Suomalaisten ahdinko lisääntyy: Apua hakevia asuntovelallisia on entistä enemmän

Vähävarainen äiti Krista, 23, kertoo, miten hallituksen leikkaukset iskevät arkeen 2:17
Katso video: Vähävarainen äiti Krista, 23, kertoo, miten hallituksen leikkaukset iskevät hänen perheeseensä.

Takuusäätiössä talousvaikeuksien kanssa painivien asuntovelallisten yhteydenotot ovat lisääntyneet kolmanneksella. Lisäksi siellä arvellaan, että hallituksen leikkaukset tulevat hankaloittamaan varsinkin yksinhuoltajien, lapsiperheiden ja osa-aikatyötä tekevien arkea.

Erittäin haasteellinen taloustilanne kurittaa joka neljättä suomalaista, selviää Kuluttajaliiton maaliskuussa julkaistusta kyselytutkimuksesta. Kotitalouksien arkea rasittavat muun muassa elinkustannusten nousu sekä asuntolainojen korkomenot.

Tämä näkyy myös velallisia neuvovassa Takuusäätiössä, jossa esimerkiksi talousvaikeuksien kanssa painivien asuntovelallisten yhteydenotot ovat lisääntyneet kolmanneksella.

Tänä vuonna asuntovelallisten kanssa käydyt neuvontakeskustelut ovat lisääntyneet kolmanneksella verrattuna vuoteen 2022. Yleensä asiakaskunnassamme ei ole ollut juurikaan asuntolainaisia, Takuusäätiön johtaja Minna Mattila sanoo.

Mattilan mukaan taloustilanteen heikentyminen näkyy viiveellä ja omia talousvaikeuksia yritetään usein saada ratkaistua ensin omin avuin.

Heikkoa taloustilannetta voi yrittää korjata esimerkiksi asunnon myynnillä, mutta myyminenkin saattaa olla vaikeaa.

– Se ei aina ole realistista, koska asunnot eivät välttämättä mene kaupaksi ja lisäksi myynnin jälkeen saattaa jäädä paljonkin velkaa. Varsinkaan lapsiperheille muutto ei ole helppoa. 

Korkojen ja elinkustannusten nousu on saanut vaikeuksiin etenkin ne asuntovelalliset, joilla on asuntolainan lisäksi myös muuta velkaa.

– Jos on pelkkä asuntolaina ja se on kohtuullinen, koronmuutos ei välttämättä taloutta heivaa. Mutta jos on myös kulutusluottoja ja auto- ja opintolainaa, niistä voi yhteensä tulla iso taakka.

Asuntolainojen mahdollinen korkojen laskukaan ei välttämättä tuo nopeaa helpotusta velkojen kanssa painivalle asuntovelalliselle.

– Se ei auta näitä ihmisiä, koska siinä on kysymys useammasta asiasta kun vaan asuntolainan korosta.

Takuusäätiössä ollaan varpaillaan

Huhtikuun alussa astuivat voimaan hallituksen ajamat leikkaukset. Työttömyysturvasta poistettiin lapsikorotukset ja 300 euron kuukausittainen suojaosa. Takuusäätiötä muutokset huolestuttavat.

– Kyllä tässä vähän varpaillaan ollaan, että minkälaiseksi tilanne muuttuu.

– Odotamme, että vaikeuksissa ovat yksinhuoltajat ja varsinkin ihmiset, jotka ovat työllistyneet osa-aikaisesti ja ylipäätään pienituloiset. Etenkin lapsiperheet ovat vaikeuksissa.

Huhtikuun alussa astui voimaan myös positiivinen luottorekisteri.

Rekisteriin kerätään tietoja kansalaisten luotoista ja tuloista. Esimerkiksi pankki saa tätä kautta ajantasaisen kuvan lainaa hakevan ihmisen todellisesta tulotasosta sekä luotoista.

Takuusäätiössä toivotaan, että rekisterin avulla ylivelkaantumista voitaisiin hillitä.

– Eli luotonantajat katsoisivat olemassa olevaa velkamäärää ja harkitsisivat tarkkaan, että myöntävätkö lisää lainaa.

 "Ymmärrettäviä syitä"

Jos kokee ettei selviä veloistaan, on Mattilan mukaan hyvä istua alas ja laittaa tulot ja menot paperille.

– Lähteä miettimään, että mistä voisi tinkiä ja miten voisi panostaa velkojen maksuun, että saisi ainakin pienet luotot maksettua pois ensimmäisessä vaiheessa ja helpotettua tilannetta.

Jos tulot eivät vain kertakaikkiaan riitä velkojen maksuun, apua kannattaa lähteä hakemaan ammattilaiselta.

– Voi miettiä, että millaisia vaihtoehtoja on olemassa ja että millaisin askelin sinne voisi päästä.

– Ihmisethän häpeävät monesti eivätkä ota sen takia yhteyttä ajoissa, mutta nyt ei tarvitse edes miettiä tällaisia asioita, koska on hyvinkin ymmärrettäviä syitä.

Lue myös:

    Uusimmat