"Tietoisesti emme ole tehneet mitään väärää" – näin johtaja kommentoi epäilyttäviä koulukotihankintoja

Valtion koulukotien johtajana epäilyttävien hankintojen aikana toiminut Kaisa Lepola kiistää hankintojen lainvastaisuudet.

Valtion koulukoteihin kyseenalaisia hankintoja tehnyttä kehittämispäällikkö Jani Mélingiä kohtaan on MTV Uutisten tietojen mukaan aloitettu virkamiesoikeudelliset toimenpiteet, jotka ovat tällä hetkellä kesken. 

MTV Uutiset uutisoi aiemmin, että Valtion koulukotien hankinnoista on paljastunut satojen tuhansien eurojen arvosta epäiltyjä hankintalain vastaisia hankintoja.

Virkamieslain mukaan virkamies voidaan pidättää virastaan rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

Virkamiesoikeudellisessa menettelyssä arvioidaan henkilön edellytyksiä hoitaa virkaansa.

Méling on virastaan "poissa" tällä hetkellä ja kehittämispäälliköksi on nimetty sijainen.

MTV Uutiset tavoitteli Mélingiä useaan otteeseen tuloksetta.

Johtaja kiistää

Valtion lastensuojeluyksiköiden johtajana kyseenalaisten hankintojen aikana (2022–2023) toiminut Kaisa Lepola kiistää hankintojen lainvastaisuuden. 

THL:n tilaaman ulkopuolisen konsulttifirman auditoinnin mukaan otannassa olleissa hankinnoissa lakia ei ole systemaattisesti noudatettu.

– En ole tehnyt (virheitä). Ainakaan tietoisesti. Tietoisesti emme ole tehneet mitään väärää, Lepola sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Lepola (sd.) jäi alkuvuodesta virkavapaalle työstään ja siirtyi kokopäiväisesti Kanta-Hämeen aluehallituksen puheenjohtajaksi.  

Johtajana toimii tällä hetkellä Kaisa Tammi.

MTV Uutisten saaman sisäisen tarkastuksen mukaan Méling on myös päättänyt muun muassa 30 000 euron arvoisesta viiden paljukärryn hankinnasta yritykseltä, johon hänellä on henkilökohtainen sidonnaisuus.

Kaupparekisteritietojen mukaan paljukärryt on hankittu yritykseltä, jonka toimitusjohtaja on merkittävässä asemassa myös Mélingin omassa yrityksessä.

Kaisa Lepola kertoo että ei ole ollut tietoinen kehittämispäällikön ja paljufirman kytköksestä.

– Minulle tulee esitettäväksi monelta eri taholta hankintoja, mutta en ole ollut tietoinen esteellisyydestä. Ja onko tässä edes esteellisyyttä ollut, niin se selviää myöhemmin.

Lepola vetoaa haastattelussa useaan otteeseen siihen, että hankinnat ovat olleet alle 60 000 euron. 

– Niin on siellä sellainen leikkiseinä. Siihen on ollut suorahankintaperusteet. Ei ole ollut muita vastaavia yrityksiä, Lepola sanoo.

Lepola tarkentaa myöhemmin, että leikkiseiniä on tilattu useampia, ja hankinta on tehty kahdessa erässä. Toisesta erästä ei ole "hankintatiimin" ohjeistuksen mukaan tehty hankintapäätöstä eikä -sopimusta.

"Useita virheitä" tarkastusraportissa

Scandic-hotellin ennakkomaksusta Lepola toteaa, että varauksia on tehty kaksivuotisiin koulutuksiin. 

– On hyödynnetty siirtorahaa. Perusteet tälle ovat olleet ja käytännöt sen mukaiset, että näin voidaan toimia.

Samalla Lepola kuitenkin sanoo, että heti kun "väärä tapa" on tullut tietoon, ennakkomaksut on korjattu kuluvalle vuodelle.

Myöhemmin Lepola soittaa takaisin ja kertoo, että konsulttiyhtiön tarkastusraportissa on "useita" virheitä. Kysyttäessä hän ei kuitenkaan pysty erittelemään virheitä.

Myös Lepolaa itseään on haastateltu raporttia varten.

Lepola jäi alkuvuodesta virkavapaalle työstään ja siirtyi kokopäiväisesti Kanta-Hämeen aluehallituksen puheenjohtajaksi. 

Hän kertoo palaavansa lastensuojeluyksikön johtajan rooliin ensi vuonna.

Näin THL kommentoi

Valtion koulukotien yleisestä ohjauksesta vastaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL).

THL:n kehittämispäällikkö Annamari Niskanen kieltäytyi kommentoimasta asiaa MTV Uutisille.

– Ymmärsin, että teille on jo kommentoitu asiaa, Niskanen sanoo ja katkaisee puhelun.

Myöhemmin THL:n viestinnästä soitetaan takaisin ja kerrotaan, että Niskanen ei tiedä kyseistä tapauksesta mitään.

Alkuillasta THL:n juristit vastasivat vielä MTV:lle sähköpostitse viestinnän kautta.

Heidän mukaansa ensimmäisiä tietoja "hankintoihin ja laskutukseen liittyvistä epäselvyyksistä" tuli tämän vuoden alussa, jonka jälkeen teetettiin kaksi sisäistä tarkastusta.

– Tarkastuksissa esiin nousseiden seikkojen perusteella päädyimme lopulta tekemään toukokuussa tutkintapyynnön poliisille, joka on siirtänyt asian esitutkintaan.

THL korostaa, että epäselvyydet eivät liity koulukotien lapsiin ja nuoriin. Heidän arkensa on jatkunut normaalisti.

Valtion koulukotien toimintakulttuuri on tullut THL:lle täytenä yllätyksenä, ja epäiltyjä "epäselvyyksiä" pidetään erittäin ikävinä.

Onko THL:n valvonta pettänyt, kun tällaista on päässyt tapahtumaan?

Valtion koulukodit on oma työnantajavirastonsa ja itsenäinen hankintayksikkönsä. Tämä tarkoittaa, että sillä on oma johtonsa sekä oma henkilöstö- ja taloushallintonsa. Ensisijainen vastuu sisäisestä valvonnasta on Valtion koulukodeilla.

Lue myös:

    Uusimmat