Ennen halvaantumisvaarasta puhuttiin niin paljon, että esimerkiksi autokolarin sattuessa ihmiset eivät uskaltaneet koskea loukkaantuneeseen. Tämä johti jopa tukehtumistapauksiin, kertoo Punaisen Ristin ensiavun koulutussuunnittelija Mari Kaihovaara.
Onnettomuuden sattuessa uhria on ensin yriteltävä herätellä. Jos uhri avaa silmät ja pystyy puhumaan, häneltä voidaan kysyä, mitä on sattunut.
– Jos uhri ei avaa silmiään, on kaikkein tärkeintä selvittää, hengittääkö hän. Hengitys täytyy aina turvata. Jos auto on esimerkiksi törmännyt johonkin, niskan saama liikesarja on takuulla paljon enemmän kuin mitä leuan nostaminen hengitysteiden avaamiseksi ja hengityksen takaamiseksi aiheuttaa. Hengityksen turvaaminen ei aiheuta mitään, mitä kolari ei olisi jo aiheuttanut, Mari Kaihovaara Punaisesta Rististä sanoo.
Jos ihmistä ei saa hereille, ohjeistus on soittaa heti hätäkeskukseen ja turvata hengitys.
– Tavallisen kansalaisen ei tarvitse mennä yhtään se pidemmälle. Ei kannata ruveta pohtimaan sen tarkemmin, mitä on tapahtunut, vaan keskittyä avun soittamiseen ja siihen, että peruselintoiminnot toimivat.
Kuvat: Colourbox.com
Studio55.fi/Tuuli Lindgren
Nämä ovat kesän yleisimmät haverit - tiedätkö miten toimia?
Tällä laitteella maallikko voi pelastaa pysähtyneen sydämen
Koira teki Heimlichin otteen, possu pelasti sydänkohtaukselta - eläimet hengenpelastajina
Tarkista, onko ensiapulaukussasi varmasti tarpeelliset tarvikkeet