Toimeentulotuen saajien määrä laski edelleen viime vuonna – aikaisempaa enemmän nuoria

Toimeentulotukea saaneissa on nyt aikaisempaa enemmän nuoria ja nuoria aikuisia, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö.

Toimeentulotuen saajien määrä jatkoi laskuaan viime vuonna, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tilastoraportista.

Toimeentulotukea sai viime vuonna seitsemän prosenttia Suomen väestöstä. Kaikkiaan toimeentulotukea myönnettiin viime vuoden aikana noin 263  000 kotitaloudelle ja 387  000 ihmiselle.

Toimeentulotukea saaneiden kotitalouksien määrä väheni vuonna 2023 edelliseen vuoteen verrattuna neljä prosenttia ja toimeentulotukea saaneiden ihmisten määrä kolme prosenttia.

Uusien toimeentulotukea saavien ihmisten määrä kuitenkin kasvoi viisi prosenttia. Uudeksi toimeentulotuen saajaksi katsotaan ihminen, joka ei ole saanut toimeentulotukea edellisenä vuonna.

–  Pääosin myönteisestä kehityksestä huolimatta huolta herättää se, että toimeentulotukea saaneissa on nyt aikaisempaa enemmän nuoria ja nuoria aikuisia, sanoo THL:n tutkimuspäällikkö Paula Saikkonen tiedotteessa.

Toimeentulotuen bruttomenot vähenivät

Vuonna 2023 toimeentulotuen bruttomenot olivat 778 miljoonaa euroa. Menot vähenivät edelliseen vuoteen verrattuna neljä prosenttia.

Perustoimeentulotukea myönnettiin 726,6 miljoonaa euroa. Täydentävää toimeentulotukea myönnettiin 28,7 miljoonaa ja ehkäisevää toimeentulotukea 22,6 miljoonaa euroa.

Perustoimeentulotuki on Kelan myöntämä viimesijainen taloudellinen tuki. Täydentävä toimeentulotuki sekä ehkäisevä toimeentulotuki ovat hyvinvointialueen myöntämiä taloudellisia tukia.

THL:n erikoissuunnittelija Samuli Pietilän mukaan tilastojen mukaan näyttää siltä, että eri puolilla Suomea asuvat ihmiset saattavat olla eriarvoisessa asemassa täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen saamisessa.

–  Vaikka täydentävän ja ehkäisevän toimeentulotuen osuus toimeentulotuen kokonaismenoista on verrattain pieni, sillä on suuri merkitys tuen saajille. Esimerkiksi ehkäisevällä toimeentulotuella voidaan turvata asuminen kriisitilanteissa, Pietilä sanoo tiedotteessa.

Lue myös:

    Uusimmat