Tiedemiehen ja urkurin poika rakentaa siltaa tieteen ja uskonnon välille – Dan Brown otti yleisönsä kirjamessuilla

1:59img
Julkaistu 28.10.2017 22:29
Toimittajan kuva

Saara Rantanen

saara.rantanen@mtv.fi

Kirjailija Dan Brown esiintyi Helsingin kirjamessuilla vetäen 1200-paikkaisen salin täyteen. Peruutuspaikkoja jonotti 300 ihmistä. Da Vinci koodi -kirjasta tunnetuksi tullut Dan Brown oli Helsingissä markkinoimassa uusinta kirjaansa Alku.

Dan Brown on erittäin tunnettu kirjailija, jonka kirjoja on käännetty yli 50 kielelle. Kun hän julkaisee uuden teoksen, suuren yleisön odotukset ovat korkealla. Brown ei myönnä tämän vaikuttavan työhönsä.

– Tällaisen kirjan kirjoittaminen vie 2-3 vuotta. Tätä uusinta tein 3,5 vuotta. Kustantajani ei painosta minua aikatauluista, vaan saan kirjoittaa omassa tahdissani, kertoo Brown MTV Uutisten haastattelussa.

Dan Brown sanoo tekevänsä kaiken taustatyön itse ilman tutkimusapulaisia.

– Aina en tiedä, mitä en tiedä. Se selviää, kun törmään siihen. Siksi en voi teettää taustatöitä muilla, selittää Brown ajankäyttöään.

Brownin kirjoissa on paljon faktaa, joka on punottu fiktiiviseen juoneen.

– Tykkään sotkea faktaa ja fiktiota, sanoo Brown.

Kirjan tapahtumat kulkevat eteenpäin todellisessa ympäristössä, ja viittaukset kirjallisuuteen ja taiteeseen ovat paikkansa pitäviä.

– Hahmot tietenkin ovat keksittyjä. Mielikuvitushahmot kulkevat halki todellisen maiseman, kuvailee Brown.

– Itse luen melkein pelkästään tietokirjallisuutta, joten kirjoittamani kirjat sisältävät paljon faktoja.

Innoitus lapsuudesta

Dan Brownin koti oli sekä uskonnollinen että tiedettä kannattava.

– Äitini oli syvästi uskonnollinen ja isä tiedemies, kertoo Brown.

– Päivällispöydässä äiti luki ruokarukouksen ja isä opetti meille ympyrän ja ellipsin eroa leikkaamalla porkkanoita eri kulmissa.

Kirjoittaminen on Dan Brownille myötäsyntyistä. Viisivuotiaana hän "kirjoitti" ensimmäisen kirjansa.

– Sanelin sen äidille ja tarina sidottiin kahden pahvin palan väliin punaisella langalla. Kirjan nimi oli Kirahvi, possu ja palavat housut, kertoo Brown.

Näiden tarinoiden jälkeen kukaan ei enää ihmettele, miten Brownista tuli kirjailija, joka etsii siltaa uskonnon ja tieteen välille.

– En enää usko lapsuuteni Jumalaan, mutta vaikkapa revontulia katsellessani tunnen, että jossakin on joku tai jokin ihmistä isompi ja vahvempi, sanoo Brown.

Kyse ei Brownin omien sanojen mukaan ole uskonnollisuudesta, vaan paremminkin hengellisyydestä.

Teknologian renessanssin kynnyksellä

Brownin uusimman kirjan keskiössä on paljon puhuttu tekoäly. Monet tieteilijät uskovat tekoälyn vielä ratkaisevan ihmisen aiheuttamia ongelmia. Toisaalta moni pelkää, että tekoäly lopulta tuhoaa koko ihmiskunnan.

Dan Brown suhtautuu tekoälyyn ja muuhunkin teknologiaan rauhallisen luottavaisesti.

– Ihmisellä on jo vuosikymmeniä ollut hallussaan teknologia, jolla tuhota maapallo. Emme kuitenkaan ole tehneet sitä, sanoo Brown.

– Maapallolla on enemmän luovaa kuin tuhoavaa voimaa, enemmän rakkautta kuin vihaa.

– Luulen, että olemme teknologian renessanssin kynnyksellä, ja on mahtavaa nähdä, mitä kaikkea tapahtuu lähivuosikymmeninä, sanoo Brown.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa