Titaanioksidi kirkastaa leivonnaisen värin: Nyt sen pelätään nakertavan myös herkuttelijansa DNA:ta

DNA, Geeni (AOP)
/All Over Press
Julkaistu 23.05.2021 19:31

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Moni kakku päältä kaunis, ja nyt myös mahdollisesti vaarallinen, pohditaan Euroopan ruokaturvallisuusviraston selonteossa.

Parhaiten valkoisena maalipigmenttinä tunnettu epäorgaaninen yhdiste titaanidioksidi (TiO₂) on myös elintarvikelisäaine E171. Nyt Euroopan ruokaturvallisuusvirasto Efsa on julkaissut selonteon, jonka mukaan ainetta ”ei voida pitää enää turvallisena elintarvikelisäaineena”.

Efsa korostaa, että se toimii neuvoa-antavana asiantuntijaelimenä. Sillä ei ole toimivaltaa kieltää titaanidioksidia elintarvikelisäaineena, vaan tämä päätös kuuluu esimerkiksi Euroopan komissiolle ja jäsenmaille.

Ruokaturvallisuusviraston näkemys vaikuttaa kuitenkin selvältä. Seuraavaksi se aikookin tiedottaa komissiota ja jäsenmaiden päättäjiä.

Titaanidioksidia ei ole osoitettu myrkylliseksi, vaan Efsa ottaa kantaa puhtaasti varovaisuuden näkökulmasta. Tutkimuksissa aineen genotoksisia vaikutuksia ei voitu nimittäin sulkea pois.

Genotoksisuus tarkoittaa, että aine vahingoittaa dna:ta. Genotoksinen aine ei ole välttämättä karsinogeeninen eli syöpää aiheuttava, mutta Efsan tiedotteen mukaan genotoksiset vaikutukset voivat johtaa myös syöpään.

Titaanidioksidin tapauksessa mahdollinen genotoksisuus tarkoittaa selonteon tiivistelmän mukaan mahdollisia kromosomivaurioita ja dna-rihman katkoksia. Sen sijaan mutaatioita aiheuttava aine eli mutageeni titaanidioksidi ei ole.

– Titaanidioksidihiukkasia imeytyy ruuansulatuksesta kehoon vain vähän, mutta niitä saattaa silti kertyä kehoon, Efsan elintarvikelisäaineiden asiantuntijapaneelin johtaja Maged Younes tarkensi tiedotteessa.

Titaanidioksidia käytetään erityisesti leivonnaisissa ja kastikkeissa kirkastamaan valkoista väriä.

Kaikkia muita käytännön tarkoituksia paitsi ruokaa varten titaanidioksidi on täysin turvallista ja myrkytöntä sekä erittäin inerttiä ainetta. Sitä ei tarvitse millään muotoa pelätä sen enempää kuin muitakaan mahdollisesti pölyäviä aineita. Kun ainetta kirjaimellisesti kaadetaan ruokaan ja syödään – vuosien saatossa mahdollisesti paljonkin – voitaneen tiettyä varovaisuutta pitää kuitenkin perusteltuna.

Efsan tiedotteesta ja selonteosta uutisoi Chemical & Engineering News.

Titaanidioksidin valmistuskapasiteetti maailmassa oli vuonna 2020 USGS:n mukaan noin 8,4 miljoonaa tonnia. Todellinen valmistettu määrä lienee hieman kapasiteettia alempi, joten luku voidaan pyöristää alaspäin 8 miljoonaan tonniin. Tästä ylivoimaisesti suurin osa käytetään valkoisena pigmenttinä tai täyteaineena maaleissa, papereissa ja muoveissa.

Tuoreimmat aiheesta

Terveys ja hyvinvointi