Tiia Elg yllättyi, mihin yleisön huomio seksuaalista häirintää koskevassa podcast-jaksossa kiinnittyi: "Eivät olleet asiat, joiden olisin toivonut herättävän mielenkiintoa"

Tiia Elg ajattelee, että tekijöiden sijaan häirintää koskevissa keskusteluissa tulisi pureutua epäkohtiin ja siihen, miten asioita voitaisiin muuttaa.

Entiset Tanssii Tähtien Kanssa  -opettajat Tiia Elg ja Saana Akiola aloittivat hiljattain AkiolaxElg-podcastin, jonka ensimmäisessä jaksossa he puhuivat seksuaalisesta häirinnästä ja kertoivat omista kokemuksistaan aiheen saralla.

Akiola kertoi podcastissa joutuneensa pitkäkestoisen häirinnän kohteeksi ollessaan tekemässä tv-ohjelmaa. Akiola ei mainitse jaksossa tekijän tai tv-ohjelman nimeä. 

Akiolan podcastissa kertomasta kokemuksesta nousi paljon otsikoita, ja keskustelupalstoilla alettiin vimmatusti arvuutella tekijän henkilöllisyyttä. Akiola kirjoitti reilu viikko sitten Instagramissa, ettei jakson tarkoituksena ole mässäillä tapahtumapaikalla tai tekijöillä, vaan herättää keskustelua ja ajatuksia siitä, miten vastaavissa tilanteissa voitaisiin toimia paremmin.

Akiolan juontopari, Salatut elämät -sarjassa Evaa esittävä Tiia Elg kertoo MTV Uutisille, ettei hän sinänsä yllättynyt, että jakson sisältö herätti keskustelua. Se on hänen mukaansa toivottavaakin.

Sen sijaan Elg sanoo yllättyneensä siitä, mihin ihmisten kiinnostus jakson sisällössä kohdistui ja millä tavalla asioista on esimerkiksi keskustelupalstoilla puhuttu.

 Kiinnostuksen kohteena eivät olleet ne asiat, joiden olisin toivonut herättävän mielenkiintoa. Olisin toivonut, että itse aihepiiri olisi herättänyt enemmän keskustelua, mutta keskustelu menikin toisenlaiseen suuntaan, hän sanoo. 

Elg toivoisi enemmän avointa keskustelua siitä, mitkä asiat ovat ok ja mitkä eivät. Hän haluaa myös rohkaista ihmisiä vetämään rohkeasti omat rajat ja sanomaan, miten heitä ei tule kohdella. 

– Muistan itse, minkälaista oli työskennellä nuorena naisena siihen maailman aikaan. Eikä se ole edes iästä riippuvaista, kyllä minä edelleen tunnistan itsessäni kiltin tytön syndroomaa. Silloin, kun pitäisi avata suu ja pitää omia puoliaan, en ole sitä välttämättä tehnyt, hän sanoo.

 Haluan rohkaista kaikkia luomaan rohkeasti omat rajat, ja toisten kuuluisi kunnioittaa niitä. Jos näin ei tapahdu, on asiassa epäkohta, hän jatkaa. 

Näyttelijä ajattelee, että tekijöiden sijaan häirintää koskevissa keskusteluissa tulisi pureutua epäkohtiin ja siihen, miten asioita voitaisiin muuttaa.

– Kuten podcastissa sanoimmekin, oli kyseessä asia kuin asia, niin totta kai jokainen meistä tekee virheitä. Se on kasvamisen paikka, että voi myöntää toimineensa väärin ja haluaa pyytää anteeksi ja muuttua. On iso arvo osoittaa omaa kasvua. 

Elg kertoo, ettei hän saanut jakson tiimoilta lainkaan palautetta tai yhteydenottoja. Tämä vahvisti Elgin käsitystä siitä, että ihmiset haluavat spekuloida ja saada juoruja. 

– Jos itse asia olisi kiinnostanut, uskon, että ihmiset olisivat halunneet keskustella siitä myös minun kanssani. Podcast sisälsi myös minun tarinani, toki siinä ei ollut kohuaspektia, joten tulkitsen, että niistä asioista keskusteleminen ei ollutkaan niin kiinnostavaa ihmisten mielestä, hän pohtii.

Elg sanoo, että hän on saanut äitiyden myötä erilaista voimaa puhua esimerkiksi seksuaalisen häirinnän kaltaisista asioista ääneen. Hän haluaa tehdä lapsilleen paremman huomisen, ja sanoo, ettei maailmaa muuteta ilman avointa puhetta.

Elg mainitsee podcast-jaksossa tutkimuksen, jonka mukaan yhdeksän kymmenestä suomalaisnaisesta on kokenut seksuaalista häirintää. Hän toteaa luvun olevan iso ja huolestuttava.

– Jos yhdeksän kymmenestä kokee olonsa turvattomaksi, niin eikö silloin siinä ole kehityksen paikka? 

Lue myös:

    Uusimmat