Timo Soini Tynkkysen Supo-väitteistä: "Puolue ei valtuuta ketään vakoilemaan"

Perussuomalaisten entisenä puheenjohtajana ja ulkoministerinä aiemmin toimineen Timo Soinin mukaan hallitus- ja ulkoministeripuolue ei valtuuta ketään vakoilemaan kotimaassa saati ulkomailla.

Perussuomalaisten tuore Euroopan parlamentin jäsen Sebastian Tynkkynen väittää viestipalvelu X:ssä, että Suojelupoliisi oli pyytänyt häntä toimimaan peitetehtävässä Venäjällä sijaitsevassa Tverissä vuonna 2016.

– Ulkoministerinä olin työni puolesta säännöllisesti tekemisissä Supon kanssa. Nämä keskustelut ovat luottamuksellisia, Soini sanoo MTV Uutisille tekstiviestissään.

Soini muistuttaa, että Tynkkynen on kuvaillut nettisivuillaan olevissa kirjoituksissa vierailujaan äärioikeistopuolueiden tilaisuuksissa.

– Tverin käynti asettuu samalle aikajanalle, Soini viestii.

Useita tutustumismatkoja

Blogisivuillaan Tynkkynen kertoo tutustumisreissuistaan muun muassa Marine Le Penin Kansalliseen liittoumaan ja laitaoikeiston Vaihtoehto Saksalle -puolueeseen, sekä Hollannin Geert Wildersin oikeistopopulistiseen vapauspuolueeseen. 

– Omakohtaisesti olen tavannut kohta kaikkien oikeistopopulististen puolueiden poliitikkoja Euroopassa matkustaessani ja kokemukset tähän mennessä ovat olleet hyviä. Viimeisiä viedään. Perussuomalaiset voisi mielestäni pitää ovea auki siihen suuntaan – varsinkin kun britit ovat lähdössä EU:sta ja painoarvo ECR:n (europarlamenttiryhmämme) kautta tulee luonnollisesti vähenemään, Tynkkynen kirjoitti sivuillaan vuonna 2017.

– Kävin viime syksynä puhumassa myös Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen tapahtumassa Frankfurtin kupeessa. Oli inspiroivaa kuunnella puolueen puheenjohtajaa Frauke Petrya, joka sai nuoret syttymään innosta, Tynkkynen kirjoittaa maaliskuussa vuonna 2017.

Saksalaisen Deutsche Wellen mukaan populistipuolue AfD:n johtaja oli vuonna 2017 tavannut korkea-arvoisia venäläispoliitikkoja salaisessa tapaamisessa Moskovassa. Petryn toimisto kieltäytyi tuolloin kertomasta, ketkä muut osallistuivat keskusteluihin.

Saksan viranomaiset olivat samoihin aikoihin toistuvasti varoittaneet, että Moskova voi pyrkiä vaikuttamaan Saksan syyskuun vaaleihin ja horjuttaa maan vakautta tukemalla ääriryhmiä. 

Myös muun muassa Le Penin puolue Kansallisen liittouma ajoi Venäjä-myönteistä ohjelmaa.

Lue myös:

    Uusimmat