Tilastollisesti lämpimintä juhannusta vietetään Taipalsaarella, jossa on keskimäärin 16,2 astetta lämmintä juhannusaattona. Muukin Kaakkois-Suomi on vahvasti edustettuna.
Tutki karttaa nähdäksesi kuntien keskimääräisen lämpötilan juhannusaattona. Kunnan väri on sitä tummempi, mitä lämpimämpää siellä keskimäärin juhannuksena on. Luku on vuosien 1961–2014 juhannusaattojen vuorokauden keskilämpötilojen keskiarvo. Lähde: Ilmatieteen laitos.
Tiedot selviävät Ilmatieteen laitoksen kunnittaisista tilastoista. Tarkastellessa juhannusaattojen keskilämpötilaa vuodesta 1961 lähtien selviää, että Taipalsaaren ohella Lemillä, Savitaipaleella, Luumäellä sekä Puumalassa vietetään keskimäärin lämpimimpiä juhannusaattoja.
– Kaakkois-Suomi erottuu tilastoissa, sillä Venäjän helteet yltävät sinne ensimmäisenä. Tämänkin juhannuksen tienoilla Kaakkois-Suomeen on odotettavissa jopa 20 astetta lämpöä, kertoo MTV Uutisten meteorologi Miina Manninen.
Rannikkoseutujen viileyden selittää taas meren kylmyys.
Kylmin juhannusaatto on Enontekiöllä, jossa juhannusaattoa vietetään keskimäärin 10,3 asteen lämmössä. Myös Utsjoella juhannusaatto on viileä, vain 10,5 asteen lämpöinen.
Kylmimpinä juhannuksina jopa käyty pakkasella
Kuntien keskiarvon perusteella lämpimintä juhannusaattoa Suomessa vietettiin vuonna 1988, jolloin keskilämpötila oli 19,6 astetta.
Lämpimin juhannus koettiin kuitenkin Ilomantsissa vuonna 1999, kun keskilämpötila oli 24,7 astetta. Samana vuonna koettiin myös tarkasteltujen vuosien lämpimimmät hetket, kun Tohmajärvellä ja Miehikkälässä nautittiin korkeimmillaan 30,6 asteen lämmöstä.
Kylmin juhannus on vietetty Enontekiöllä vuonna 1977, jossa vuorokauden keskilämpötila oli vain 2,2 astetta. Kylmin yksittäinen hetki oli taas viime juhannusaattona Taivalkoskella, jossa vuorokauden alin lämpötila oli 1,3 astetta pakkasen puolella.