Tiivis viestittely, luottamukselliset keskustelut ja lopulta rahanpyynti. Treffisovelluksissa tapahtuvat rakkaushuijaukset yllättävät usein uhrit, jotka uskovat vastapuolen olevan oikeasti olemassa. Jarkko koki rakkaushuijauksen treffisovellus Tinderissä.
Tyypillisesti rakkaushuijauksien kaava jakaantuu kolmeen vaiheeseen. Huijari ottaa yhteyttä sosiaalisessa mediassa valeprofiilin kautta ja alkaa rakentaa luottamusta. Sitten hänen läheiselleen sattuu jokin tapahtuma, sairastuminen tai onnettomuus. Huijari pyytää pian rahaa uudelta tuttavuudelta.
Jarkon tarinan alku noudattaa samankaltaista kaavaa. Hän kirjautui Tinderiin parisuhteen toivossa ja sai "matchin" aasialaisen naisen kanssa. Hyvin nopeasti nainen halusi siirtyä WhatsAppiin.
– Olin innoissani. Luulin tehneeni häneen vaikutuksen fiksuilla ja hauskoilla viesteilläni, Jarkko kertoo.
Jarkko ei ole haastatellun oikea nimi. Hän ei esiinny jutussa omalla nimellään aiheen arkaluontoisuuden takia. Hänen henkilöllisyytensä on kuitenkin toimituksen tiedossa.
"Nainen oli kuvankaunis"
Jarkko ja nainen jatkoivat keskustelua WhatsAppissa. Aasialainen nainen oli hyvin kiinnostunut Jarkon elämästä, ammatista ja kiinnostuksen kohteista. Viestittely oli tiivistä ja sitä kesti kolme päivää.
– Keskustelumme olivat aitoja ja tutustumiseen sopivia. Hän lähetti minulle muutaman videopätkän itsestään. Tuntui, että olimme samalla aaltopituudella. Nainen oli kuvankaunis, Jarkko kertoo.
MTV Uutiset on nähnyt viestit. Niissä nainen kertoi olevansa kotoisin Kiinasta ja tulleensa Mikkeliin. Hänen vanhempansa toimivat Mikkelissä liikealalla. Jarkon mukaan nainen herätti hänessä säälin tunteita kertomalla menneestä parisuhteestaan, jossa ex-mies käyttäytyi häntä kohtaan törkeästi.
– Tämä herätti säälintunteeni. Minä osaisin olla hyvä mies tälle ihanalle olennolle! Nainen kyseli minusta perusasioita ja toivoi, että lähettäisin hänellä kuvia itsestäni, mies muistelee.
– En epäillyt naisen motiiveja edes silloin, kun hän antoi minulle oudon puhelinnumeron tai kun huomasin hänen olevan paikalla WhatsAppissa tunteja nukkumaan lähtönsä jälkeen, Jarkko kertoo.
Kolmantena päivänä viestien sävy muuttui. Nainen kertoi ohimennen kryptovaluuttakaupoistaan, mihin mies ei reagoinut.
– Kohautin hartioitani ja ajattelin vain, että hänellä on tällainen kiinnostuksen kohde, mutta minulla ei ole. En epäillyt silloin vielä mitään.
Epäilys heräsi vasta, kun nainen suoraan ehdotti kaupankäyntiä kryptovaluutoilla.
– Nainen laittoi töksähtävän viestin. Pyyntö oli leivottu sisään emotionaaliseen viestiin ja siinä kohtaa minä heräsin.
Petoksia jatkuvasti lisää
Poliisin kyberrikostorjuntakeskuksen päällikkö, rikostarkastaja Mikko Rauhamaa kertoo petosrikollisuuden kasvavan jatkuvasti. Petosrikollisuus tapahtuu yleisimmin Facebookissa, mutta Tinderissä tapahtuneista petoksista on tehty myös ilmoituksia. Tänä vuonna poliisi on kirjannut romanssipetoksia 121 tapausta, joista 16 oli Tinderissä.
Rauhamaan mukaan tapaus kuulostaa mahdolliselta rakkaushuijaukselta, mutta myös sijoituspetokselta.
– Yleensä sijoituspetos menee niin, että henkilö kertoo rikastuneensa käyttämällä esimerkiksi tiettyä alustaa tai käymällä virtuaalivaluuttavaihtoa. Sitä suositellaan toiselle henkilölle ja kehotetaan sijoittamaan tai tutustumaan palveluun. Mukana voi olla myös eri henkilö, joka käy kauppaa uhrin kanssa, ja tätä kautta on saatu henkilö sijoitustoimintaan mukaan, Rauhamaa sanoo.
Tällä kertaa mahdollinen huijaus kuitenkin epäonnistui.
– Olin kyllä aikaisemmin kuullut Tinder-huijareista, mutta olen kuullut pikemminkin, että mies huijaa naista ja pyydetään rahaa. Minulta ei pyydetty rahaa, vaan mukaan bisnekseen. Se olisi varmaan sitten mennyt siihen rahanpyyntöön. Mutta onneksi alkoivat hälytyskellot soida, Jarkko sanoo.
Koska Jarkkoa alkoi epäilyttää, hän ilmaisi asian naiselle suoraan. Nainen kertoi olevansa pettynyt ja vihainen. Hänen tarkoitusperistään voi kertoa jotain se, että kaksikon välinen viestittely loppui kuin seinään.
Jarkko oli yhteydessä Itä-Uudenmaan poliisiin ja Tinderin asiakaspalveluun. Hän myös soitti rikosuhripäivystykseen ja kriisipuhelimeen purkaakseen tunteita. Parinetsinnästä hän ei kuitenkaan luopunut. Hän on edelleen aktiivinen Tinderissä, mutta katsoo vastaan tulevat profiilit tarkkaan.
– Kauniita ja samankaltaisia aasialaisia naisia tulee vastaan paljon. Kannattaa olla hyvin kriittinen, jos nainen ehdottaa WhatsAppiin siirtymistä tai etenkin yhteisiä liiketoimia, hän varoittaa.
Rauhamaan mukaan verkkopetoksien tekotavat muuttuvat jatkuvasti. Yleisenä ohjeena hän suosittelee, että valpastutaan, jos raha tulee mukaan keskusteluun.
– Siinä kohtaa kannattaa olla erityisen varovainen ja miettiä kaksi kertaa. Jos kävisi niin ikävästi, että henkilö menettäisi rahaa, niin tulisi olla pankkiin nopeasti yhteydessä ja tehdä samalla poliisille rikosilmoitus. Silloin on mahdollista saada jopa palautettua rahoja tai jäädytettyä varoja, poliisin neuvot kuuluvat.