Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja kummastelee, miksi poliisin sähköisen tietojärjestelmähankkeen valmistelu oli ulkoistettu osaksi ulkomaille.
Tieto Oyj:n vuonna 2009 aloittamaa Vitja-hanketta oli rakentamassa myös 200 latvialaista it-ammattilaista. Kun hanke pitkittyi eikä onnistunutta järjestelmää oltu saatu valmiiksi, sisäministeriön poliisiosasto ja Tieto purkivat sopimuksensa kesällä 2014. Miljoonahanke on yhä elossa, mutta uuden toimittajan kilpailutus on vasta edessä.
– Se on Tiedon ratkaisu, miten ovat ulkoistaneet. Toki mielikuvaa on hyvä korjata, ei tässä nyt olla minkään venäläismafian kanssa tekemisissä, vaan ammattitaitoisten henkilöiden, joiden taustat on tarkastettu, Pajuoja sanoo.
Uutisotsikoita Tieto Oyj:n yt-neuvotteluista 2012-15
Tieto vähentää satoja
Tieto vähentää ja lomauttaa 300 työntekijää
Tieto vähentää 160
Tieto irtisanoo ja lomauttaa 271
Tieto vähentää 112 työpaikkaa
Tieto vähentää Suomessa jopa 500
Otsikot ovat peräisin STT:n uutisista Tieto Oyj:n yt-neuvotteluiden päätöksistä.
Pajuojan mukaan ongelma ulkoistetun työvoiman käytössä ei niinkään ole kyberturvallisuuden vaarantuminen, vaan se, miten mahdolliset ongelmatilanteet ratkaistaan.
– Turvallisuusnäkökulma on yksi, mutta myös käyttäjän turvallisuus ja huoltovarmuus, jos tavaran toimitus on kovin ulkoistettua. Jos ongelmia syntyy, niin löytyykö tekijää ja korjaajaa, Pajuoja kysyy.
Suomalaiset it-osaajat taisivat olla Tieto Oyj:lle liian kalliita Vitja-hankkeen aikana. Viimeisen kolmen vuoden aikana yhtiö on ollut yt-kierteessä ja vähentänyt toista tuhatta työntekijää Suomesta. Pajuoja ei uskalla pohtia, millaisella työntekijärakenteella tuleva toimittaja Vitjaa operoi.
– Kilpailutukseen sekin perustuu, Pajuoja tuumaa.