta.

– Suomeen on asennettu 8  000 megawattia tuulivoimaa. Käytännössä tuulivoimaan saatavuus voi vaihdella lähes nollan ja noin 6  000–7  000 megawatin välillä riippuen tuulisuudesta. Kun talvisin tuulettomina päivinä on niukkuutta tuulivoiman saatavuudessa, pörssisähkön hinnat voivat hyvin herkästi nousta korkealle, Leskelä sanoo.

Koko Suomen sähkön maksimikulutus tunnissa on Leskelän mukaan noin 14 000–15 000 megawattia.

Vesivoiman saatavuuden tilanne on Leskelän ja Yrttiahon mukaan talvea varten hyvä, joten pula vesivoimasta tuskin tulee nostamaan hintoja.

Myös ydinvoiman suhteen tilanne näyttää hyvältä. Olkiluodon ydinvoimalan kakkosyksikkö oli aiemmin syksyllä poissa käytöstä liki kuukauden ja toimii edelleen rajoitetulla teholla. 

Rajoituksella ei kuitenkaan Leskelän mukaan ole merkittäviä vaikutuksia pörssisähkön hintaan.

Tilanne voimalaitoksissa on tällä hetkellä siis hyvä.

– Pörssisähkön hinta kuitenkin kallistuisi ja hintapiikkejä tulisi, jos kylmänä ja tyynenä pakkaspäivänä voimalaitoksiin tulisi jokin häiriö, sillä energiavajetta jouduttaisiin korvaamaan kalliimmilla tuotantomuodoilla, Yrttiaho sanoo.

Lue myös: 

Lue myös:

    Uusimmat