Suomalainen Tinder-huijari Jimi Kortelahti halusi makean elämän keinolla millä hyvänsä. 23-vuotias Kortelahti syyllistyi vuosien aikana lähes sataan petosrikokseen ja myös identiteettivarkauksiin. Kortelahden tapauksen tutkintaa käsiteltiin Rikospaikassa.
Varakkaaksi tekeytyneen Kortelahden teot kohdistuivat useisiin nuoriin naisiin ja moniin muihin yksityishenkilöihin, joilta hän huijasi rahaa häikäilemättömällä ja johdonmukaisella rikollisella toiminnalla.
Helsingin poliisin omaisuusrikosyksikölle Kortelahden nimi tuli esiin maaliskuussa 2022, kun yksi hänen naisuhreistaan oli soittanut hätäkeskukseen.
Katso jutun alussa olevalta videolta Rikospaikan juttu Suomen Tinder-huijarin tehtaileman petossarjan tutkinnasta.
Parikymppisen naisen kertoman mukaan poikaystävä Kortelahti ja kaksi muuta miestä olivat menossa hänen asunnolleen. Miehet olivat liikkeellä autoilla, jotka olivat naisen nimissä.
– Kun asianomistajaa puhutettiin, lähti selviämään isompi vyyhti. Nainen oli kertonut joutuneensa hyväksikäytön ja petosten uhriksi. Hän ilmoitti myös, ettei itsekään tiedä, mitä kaikkea hänen tiedoillaan on tehty, Kortelahti-jutun tutkinnanjohtajana toiminut rikoskomisario Kari Martikainen kertoo Rikospaikan haastattelussa.
Nainen oli tavannut Kortelahden vain pari kuukautta aiemmin.
– Hän kertoi tavanneensa miellyttävän miehen ja sopineensa treffit jo samalle päivälle. Mies antoi vaikutelman, että on hyvin varakas ja näytti puhelimesta auton sekä talon kuvia. Hän kertoi pelanneensa uhkapelejä ja tienanneensa niillä sievoisia summia. Ja että rahaa on mennyt, mutta on sitä paljon jäljelläkin, Martikainen kertoo.
Tarinoi toiselle uhrille New Yorkista ja miljoona-asunnosta
Kortelahden toiminta oli jatkumoa hänen aiemmille huijauksilleen. Syksyllä 2021 Kortelahti oli tavannut Tinderin kautta nuoren naisen ja hakenut hänet ensimmäiseen tapaamiseen punaisella Porschella.
Hän oli tuolloinkin kertonut naiselle pelaavansa ammatikseen pokeria ja omistavansa rakennusyrityksen. Kortelahti oli myös näyttänyt yrityksensä rakennustyömaita.
Jo kahden viikon sisällä tapaamisesta Kortelahti oli pyytänyt naiselta ensimmäisen kerran rahaa. Myöhemmin Kortelahti väitti saaneensa töitä New Yorkista, ja hän oli pyytänyt naista muuttamaan sinne hänen kanssaan.
Nyt hän pyysi naiselta rahaa viisumia ja New Yorkin asuntoa varten. Hän oli näyttänyt puhelimelta niihin liittyviä asiakirjoja ja pyytänyt aina lisää rahaa. Nainen oli antanut Kortelahdelle rahaa käteisenä ja tilisiirtoina sekä ottanut lisäksi pikavippejä ja hankkinut laitteita osamaksuilla.
Kortelahti oli myynyt laitteet heti ja ottanut rahat. Hän oli monta kertaa luvannut maksaa rahat takaisin, mutta mikään lupauksista ei ollut pitänyt. New Yorkiin muuttaminenkin oli lopulta tietysti jäänyt.
Petoskuvio toistui toistumistaan.
– Jimi oli kertonut jossain vaiheessa uhrille, että on ostamassa miljoona-asunnon ja tarvitsee siihen rahaa. Taisi olla 12 000 euroa ja siitä tehtiin velkakirjakin, Martikainen sanoo.
Kortelahti ei maksanut summaa naiselle takaisin.
Monipuolinen kirjo erilaisia huijauksia
Kortelahden toimintatapana oli siis tehdä ostosopimuksia uhrien nimiin. Hän oli ottanut pikavippejä ja pankkilainoja ja jätti maksamatta myös hotellilaskuja, autojen osamaksuja ja vuokria.
– Jimi teki näitä ostosopimuksia naisten nimiin. Mitsubishi Outlander, Audi TT, Audi A4. Kaikki autot muutaman kuukauden sisällä naisten nimiin, Martikainen sanoo.
Poliisi otti Kortelahden kiinni lokakuussa 2022, ja hän oli vangittuna marraskuun loppuun asti. Petosjuttuja oli tullut ilmi eri puolilta Suomea. Hän oli muun muassa vuokrannut vesijettejä, mutta jätti ne maksamatta.
Kortelahti oli huijannut rahaa ihmisiltä myös Tori.fi -sivustolla ja Facebookissa. Jodel-viestipalvelun kautta hän esimerkiksi myi kalliita lentolippuja ja väitti olevansa Finnairin työntekijä. Lippuja ei koskaan toimitettu ostajalle.
Kun Kortelahti pääsi marraskuussa 2022 tutkintavankeudesta vapaaksi, hän jatkoi rikollista toimintaansa, ja hänet vangittiin uudelleen.
Vakuuttava esiintyjä ketjutti uhrejaan
Martikaisen mukaan Kortelahti osasi olla erittäin sujuvasanainen.
– Hän käyttäytyi hyvin ja esiintyi vakuuttavasti. Hän oli sitä mieltä, että kyse oli hänen ja naisten välisistä sopimuksista eikä hän ole tehnyt mitään rikosta.
Aluksi naiset uskoivatkin Kortelahden puheita ja myös sen, että hän maksaa rahat takaisin, kuten oli aina luvannut.
– Suhteen edetessä he rupesivat tajuamaan, etteivät asiat ole oikein. Jimi oli saanut naisten puhelimet, verkkopankkitunnukset ja sähköpostit käyttöönsä ja pystyi niiden avulla tekemään rikoksia ja tilauspetoksia.
Kortelahti-vyyhdissä uhreja oli ketjutettu samaan tyyliin kuin mitä teki Netflix-dokumentista tuttu Tinder-huijari Simon Leviev. Edellisen uhrin rahojen avulla saatiin hurmattua uusi uhri ja luotua kuvaa luksuselämää viettävästä menestyvästä miehestä.
– Käytetään törkeällä tavalla hyväksi toisten ihmisten hyväuskoisuutta, Martikainen sanoo.
Lue lisää: Suomalaisnaisiakin petkuttanut Tinder-huijari avautuu ensimmäistä kertaa kohudokumentin jälkeen: "Olin vain sinkkumies, joka halusi tavata tyttöjä"
Neljän vuoden vankeustuomio
Kortelahden Tinder-tuttavuudet menettivät huijauksissa yhteensä kymmeniä tuhansia euroja, ja vaikka Kortelahti määrättiin korvaamaan heille vahinkoja, rahoja tuskin tulee koskaan ainakaan täysimääräisinä takaisin.
Kortelahden vuosia kestäneiden huijausten uhreiksi joutui monia muitakin suomalaisia.
– Kaikkiaan tässä olivat noin 200 000 euron taloudelliset tappiot, Martikainen kertoo.
Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Jimi Kortelahden viime kesäkuussa neljän vuoden vankeuteen lukuisista törkeistä petoksista, törkeän petoksen yrityksistä, petoksista ja petoksen yrityksistä sekä identiteettivarkauksista. Kortelahti ilmoitti heti tyytymättömyytensä koko tuomioon.
– Juttu oli poikkeuksellinen. Tällaista samanlaista kokonaisuutta ei ole minulle tullut vastaan koko sinä aikana, kun olen omaisuusrikosyksikössä työskennellyt, Martikainen kertoo.
Tinder-huijarista uutisoi ensimmäisenä Iltalehti.