Haukotus iskee ilman varoitusta, mutta miksi?
Life's Little Mysteries selvitti, miksi haukotus tarttuu. Aiemmin uskottiin, että aivot kaipaavat happea, ja siksi koulupäivän viimeisinä tunteina oppilaita alkaa haukotuttaa. Tutkimuksissa on kuitenkin yritetty vähentää haukottelua antamalla ihmiselle lisähappea. Tällä ei ollut vaikutusta haukotukseen.
Asiaa selvitettäessä on myös havaittu, että syntymätön lapsi saattaa haukotella jo kohdussa. On epätodennäköistä, että lapsi saisi näin lisähappea äidiltään.
Haukotus iskee ilman varoitusta, ja joskus jopa haukotuksen ajatteleminen voi aiheuttaa haukotuksen! Joidenkin teorioiden mukaan haukotus on sosiaalinen merkki samaan tapaan kuin nauraminenkin.
Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa havaittiin, että haukotuksen aikana käyttäytymiseen liittyvään mimiikkaan, siis eräänlaiseen pantomiimiin, liittyvät aivoalueet aktivoituvat ainutlaatuisella tavalla. Haukotus välittää informaatiota sosiaalisissa ympyröissä.
Kun haukottelu siirtyy alitajuisesti ihmiseltä toiselle, se välittää tietoa, kuten "olen väsynyt" – tai "on niin tylsää että kuukahdan pian".
Tiesitkö: Ihmisen haukotus tarttuu myös koiriin!
AVA/Maria Aarnio
Lähteet: Life's Little Mysteries, Brain Facts
Kuva: Colourbox