Epäterveellinen ruokavalio on yhdistetty lähes 14 miljoonaan tyypin 2 diabetesdiagnoosiin, kertoo tuore tutkimus.
Tuore Nature Medicine -sivustolla julkaistu tutkimus on paljastanut, että yli 70 prosenttia uusista tyypin 2 diabetes tapauksista on diagnosoitu johtuvan epäterveellisistä ruokailutottumuksista.
Tutkimus analysoi maailmanlaajuisesti 184 maan ruokavalioita käyttäen tietoja aikaväliltä 1990–2018, kertoo New York Post.
Erityisesti ruokavalio, joka sisälsi liian vähän täysjyviä tai liikaa vaaleaa riisiä, vehnää tai prosessoitua lihaa oli yhteydessä sairauden puhkeamiseen.
Myös liiallisella hedelmämehun, tärkkelyksettömien vihannesten, pähkinöiden ja siemenien kuluttamisella oli yhteys sairastumiseen, joskaan yhteys ei ollut yhtä suuri.
Sairaus puhkeaa, kun haima ei tuota tarpeeksi insuliinia ja elimistön kyky säädellä ja käyttää sokeria polttoaineena heikentyy.
Suomessa noin 400 000 ihmistä sairastaa tyypin 2 diabetesta, kertoo Diabetesliitto.
Tutkimuksessa mukana olleista 184 maasta tyypin 2 diabeteksen tapausmäärät olivat lisääntyneet kaikissa vuosien 1990–2018 aikana.
Lue myös: Tutkimus selvitti, miten kofeiini auttaa painonhallinnassa – tämä on vaikutus diabetesriskiin
"Hiilihydraattien huono laatu merkittävin ruokavaliollinen tekijä"
Tutkimus keskittyi 11 yksityiskohtaan ruokavalioissa, joista osalla oli merkittävä vaikutus diabetesdiagnoosien määrien nousussa.
– Tutkimuksemme mukaan hiilihydraattien huono laatu on merkittävin ruokavaliollinen tekijä, joka vaikuttaa tyypin 2 diabeteksen sairastavuuteen maailmanlaajuisesti. Siinä nähtiin myös suurinta vaihtelua maiden ja eri ajanjaksojen välillä, sanoo tutkimuksen pääkirjoittaja Dariush Mozaffarian.
Keski- ja Itä-Euroopasta sekä Keski-Aasiasta löytyi eniten ruokavalion aiheuttamia tyypin 2 diabetestapauksia. Tutkijat huomauttivat, että tämä johtui todennäköisesti Puolasta ja Venäjältä peräisin olevista tiedoista, joissa ruokavalion ilmoitettiin sisältävän suuria määriä punaista lihaa, prosessoitua lihaa ja perunaa.
Lue vielä: Suomalaistutkijat selvittivät ruokavalion rasvahappojen vaikutusta diabetesriskiin
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähteet: New York Post, Nature Medicine, Diabetesliitto