Tiede sen todistaa: Näistä syistä kannattaa olla mieluummin sinkku kuin parisuhteessa

Sinkut ovat tutkimusten mukaan paremmassa kunnossa, henkisesti kehittyneempiä ja heillä on laajemmat sosiaaliset verkostot kuin avioliittoon astuneilla.

Usein sinkkuus saatetaan nähdä huonossa valossa, huonona asiana. Sinkkuus voi tuoda mukanaan yksinäisyyttä, onnettomuuden tuntemuksia sekä epätoivoisia vonkausyrityksiä ja hävytöntä käytöstä.

Asia ei kuitenkaan ole niin mustavalkoinen, tämän todistaa jo tiedekin! Useat tutkimukset ovat nimittäin osoittaneet, että todellisuudessa sinkuilla voi mennä jopa paljon paremmin kuin avioliitossa olevilla.

Sinkuilla on tavallisesti vahvemmat sosiaaliset verkostot

Vuonna 2015 tutkijat Natalia Sarkisian ja Naomi Gerstel selvittivät, kuinka amerikkalaisten sinkkujen ja avioliitossa olevien ihmisten suhteet sukulaisiin, naapureihin ja ystäviin erosivat. Tutkijat saivat selville, että sinkut olivat yhteydessä sosiaalisiin verkostoihinsa useammin ja saivat ja tarjosivat näille enemmän apua kuin naimisissa olevat verrokit.

Tulokset olivat selkeät huolimatta ihmisten sukupuolesta, rodusta ja tulotasosta. Sarkisianin ja Gerstelin mukaan sinkkuus yksinkertaisesti lisää sosiaalisia kontakteja sekä miehillä että naisilla.

Miksi yhteydenpito on sitten hyvästä? Useiden tutkimusten mukaan se on avain onnellisuuteen tällä hetkellä, mutta erityisesti myös ikääntyessä.

Esimerkiksi vuonna 2008 British Medical Journal -julkaisussa ilmestynyt tutkimus sai selville, että ihmiset, jotka pitivät säännöllisesti yhteyttä kymmeneen tai useampaan henkilöön, olivat merkittävästi onnellisempia kuin he, jotka eivät pitäneet yhteyttä tai joilla oli vähemmän ystäviä.

Sinkut ovat yleensä paremmassa kunnossa

Sinkuilla voi siis olla paljon enemmän ystäviä ja sosiaalisia kontakteja, mutta sen lisäksi sinkut ovat todennäköisesti myös paljon paremmassa kunnossa.

Calgaryn ja Marylandin yliopistojen tutkimuksessa vertailtiin 13 000 aikuisen ihmisen kuntoilutottumuksia, ja kävi ilmi, että sinkut ja he, jotka eivät koskaan olleet naimisissa, treenasivat useammin joka viikko verrattuna naimisissa oleviin ja eronneisiin henkilöihin.

Myös Social Science and Medicine -julkaisussa vuonna 2015 ilmestynyt tutkimus tukee samaa ajatusta. Tutkimuksessa vertailtiin yhdeksästä Euroopan maasta kotoisin olevan 4 500 ihmisen painoindeksejä ja kävi ilmi, että keskimäärin sinkuilla oli matalampi painoindeksi verrattuna naimisissa oleviin. Avioituneet painoivat myös keskimäärin viisi kilogrammaa enemmän kuin sinkut.

Sinkut saattavat olla henkisesti kehittyneempiä

Monet tutkimukset ovat myös liittäneet yksin vietettyyn aikaan monia etuja, kuten lisääntyneen vapauden tunteen ja luovuuden lisääntymisen. Asiantuntijoiden mukaan pelkästään yksin vietetty aika voi saada ihmiset kehittymään ja tuntemaan itsensä paremmin.

Kalifornian Santa Barbaran yliopiston psykologi Bella DePaulo on aiemmin esitellyt presentaatiossaan todisteita siitä, että sinkuilla on tavallisesti voimakkaampi itsemääräämisoikeus ja että sinkut kokevat todennäköisemmin henkistä kasvua ja kehitystä naimisissa oleviin verrattuna.

Samoja ajatuksia tukee jo vuonna 1998 National Survey of Families and Householdsin tekemä data-analyysi, jonka mukaan sinkut kokivat avioituneita todennäköisemmin henkilökohtaista kasvua. Lisätutkimuksia kuitenkin vielä kaivataan.

***

Lue myös:

    Uusimmat