Makuja-sivujen kansikuva
Makuja

Kahvi voi pienentää diabetesriskiä, kunhan et tee tätä mokaa: "Vähentää hyötyjä merkittävästi"

kahvikupponen
Kahviin ei kannata lisätä sokeria, sanoo Harvardin yliopiston tutkimus.Shutterstock
Julkaistu 14.02.2025 06:29

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Sokerin lisääminen kahviin pienentää tutkimuksen mukaan terveyshyötyjä.

Kahvin juonti voi pienentää riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, mutta sokeri pilaa tämän hyödyn, kertoo The American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä esitelty tutkimus. Tutkimustuloksista uutisoi muun muassa Daily Mail.

Tutkimuksessa tarkasteltiin liki 290 000 ihmisen kahvinkulutustottumuksia. 

Havaittiin, että jokaista päivittäin nautittua mustana juotua kahvikupillista kohden tyypin 2 diabeteksen riski väheni kymmenen prosenttia. Hyöty oli aika lailla sama niille, jotka lorauttivat sekaan maitoa.

Lue myös: Tätä kahvia ravitsemustieteilijä Mikael Fogelholm ei suostu juomaan

Sokerin lisääminen kahviin näytti puolittavan hyödyn. Kahvinsa sokerin kera nauttineiden riski sairastua tyypin 2 diabetekseen pieneni vain viidellä prosentilla kupillista kohden.

Tämä havainto koski niitä, jotka lisäsivät kahviinsa keskimäärin yhden teelusikallisen sokeria. 

Alla olevalla videolla puhutaan siitä, millaisia hyötyjä kahvilla tiettävästi on. Juttu jatkuu videon alla.

10:13imgHaastattelussa Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja Meiran markkinointipäällikkö Sanna Kylmänen.

Juo kahvi ilman sokeria

Jo aiemmissa tutkimuksissa on tehty esimerkiksi sellainen havainto, että kahvia lipittäville kertyy iän myötä vähemmän painoa ja että tyypin 2 diabeteksen riski vähenisi

Lue myös: Tutkimus selvitti, miten kofeiini auttaa painonhallinnassa – tämä on vaikutus diabetesriskiin

Kofeiini ja kahvin sisältämät kasviyhdisteet voivat myös vähentää tyypin 2 diabetekseen yhdistettyä tulehdusta elimistössä.

Sokerin lisääminen kahvikupposeen lisää kuitenkin painonnousun mahdollisuutta.

Kaloripitoinen kahvikupillinen sokerilla ei täytä kuten sokeripitoiset ruoat, joten vahinkoa tuskin pystytään korjaamaan syömällä vähemmän kaloreita aterioilla ja välipaloilla.

barista tekee kahviaParempi olisi juoda kahvi mustana.Shutterstock

Keinotekoisten makeutusaineiden lisäämisen kahviin havaittiin myös vaikuttavan sen oletettuun suojaan tyypin 2 diabetekselta.

Tyypin 2 diabeteksen riskin väheneminen kupillista kohti oli vain seitsemän prosenttia, kun näitä lisättiin kupposeen.

Kahvin juominen voi auttaa pienentämään diabetesriskiä, mutta sokerin tai makeutusaineiden lisääminen vähentää näitä hyötyjä merkittävästi, kertoo tutkimusta johtanut tohtori Matthias Henn Harvard T.H. Chan -korkeakoulusta Daily Mailille.

– Nämä erot kulutustottumuksissa antoivat tärkeää tietoa kahvin mahdollisista terveysvaikutuksista.

Jos kahvista haluaa saada parhaat hyödyt irti, kannattaa se siis nauttia ilman sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita.

Lue myös: Yhä useampi suomalainen himoitsee nyt tätä poikkeuksellista kahvia – oletko maistanut?

Tarkastelussa kolme tutkimusta

Tutkimuksessa tarkasteltiin naispuolisia sairaanhoitajia ja miespuolisia terveydenhuollon ammattilaisia, jotka osallistuivat kolmeen suureen yhdysvaltalaiseen terveystutkimukseen.

Heiltä kysyttiin kahvin kulutuksesta neljän vuoden välein osana ruokavaliokyselyä. Terveydentilastaan osallistuvat raportoivat parin vuoden välein, muun muassa siitä, oliko heillä todettu tyypin 2 diabetes.

Jopa 34 vuoden ajan seuratuista 13 281 ihmistä sairastui tyypin 2 diabetekseen.

Lue myös: Juotko aamulla kahvia? Terveysvaikutuksista tuli yllättävää tietoa

Sokerin, maidon ja makeutusaineiden vaikutus linssin alla

Tutkimuksessa selvitettiin, vähentävätkö kahviin lisätyt aineet – sokeri, maito, keinotekoiset makeutusaineet ja kasvipohjaiset vaihtoehdot maidolle – suojaa, jonka kahvi näyttäisi antavan tyypin 2 diabetesta vastaan. 

Jopa 60 prosenttia kolmessa tutkimuksessa mukana olleista ihmisistä laittoi kahvinsa sekaan jotakin päivittäin. Jopa 42 prosenttia lisäsi sokeria.

Kahvissa olevalla maidolla ei havaittu olevan vaikutusta tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Erilaisilla maito- ja kermajauheilla ja vastaavilla tuotteilla ei havaittu olevan merkittävää vaikutusta. Syynä voi tutkijoiden mukaan olla se, että niitä kahvissa käyttäviä henkilöitä ei ollut riittävästi, jotta olisi voitu nähdä selkeä yhteys diabetekseen.

sokeripala kahviinVaikka sokeri maistuisi kahvikupposessa, kannattaisi mielihalua vastustaa.Shutterstock

Kahvikupponen pienensi riskiä 

Jokainen päivittäinen kupillinen kahvia, oli se kofeiinipitoista tai kofeiinitonta, vähensi tyypin 2 diabeteksen riskiä kymmenen prosenttia, kun huomioon otettiin muut seikat, kuten fyysinen aktiivisuus, istumisen määrä ja diabeteksen esiintyminen suvussa.

Tuo 10 prosenttia pienentyi viiteen prosenttiin, kun kahviin lisättiin sokeria. Tutkijoiden mukaan lisätty sokeri voi saavuttaa "kriittisen rajan", joka vaikuttaa merkittävästi tyypin 2 diabeteksen riskiin.

Tutkimuksessa ei tarkasteltu niitä, jotka lisäsivät kolme tai useampia teelusikallisia sokeria kahvikupilliseen, koska tutkimus oli suunnattu ihmisille, jotka lisäsivät "kohtuullisen määrän" lisukkeita kahviinsa.

Katso myös: Maksaako kahvi pian 10 euroa paketilta?

7:59imgNäin vastasi asiantuntija joulukuussa 2024.

Lue myös: Tiesitkö? Kahvin valmistustapa vaikuttaa kolesteroliarvoihin

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Lähde: Daily Mail

Tuoreimmat aiheesta

Kahvi