Toimiko Pekka Haavisto laillisesti al-Holin tapauksessa? Perustuslakivaliokunta kuuli ministeriä, Haavisto hiljaisena: "Nyt ei ole mahdollista kommentoida"

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli tänään perustuslakiovaliokunnan kuultavana toiminnastaan al-Holin suomalaisten kotiuttamisasiassa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunnassa kuullaan tänään Haavistoa ja ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuomista

Haavisto poistui perustuslakivaliokunnan huoneesta noin yhdeltätoista, hieman yli kahden tunnin kuulemisen jälkeen.

– Nyt ei ole mahdollista kommentoida. Perustuslakivaliokunta on näin päättänyt, Haavisto totesi toimittajille poistuessaan.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) ei valiokunnan jäädessä lounastauolle kommentoinut, ovatko Haaviston ja Tuomisen lausunnot keskenään ristiriitaiset.

– Perusteellisia ja seikkaperäisiä lausuntoja oli molemmilta herroilta, Ojala-Niemelä arvioi.

Haaviston toimien laillisuutta on valittu arvioimaan yhdeksän asiantuntijaa, jotka saavat asianosaisten lausunnot syynättäväkseen. Asiaan palattaneen seuraavan kerran helmikuun alkupuolella.

– Polun päässä voi siintää valtakunnanoikeus, mutta se on pitkä ja kivinen tie. Aika näyttää, mihin tämä tulee johtamaan, Ojala-Niemelä sanoi ennen istunnon alkua.

Valtakunnanoikeus olisi poikkeuksellinen kohtalo

Käsittelyn taustalla on kymmenen kansanedustajan joulukuinen muistutus. Oppositioedustajat pyysivät muistutuksessa perustuslakivaliokuntaa tutkimaan Haaviston toimien laillisuuden.

Myös oikeuskansleri on saanut lukuisia kanteluita Haaviston toiminnasta. Joulukuisessa työnjaossa päätettiin, että kokonaisuus säilytetään perustuslakivaliokunnan tutkittavana.

Ulkoministeriön konsulipäällikkö Pasi Tuominen on arvostellut Haavistoa painostamisesta ja lainvastaisista päätöksistä al-Holin leirin suomalaisia koskevassa kysymyksessä.

Valiokunnan kanta vaikuttanee siihen, päätetäänkö eduskunnan täysistunnossa nostaa syyte Haavistoa vastaan.

Valtakunnanoikeuteen päätyminen olisi hyvin poikkeuksellista – itsenäisen Suomen historia tuntee vain neljä tapausta. Viimeisin käsittely oli vuonna 1993, kun Kauko Juhantalo (kesk.) tuomittiin lahjusten vaatimisesta.

Juttua päivitetty kello 11.17. Lisätty Haaviston kommentit.
Juttua päivitetty kello 12.22. Lisätty Ojala-Niemelän kommentti.

Lue myös:

    Uusimmat