Titanicin rikkaimman matkustajan kello huudettiin ennätyshinnalla – pelasti raskaana olleen vaimonsa ja hukkui itse

Kultaisen taskukellon vasarahinta nousi yli kuusinkertaiseksi verrattuna lähtöhintaan.

Titanicilla matkustaneelle liikemies John Jacob Astorille, 47, kuuluneen kultaisen taskukellon vasarahinnaksi arvioitiin alkujaan 150 000 puntaa eli noin 170 000 euroa, mutta lopulta kello myytiin yksityiselle keräilijälle 900 000 punnan eli noin miljoonan euron hintaan.

Kellon lopulliseksi hinnaksi tulee lähes 1,2 miljoonaa puntaa eli noin 1,4 miljoonaa euroa, kun nuijittuun hintaan lisätään verot ja muut maksut.

Kellon huutokaupanneen huutokauppayhtiö Henry Aldridge & Son pitäjä Andrew Aldridge kuvailee kokonaishintaa maailmanennätykseksi.

Samalla huutokaupattiin myös viulukotelo, joka kuului Wallace Hartleylle, joka johti orkesteria Titanicin kannella. Kotelo myytiin 360 000 punnan eli reilu 400 000 euron hinnalla.

Aldridge kuvaili hintoja uskomattomiksi ja arveli niiden heijastelevan esineiden merkitystä ja harvinaisuutta sekä Titanicin tarinan kiehtovuutta.

Astor pelasti vaimonsa

Titanic oli matkalla Southamptonista New Yorkiin, kun se törmäsi yöllä jäävuoreen Pohjois-Atlantilla 14. huhtikuuta 1912 ja upposi.

Kellon omistaneen Astorin kerrotaan hukkuneen Titanicin mukana laskettuaan nuoren vaimonsa Madeleine Astorin pelastusveneeseen ja poltettuaan viimeisen savukkeen.

– On merkittävää nähdä kello ja tietää, että se oli hänen taskussaan, kun hän laittoi nuoren, raskaana olevan morsiamensa pelastusveneeseen ja astui taaksepäin tietäen, ettei hän selviäisi hengissä, Britannian Titanic-seuran puheenjohtaja David Beddard sanoi BBC:lle.

Aldridgen mukaan Astor oli Titanicin rikkain matkustaja. Häntä pidetään yhtenä tuon ajan rikkaimmista ihmisistä koko maailmassa omaisuudella, joka vastaisi nykyarvossa useita miljardeja euroja.

Madeleinen kerrotaan jääneen henkiin. Hänen miehensä ruumis löydettiin viikko onnettomuuden jälkeen läheltä uppoamispaikkaa.

Myös orkesteria johtanut Hartley hukkui laivan mukana. Hänen kerrotaan kiinnittäneen nyt myydyn viulukotelon itseensä, koska arveli sen auttavan pinnalla pysymisessä.

Hartleyn ruumis nostettiin merestä päiviä onnettomuuden jälkeen. Viulukotelo oli yhä kiinni hänessä.

Lähteet: BBC, The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat