Koronakesää on tituleerattu kotimaanmatkailun kultakaudeksi, mutta mobiiliverkkodatasta kerätyn Telian anonymisoidun paikkatietotilaston perusteella matkat kuntien välillä eivät ole kasvaneet, päinvastoin.
Päivittäiset matkat kuntien välillä putosivat heinäkuussa keskimäärin 13 prosenttia, joka tekee yli 10 miljoonaa matkaa vähemmän vuodentakaiseen verrattuna.
Paikkatietotilaston perusteella suomalaiset tekivät tämän vuoden heinäkuussa yli 70 miljoonaa matkaa eri kuntien välillä. Tilastoissa matka lasketaan päättyneeksi, kun pysähdys kestää yli 50 minuuttia.
Matkailualalla paikkatietotilaston tuloksiin suhtaudutaan varauksella, vaikka suurien kaupunkien ahdinko on hyvin tiedossa.
– Kun katsoo esimerkiksi liikenneasemien polttoainemyyntiä, niin noin rajua pudotusta ei kyllä pitäisi olla, Matkailu- ja ravintola-alan etujärjestön toimitusjohtaja Timo Lappi sanoo.
Lapin mukaan kuntien välillä on ollut eroja, ja koronarajoitukset ovat purreet myös kotimaanmatkailuun.
– Totta kai siellä on monia tekijöitä, jotka vähensivät kotimaassa matkailua. Muun muassa isoja tapahtumia on peruttu, myöskin pienempiä tapahtumia, kesäteatterit on erittäin merkittäviä pienille paikkakunnille, Lappi täsmentää.
Tilasto vahvistaa kuntien väliset erot
Suomen kunnat eivät ole sisaruksia keskenään, jos vertaillaan esimerkiksi heinäkuun kolmatta viikkoa edellisvuoteen. Esimerkiksi Kuusamoon päätyneet matkat kasvoivat 12 prosenttia.
– Meillähän on ollut oikeastaan tuosta juhannusviikosta alkaen poikkeuksellisen hyvä tilanne kesämatkailun suhteen. Voidaan sanoa, että on ollut ennätyksellinen kesä, Ruka-Kuusamo Matkailu ry:n toimitusjohtaja Mats Lindfors vahvistaa.
– Se on näkynyt kyllä kaikin tavoin. Eli tietenkin käyttöaste majoituksessa on ollut poikkeuksellisen korkea, Lindfors sanoo.
Suomen ja Ruotsin rajalla sijaitsevaan Tornioon taas matkustettiin 37 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Pori-Jazzista ja SuomiAreenasta tunnettu Pori houkutteli myös vähemmän matkailijoita, pudotusta 29 prosenttia.
Helsinkiin tehtiin heinäkuussa 18 prosenttia vähemmän matkoja.
– Isoissa kaupungeissa tilanne on ollut paljon vaikeampi. Jos katsoo esimerkiksi Helsinkiä, niin Helsingin hotellien käyttöaste on 21 prosenttia kesäkuussa ja se on todella vähän. Lappi kertoo.
– Siellä näkyy paljon se, että ulkomaisia asiakkaita ei ole, Lappi jatkaa.