Tilastot, jotka vetävät hiljaiseksi: Ihminen on tuhonnut jo puolet maailman metsistä

Amazon
Laitonta puuhiilen valmistusta Goianesian alueella Brasiliassa lokakuussa 2011.
Julkaistu 04.09.2015 22:03
Toimittajan kuva

Jelena Leppänen

jelena.leppanen@mtv.fi

JLeppanen1

Uuden Nature-lehden tutkimuksen mukaan maailmassa on kolme biljoonaa puuta. Nykyisellä häviämistahdilla ne katoavat 300 vuodessa.

Maailmassa on kolme biljoonaa puuta, keskimäärin 422 henkilöä kohti. Eri maiden välillä on valtavia eroja: esimerkiksi Brasiliassa on yli 5 000 puuta asukasta kohti, Israelissa noin kaksi.

Iso osa eroista johtuu luonnollisista ilmiöistä, kuten ilmastosta, pinnanmuodoista tai maaperästä, mutta ihmisen toiminnan merkitystä ei voi vähätellä.

Nature-lehden arvion mukaan ihmisen toimien vuoksi maailmasta katoaa vuosittain 15 miljardia puuta. Niin sanottu nettohävikki (jos otetaan huomioon uudet kasvaneet tai kasvatetut puut) on 10 miljardia.

Sivilisaation synnystä lähtien maapallon puista on hävinnyt 46 prosenttia, Naturessa todetaan. Nykyisellä hävikkitahdilla puut katoavat planeetalta 300 vuodessa.

– Tämän verran aikaa on jäljellä, jos emme tee mitään. Mutta on toivoa, että pystymme jarruttamaan tahtia ja lisäämään puiden kasvatusta tulevina vuosina, jotta ihmisen vaikutus ekosysteemeihin ja ilmastoon ei olisi niin rankka, yksi tutkimuksen tekijöistä Thomas Crowther totesi El País -lehdelle.

Crowtherin mukaan puita on hävinnyt tiuhimmin Euroopasta.

– Ennen sivilisaation alkua koko Eurooppa oli yhtä isoa metsää. Mutta maanviljely, teollisuus ja kaupunkielämä ovat johtaneet siihen, että alue on yksi eniten metsää menettäneistä, Crowther summasi.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat