Tamponi on monelle tuttu juttu, mutta tiesitkö, että sitä voi käyttää myös seksin aikana?
Erään arvion mukaan nainen käyttää 16 800 tamponia elämänsä aikana. Brittinaisista 63 prosenttia käyttä tamponia ainakin kerran kuukautistensa aikana.
Tamponin historia on täynnä erikoisuuksia: muinaisessa Egyptissä tamponin tyyppistä, eri materiaaleista valmistettua massaa saatettiin pitää ehkäisyvälineenä, joka tukki emättimen.
Hieroglyfien tulkitseminen on kuitenkin kinkkistä puuhaa, eikä sataprosenttista varmuutta muinaisen tamponin olemassaolosta voi olla. Sana "kuukautiset" kuitenkin on onnistuttu tulkitsemaan!
Vielä 1900-luvun puolivälissä uskonnolliset tahot uskoivat, että tamponin asettaminen voi johtaa kiihotustilaan. Kuukautisiin liittyy edelleen erikoisia olettamuksia: nykypäivän Intiassa kuukautiset estävät edelleen esimerkiksi temppelissä käymisen, koska naisen uskotaan kuukautisten aikaan olevan "saastunut".
Tamponia voi käyttää seksin aikana
Tiesitkö, että tamponia voi käyttää myös seksin aikana? Ei, emme narraa!
– Kuukautisten aikana monen tekee enemmän mieli seksiä, mutta se on sottaista. Naruton pehmotamponi laitetaan emättimeen, kumpikaan ei juurikaan tunne sitä ja se estää sotkun, kertoo Anne Keränen, SinCity. fin putiikinpitäjä.
Keräsen mukaan tuote kehitettiin alun perin prostituoiduille.
– Neljästä viikosta yhtä ei voi olla pois töistä, hän kuvaa.
Pehmotamponia käytetään myös esimerkiksi rannalla tai urheilussa.
– Rytmisten voimistelijoiden ei tarvitse pelätä, että naru luiskahtaa ulos, koska ei ole narua, joka voisi luiskahtaa ulos.
Erikoisia tamponeja on myös muunlaisia. Esimerkiksi probioottiset tamponit sisältävät probioottisia bakteereja, joiden väitetään ylläpitävän intiimialueen pH-arvoa. Oudoimpia tamponiaiheisia keksintöjä lienee tamponi-pullo: se näyttää tamponilta, mutta on todellisuudessa piilopullo, joka toimii taskumattina.
Tamponi on edelleen luksustuote monessa maailman maassa. Australiassa sitä myös verotetaan luksustuotteena, toisin kuin esimerkiksi kondomeja. Verosta ollaan kuitenkin ilmeisesti hankkiutumassa eroon – ymmärrettävästä syystä.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähteet:
Apteekkituotteet.fi, Goodhousekeeping.com, Thoughtcatalog.com,
Shape.com, Dailymail.co.uk, Pixable.com, Maailmankuvalehti.fi,
Early History: Menstruation, Menstrual Hygiene and Woman's Health in Ancient Egypt by Petra Habiger