Aalto-yliopiston tutkijat kehittävät alkoholin himoa hillitsevää laitetta, jonka teho perustuu kosketukseen. Uutisaamussa vierailleet tieteentekijät kertoivat, mistä ihmeestä on kyse.
Voisiko alkoholismia ja muita riippuvuuksia hoitaa silittelyllä?
Suomalaistutkijat uskovat vastauksen olevan kyllä. Miellyttävä kosketus aktivoi ihossa olevia hermoratoja, mikä pistää kehossa liikkeelle mielihyvää tuottavia hormoneja sekä elimistön omia opioideja. Tästä syystä kosketus toimii ikään kuin stressipuskurina.
– Jos ajatellaan biologista taustaa, niin nämähän on tavallaan kertonut viestin, että lauma on koossa ja tilanne turvallinen eli sieltä lähtee sellainen "kaikki hyvin" -signaali aivoihin, väitöskirjatutkija Juliana Harkki sanoo.
Hidasta silitystä voidaan jäljitellä ihoon kiinnitettävällä laitteella. Harkki vastaa lääketieteestä Aalto-yliopiston projektissa, jossa kehitellään alkoholin himoa kosketuksen avulla hillitsevää laitetta.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Kaikki riippuvuutta aiheuttavat toiminnot lisäävät aivojen dopamiinitasoja mielihyvää säätelevässä hermoverkostossa. Nopeaa tyydytystä tuottavaan toimintaan eli lähes mihin vain voi jäädä koukkuun. Kosketuksen puutteen on huomattu lisäävän riippuvuutta nautintoaineisiin, mutta tutkijat näkevät laitteelle potentiaalia muidenkin addiktioiden hoidossa.
– Addiktiolle ominaiset muutokset aivojen dopamiini- ja endorfiinijärjestelmässä koskevat kemiallisia riippuvuuksia eli alkoholi- ja huumeriippuvuuksia, mutta myös toiminnallisia riippuvuuksia, hankkeen neuvonantajana toimiva riippuvuuspsykiatrian neuropsykologi Pekka Rapeli Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä sanoo.
Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana.
Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12.
Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä.
Toiminnallisia riippuvuuksia ovat esimerkiksi seksi-, peli- ja shoppailuriippuvuus.
Lue myös: Lasillinen päivässä vai seitsemän illassa? Tutkimus: Tämä on vaarallisempi vaihtoehto
Kosketus osana riippuvuuden hoitoa
Alkuperäisenä ajatuksena on Harkin mukaan ollut, että puettava laite olisi arjessa mukana ja aktivoituisi tarvittaessa eli henkilön altistuessa päihteiden pariin ajavalle stressille tai päihteeseen liittyville vihjeille. Toisaalta myös kertaluontoinen silittelyannos esimerkiksi aamuisin voisi toimia yhtä tehokkaasti.
Tutkimus on vasta alkuvaiheessa, mutta toiveissa on, että jossain kohtaa laitteen saisi hankittua apteekista ilman reseptiä, jolloin se voisi pienentää kynnystä hakea hoitoa alkoholiongelmaan. Harkki arvioi, että laite voisi olla kuluttajien saatavilla vuoden 2025 loppupuolella.
Sitä odotellessa stressin hallintaan ja riippuvuuksiin voi käyttää perinteisempää kosketusta. Hiljattain tutkimuksissa on havaittu, että jo viiden sekunnin mittainen halaus tuntuu ihmisestä hyvältä. Kosketus rakentaa luottamusta, vahvistaa tunnesidettä ja kertoo hyväksynnästä.
Hellälle koskettamiselle onkin paikkansa paitsi lähisuhteissa myös esimerkiksi terapiassa ja vertaistuessa – kunhan siihen on ihmisen lupa. Ihminen voi myös itse silitellä itseään tai hakea rauhoitusta esimerkiksi lemmikkiään paijaamalla.
Kosketus rauhoittaa ja vähentää stressiä, ärtyneisyyttä ja levottomuutta sekä parantaa unen laatua ja keskittymiskykyä. Miellyttävä kosketuksella ei tunneta olevan haittavaikutuksia, vaikka toki siihenkin voi jäädä koukkuun. Se on itse asiassa tarkoituskin.
– Kosketukseen on tarkoitus jäädä koukkuun. Ihmissuhteet perustuvat kosketukseen ja luottamukseen, Rapeli sanoo.
Alla olevalla videolla kerrotaan, millainen on hyvä kosketus.
1:36