Päivi Lindstedt harrastaa jouluvaloja. Perheen "valotalon" Hämenlinnassa tuntevat monet. – Valojen pitää olla mielellään värillisiä, monivärisiä ja vilkkuvia. Se on juttuni, Päivi sanoo.
Päivi Lindstedt muistaa edelleen ensimmäiset saamansa jouluvalot. Ne olivat muoviset tähdet, jotka Päivi kuori paketista jouluna 1970-1980-luvulla.
– Muistan sen tunteen. Se oli sellainen tunne, että minä en ole ikinä nähnyt mitään niin ihanaa. Siitä se oikeasti sitten lähti, Päivi muistaa.
Noista jouluvaloista on nyt nelisenkymmentä vuotta. Valoinnostus ei jättänyt Päiviä, 53, koskaan.
Lapsena kerrostalossa hän ripusti valot oman huoneensa ikkunaan. Nyt ne täyttävät hänen pihansa kotona Hattulan Parolassa.
– On aika mahdoton sanoa, paljonko valoja on. Erilaisia valosarjoja on kymmeniä ja sen lisäksi on ilmalla täytettäviä hahmoja, joissa on valot sisällä. Niitä on seitsemän erilaista. Sitten on kaikenlaisia sarjoja ja muita valoja vaikka kuinka paljon.
Valoja tilattu Saksasta ja Amerikasta saakka
Menneinä vuosina jouluvaloista ei ollut runsaudenpulaa. Yksiväriset lamput oli yleensä kytketty sarjaan, ja muuntajat olivat isoja ja möhkälemäisiä.
– Joskus tuli punaisia valosarjoja, niitä piti ostaa monet, että lamppuja sai vaihtaa. Jos yksi sammui, piti kaikki ottaa irti ja tarkistaa, mikä on palanut, Päivi muistaa.
Nyt muuntajat ovat pieniä ja valosarjat isoja. Siitä Päivi on iloinen. Monet valonsa hän tilaa Saksasta ja Amerikasta, ja vaihtaa tarvittaessa pistokkeet EU-mallisiksi.
Jouluvalojen asettelussa Amerikasta tuttu runsaus on Päiville inspiraation lähde. Hän ei tyydy neutraaliin.
– Minullahan on niin, että kaikkien valojen pitää olla mielellään värillisiä, monivärisiä ja vilkkuvia. Se on juttuni! Totta kai käytän myös yksivärisiä valosarjoja, joita yhdistelen muihin ja teen sellaisia ”sekoituksia”.
Tätä kaikkea pihasta löytyy!
Päivin pihassa on muun muassa seitsemän tekokuusta, joista yhdessä roikkuu noin 1200 lamppua. Pihassa valaistu Joulupukki kiipeää puuhun, ikkunat on koristeltu ja lumihiutaleprojektoria pyörii. Takapihalla on valaistu silta, kuusia ja projektori, joka antaa vaikutelman siitä, että metsän puissa olisi jouluvaloja.
Yksi Päivin lempivaloista on Frozen-lastenelokuvasta tuttu, ilmatäytteinen Olof. Vilkkuvaloista huolimatta Päivin suosikki on kuitenkin hillitympi.
– Suosikkivaloni on vanha Valion jäätelö, joka on ollut baarin edustalla. Ostin sen ja kaikki nauroivat, että mitä sinä tuollakin teet. Olen tehnyt siitä valaistun jäätelötötterön! Tötterö on tehty keltaisilla valoilla ja jäätelöosuus värivaloilla. Se on suosikkini. Se ei vilku eikä muutakaan, mutta se on niin söpö!
Kuusessakin 15 eri valot
Päivi aloittaa valojen ripustamisen jo hyvissä ajoin ennen joulua. Apuna on tytär Tinja. Mies ja poika eivät Päivin mukaan aina ole olleet valoshow’sta yhtä innokkaita.
– Poika on joskus sanonut, että hävettää mennä ovesta ulos, kun on ihmisiä katsomassa portilla. Mutta kyllähän hekin ovat jutussa mukana. Saan hyvin apua mieheltäkin, Päivi kuvaa.
Hän tunnustaa olevansa intohimoinen jouluihminen.
– Olen syntynytkin joulun aikaan. Tämä on ihan paras aika vuodesta!
Joulua perhe viettää kotona perinteiden mukaan. Sisälle Päivi on rakentanut ison joulukylän, jossa kulkee juna. Tärkeässä osassa on myös joulukuusi, joka sekin koristellaan valoin.
– Olisikohan minulla kuusessa 15 eri valot. On värivalot ja vilkkuvat. Ei sitä kuusta sieltä alta näy, mutta kuusen pitää olla ihan täydellinen. Se pannaan vasta jouluaattona, Päivi kuvailee.
Valot antavat joulumielen
Päivin talolla jouluvalot palavat päivittäin kello 17-22. Niitä käy Päivin sanojen mukaan katsomassa ”koko Parola”. Varsinkin päiväkotilapset ovat valotalosta innoissaan.
– Se antaa sellaisen joulumielen. Teen tätä juuri siksi, että on ihanaa, kun lapset käyvät katsomassa. Tietenkin kaikki ihmiset, mutta varsinkin lapset. He ovat niin innoissaan siinä portilla, Päivi kuvaa.
Kommentit ovat yleensä positiivisia. Moni ihmettelee, miten Päivi jaksaa ja viitsii.
– Saan myös sellaisia kommentteja, että kauhea, kamala, tulee migreeni, ei voi tulla lähellekään, tulee epilepsiakohtaus. Tulee tällaisiakin, ja kyllähän jokainen saa sanoa, mitä haluaa. Toisaalta monet, jotka ensin sanovat kamalaksi, sanovat lopulta, että jos nyt on tuollainen hullutus, niin kai se on ihan hieno, Päivi nauraa.
Miten naapurit kestävät?
Monet ihmettelevät myös sitä, miten naapurit kestävät valojen loistetta. Yöksi Päivi sammuttaakin valot.
– Meillehän vilkunta ei näy sisälle, mutta naapureihin näkyy. Meillä on tosi kivat naapurit ja hekin auttavat, monesti olen saanut jatkojohtoa lainaksi. Ja heillä on hyvät sälekaihtimet! Sammutan valot kuitenkin kymmeneltä illalla, koska jos se vilkunta näkyy koko yön ikkunasta, eihän siinä ole järkeä.
Video: Janikin harrastaa joulukoristeita – tältä hänen kodissaan näytti 2017! Artikkeli jatkuu videon alla.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Valot menevät varastoon loppiaisen jälkeen
Vuonna 2018 Päivin tytär kuvasi pihasta videon ja jakoi sen Facebookissa. Päivi itse jakoi videon jouluryhmässä. Videon saama huomio yllätti Päivin täysin.
–Sitä oli katsottu 15 000 kertaa! Se on ollut jotenkin kauhean yllättävää, Päivi sanoo.
Suosio ei liene ihme, sillä vastaavia taloja ei Suomesta liiemmälti löydy. Yksi sijaitsee Janakkalassa; sitä Päivikin käy joka vuosi ihailemassa.
– Olen sanonut, että varmaan alamme olemanaan talomme kanssa jo Suomen "top kympissä". Eihän tämä ihmisillä ihan näin hulluksi yleensä mene, Päivi nauraa.
Pihastaan Päivi ottaa valot pois heti loppiaisen jälkeen. Valoharrastus ja jouluun valmistautuminen kuitenkin jatkuvat, sillä Päivi hakee ja hankkii valoja ympäri vuoden.
– Jos matkustankin jonnekin, etsin kaikki joulukaupat, hän paljastaa.
Juttua muokattu 10.12.2018 klo 7:39: Parola sijaitsee Hattulassa, ei Hämeenlinnassa, kuten jutussa aiemmin mainittiin.