Poliisin Vitja-tietojärjestelmähankkeesta on odotettu pelastajaa venyviin oikeusprosesseihin. Paperittomuuteen tähtäävää Vitjaa on kehitetty lähes viisi vuotta ja siihen on palanut miljoonia euroja. Valmista ei kuitenkaan ole syntynyt.
Suomi on saanut Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelta useita langettavia tuomioita pitkiksi venähtäneistä oikeusprosesseista.
Prosessia vauhdittamaan aloitettiin vuonna 2009 tietojärjestelmähanke Vitja, joka kompastui omaan mahdottomuuteensa viime kesänä. Poliisin ja oikeusistuimen välillä pyöritelläänkin sähköisen järjestelmän sijaan paperipinoja vielä vuosia.
– Tässä välillä on ollut mm. WinCapitan oikeusprosessi, jossa paperimäärä oli aivan tolkuton. Sähköisen järjestelmän kanssa niiden käsittely olisi ollut aivan toista, toteaa eduskunnan apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja.
Vitja-hanke
Sisäasiainministeriön poliisiosasto aloitti hankkeen keväällä 2009 ja sen piti päättyä vuoden 2013 lopussa.
Tavoitteena oli tehostaa ja yhtenäistää rikosprosessia sekä mahdollistaa kansalaisten sähköiset asiointipalvelut poliisin kanssa. Hankkeen kustannusarvio oli 25 miljoonaa euroa. Uuden järjestelmän oli tarkoitus korvata poliisin tärkein tietojärjestelmä PATJA.
Yhteistyösopimus toimittajan, Tieto Oyj:n, kanssa purettiin kesäkuussa 2014 ja ryhdyttiin valmistelemaan uutta kilpailutusta ja jatkovaiheita.
Vanhassa hankkeessa epäselväksi jäivät mm. se, kenellä on oikeus käyttää järjestelmää sekä millä tavoin oli tarkoitus ratkaista tietojen elinkaareen liittyvät kysymykset, kuten arkistointi ja vanhentuneiden tietojen poistaminen.
Pajuoja antoi sisäministeriölle, Poliisihallitukselle sekä Hallinnon tietotekniikkakeskukselle moitteet hankkeen viivästymisestä.
Hanke oli tarkoitus toteuttaa kerralla kuntoon, mitä Pajuoja piti liian laajana ja moniulotteisena toteutettavaksi kerralla.
– Siinä oli kolme asiaa, mitkä piti ratkaista: Poliisin lupapalveluasiat, poliisin kenttätoiminta ja yhteistyö muiden viranomaisten kanssa sekä poliisi-syyttäjä-tuomioistuin-linkki. Lupa 2016 -hanke on sikäli edistynyt, että se on ulkoistettu osin liikennevirasto Trafille. Kenttäjohtaminen on pistetty uuteen formaattiin tämän vuoden alkupuolella. Nyt eri kenttäviranomaiset, poliisi, Raja, puolustusvoimat, ovat mahdollisimman tietoisia toistensa tekemisistä.
Vitjan valmistuminen kestää kuitenkin vielä vuosia.
– Eduskunnan tarkastusvaliokunta lausui jo 2011, että tämä poliisi-syyttäjä-tuomioistuin on priorisoitava hanke. Tarkoitus on, että paperia ei siellä enää liiku, vaan tiedonkulku tapahtuisi sähköisesti.
Paljoa ei kuitenkaan ole vielä edetty.
– Tästäkin lausunnosta on kohta viisi vuotta. Ministeriöiden olisi oltava herkällä korvalla sen suhteen, mitä parlamentti edellyttää, muun muassa myöntäessään määrärahoja, Pajuoja moittii.
Tapauksen taloudellista puolta selvittävät myös valtiontalouden tarkastusvirasto ja eduskunnan tarkastusvaliokunta.
– Me olemme tässä kolmas osapuoli. Meidän näkökulmastamme oikeudenkäynnit eivät saisi viivästyä eivätkä ainakaan siitä syystä, että tekniikka on puutteellista ja sen käyttö on heikkoa, Pajuoja linjaa.
Kaikki miljoonat eivät hukkaan
Hankkeen kustannusarvio oli 25 miljoonaa euroa, josta osa on käytetty jo valmistuneisiin kokonaisuuksiin.
Tieto palautti rahoitusta reilut 10 miljoonaa euroa, kun sopimus kariutui.
Vitja-hanke jatkuu ja sisäministeriön kansliapäällikkö Päivi Nergin mukaan lisärahoitusta tarvitaan kymmenisen miljoonaa euroa.
– Ollaan siinä vaiheessa, että valtiovarainministeriö tekee siihen kustannushyötyanalyysin. Hankken uudesta toimittajasta ei ole vielä tietoa, ensin organisoidaan hanke, sitten kilpailutetaan.