28 vuotta paimiolainen kuja on koristeltu jouluun valoin. – Päivittäin käy kymmeniä, ellei satoja kävelijöitä tai autoilijoita katselemassa valoja, kujalla asuva Anton kertoo.
28 vuotta paimiolaisella kujalla on vietetty joulua valojuhlin. Postinkuja pukeutuu pyhiksi kauniisiin valoihin.
Anton Simolin, 32, muutti Paimioon jo vuonna 1990. Postinkujalla hän on asunut nelivuotiaasta asti.
– Päivittäin käy kymmeniä, ellei satoja kävelijöitä tai autoilijoita katselemassa valoja. Monet ovat hyvällä tavalla kateellisia, että miten vuodesta toiseen saamme valot rakennettua. Ihmettelevät, miksei omalle kujalle saada samanlaista aikaan, Anton kuvaa.
– Meillä on yksi Paimion vanhimpia kujia. Siinä on idylliset, puurakenteiset talot, jotka ovat 1800-luvulta.
Valot rakennetaan talkooporukalla
Kujan valaiseminen jouluvaloin lähti vapaaehtoisten asukkaiden ideasta. Valot rakennetaan talkooporukalla, eikä taustalla ole yhdistystä tai järjestöä. Tukea on kuitenkin saatu paikallisilta yrityksiltä esimerkiksi valojen hankkimiseen; eräs yritys lainasi henkilönostimen, jolla hehkulamppua muistuttavat led-valot saatiin ripustettua.
– Alusta saakka on ollut niin, että jokainen panee portinpieleen oman kuusen ja siihen valot. Nykyäänhän ihmiset ovat kasvattaneet valojen määrää aika paljon. Led-valot ovat nykyisin edullisempia, ja on kustannustehokkaampaa pitää valoja päällä, Anton kuvaa.
Kujan valot syttyvät joulukuun alussa ja palavat tammikuun puoleenväliin.
"Pyrimme välttämään värikkäitä valoja"
Pihojen valaistus on tunnelmallinen ja harmoninen. Eräs säännöistä onkin, että valojen tulisi olla mieluiten värittömiä.
– Pyrimme välttämään värikkäitä valoja. Toki pieniä värikkäitä valoja voi olla, mutta pyrimme siihen, että värit olisivat kaikki mahdollisimman neutraaleja. Pyrimme rakentamaan yhdenmukaista värimaailmaa. Siitä se hienous tuleekin, Anton sanoo.
Aktiiviset ihmiset saavat joulukujan onnistumaan
Mikä sitten on aikaansaamisen salaisuus? Miten vuosittainen "valoshow" saadaan organisoitua?
– Kujalla asuu sellaisia ihmisiä, jotka ovat yhteistyökykyisiä keskenään. Pystymme tekemään asioita yhdessä ja myös toisiamme tukien. Aktiiviset ihmiset ovat siis vastaus tähän, Anton sanoo.
– Olen hirveän kiitollinen, että meillä on tällainen yhteisö, joka pystyy vuodesta toisen rakentamaan valot, vaikka asukkaatkin kujalla vaihtuvat.
Antonin mukaan myös uudet asukkaat ottavat joulukujan idean vastaan hyvin ja sitoutuvat siihen.
– On toki asunut sellaisiakin perheitä, joilla ei ole ollut varaa laittaa valoja. Silloin olemme kujan toimesta toimittaneet portille ainakin kuusen. Halusimme, että hekin voivat osallistua.
Osittainen lähde: Paimio.fi