Ihmisten kotona viettämä aika, ruokailu ja etätyöskentely näkyvät pullonpalautuksissa. Moni ei ehkä tiedä, että suomalainen pullonpalautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus.
MTV Uutiset kertoi elokuussa 2020 uudesta mullistavasta pullonpalautusautomaatista, johon voi kaataa kerralla kokonaisen kassillisen palautettavia muovipulloja tai tölkkejä. Automaatin toi Suomeen maailman johtava pullonpalautusjärjestelmien valmistaja Tomra ja ensimmäinen R1-automaatti avautui syksyllä Vantaalla K-Citymarket Tammistossa. Sittemmin vastaavanlaisia pullonpalautuslaitteita on avattu myös S-ryhmän kaupoissa ja useissa muissa K-ryhmän myymälöissä.
Lue myös: MTV testasi pullonpalautuksen hirmulaitteen – pesukoneen näköinen vempele on Suomessa ensimmäinen laatuaan, rikkoo jo ennätyksiä
Osittain uusien automaattien, mutta myös ihmisten kotona viettämän ajan takia Suomessa pantiin koronavuonna 2020 pullonpalautusennätykset uusiksi. K-ruokakauppojen yhteydessä oleviin pullonpalautusautomaatteihin palautettiin ennätykselliset noin 614 miljoonaa pantillista tölkkiä ja pulloa.
K-ryhmän mukaan palautettujen pantillisten juomapakkausten lukumäärä kasvoi lähes 10 prosenttia edellisvuodesta 2019, jolloin tölkkejä ja pulloja palautettiin K-ruokakauppoihin yhteensä noin 562 miljoonaa kappaletta.
Suomalainen harvinaisuus
Moni ei ehkä tiedä, että suomalainen panttiin perustuva palautusjärjestelmä on maailmalla harvinaisuus, ja Suomi onkin maailman ykkösmaita juomapakkausten kierrätyksessä. K-Citymarket Kupittaalla rikottiin jopa pullonpalautusten maailmanennätys lokakuussa 2020, kun tölkkejä ja pulloja palautettiin ennätykselliset 33 328 kappaletta yhteen laitteeseen yhden vuorokauden aikana.
– Juomapakkausten palautusasteet ovat Suomessa erittäin korkeat, sillä yli 90 prosenttia pulloista ja tölkeistä päätyy kiertoon. Viime vuonna juomien kulutus kotioloissa lisääntyi ja tätä kautta myös juomapakkausten palautukset ovat lisääntyneet entisestään, kertoo Palpan johtaja Tommi Vihavainen.
Koska pantilliset pullot ja tölkit ovat hyvä kannustin kierrätykseen, tuotteiden määrää on järjestelmällisesti lisätty. K-ryhmällä esimerkiksi useita Pirkka-tuotteita, kuten juomatiivistepulloja ja smoothieita on muutettu pantillisiksi.
– Esimerkiksi muuttamalla Pirkka juomatiivistepullot pantillisiksi saamme noin 40 tonnia muovijätettä palautumaan kiertoon, sanoo K-ryhmän päivittäistavarakaupan vastuullisuusjohtaja Timo Jäske.
Mitä palautetuille tölkeille ja pulloille tapahtuu?
Palautetut tölkit ja pullot saavat uuden elämän ja säästävät luonnonvaroja, kun arvokkaat raaka-aineet hyödynnetään muualla. Lähes loputtomiin uudelleen käytettäviä alumiinitölkkejä voidaan esimerkiksi hyödyntää suoraan uusien tölkkien valmistuksessa, kun taas värittömät muovipullot muuntuvat vaikkapa sadetakkien materiaaliksi. Suomessa kulutetuista pantillisista muovipulloista 93 prosenttia kelpaa uusien pullojen valmistamiseen. Kierrätyspullot kannattaa palauttaa korkillisina, jotta myös korkit saadaan kiertoon.
Kierrätyslasipullojen ja -alumiinitölkkien uusiovalmistus on myös huomattavasti energiatehokkaampaa kuin uudesta raaka-aineesta valmistettujen juomapakkausten. Esimerkiksi kierrätetystä tölkkimateriaalista valmistetun tölkin tuotantoon kuluu energiaa vain 5 prosenttia verrattuna uudesta raaka-aineesta valmistettuun tölkkiin.