Millaisia tunteita herättää työpaikan vessojen vaihtuminen unisex-vessoiksi? Lue reaktiot muutokseen alta!
Ajatteletko koskaan sitä, kuka vessassa kävi ennen sinua? Entä, jos kävijä olisikin ollut eri sukupuolta?
Kysyimme, millaisia tunteita toimiston siirtyminen unisex-vessoihin herätti. Kaikkien sukupuolten käyttöön vapautuneet vessat ovat yksilökoppeja, eli kyseessä ei ole useamman kopin jaettava, aulatilallinen WC. Reaktioita muutokseen kysyttiin noin viikon kuluttua sen tapahtumisesta.
LUE MYÖS: Miehet repesivät naispuolisen kollegan yritykselle siivota miesten vessa – löydätkö kuvasta syyn naurulle?
Lue reaktiot muutokseen alta!
Nainen, 25
"Suhtauduin tietoon olankohautuksella. Ei järisyttänyt elämääni mitenkään.
Suosin vanhaa naisten vessaa! Vanha tuttu koppi on hyväksi todettu, mutta ei haittaa, vaikka sitä käyttää nyt myös joku mies. Olen tehnyt sellaisen huomion, että muutkin suosivat edelleen vanhoja, tuttuja koppeja. Joitakin vessan jakaminen kummankin sukupuolen kesken tuntuu haittaavan, mutta minulle se ei ole mikään ongelma.
"Toki hädässä käyttäisin kumpaakin joka tapauksessa, mutta mukavampaa, että se on niin sanotusti virallisestikin ok."
Unisex on ihan kiva, mutta odotan silti vanhan koppini vapautumista, vaikka vanha miesten vessa olisi vapaana. Tapojensa orja kun on!
Jos kyseessä olisi aulatilallinen wc, jossa on useita vessakoppeja, mieltä tässä skenaariossa lämmittäisi ajatus isosta vessasta, jossa olisi sikana koppeja. Ei tarvitsisi odotella."
Mies, 27
"Unisex-vessat ovat mielestäni tätä päivää. Tiloissamme ei ole kovin montaa vessaa muutenkaan, nyt on paremmat mahdollisuudet löytää vapaa vessa jonottamatta ja kävelemättä koko rakennusta jalat ristissä ympäri.
Olen käyttänyt vanhaa miesten vessaa, mikäli se on ollut vapaa, mutta jos ei ole ollut, niin sitten vanhaa naisten vessaa. En ole jäänyt odottelemaan, että vanha miesten vessa vapautuu. Olen huomannut ja kuullut, että naiset eivät oikein suostu käyttämään vanhaa miesten vessaa, vaan ennemmin jonottavat vanhaan naisten vessaan, vaikka miesten vessa olisi tyhjillään. En ymmärrä. Vessa kuin vessa.
"Olen käyttänyt vanhaa miesten vessaa, mikäli se on ollut vapaa, mutta jos ei ole ollut, niin sitten vanhaa naisten vessaa." Kuvituskuva.shutterstock
Tärkeintä on, että vessatiloja on riittävästi. Plussaa unisex-ajattelusta, mutta ilmankin pärjäisi, jos koppeja olisi tarpeeksi."
Nainen, 27
"Itse asiassa huomasin muutoksen vasta, kun se oli jo käytössä. Olen sittemmin käyttänyt molempia, mutta huomaan kyllä edelleen suosivani vanhaa naisten vessaa. Mietin tätä ensimmäisillä kerroilla ja totesin, että yhä paikallaan olevat miesten ja naisten kyltit ovat ne, mitkä häiritsevät.
(Helsingin keskustakirjasto) Oodissa on unisex-vessat, ja olin ensimmäisen kerran niissä käydessäni yllättynyt siitä, miten jostain selkärangasta tuli outo olo, kun yhtäkkiä perinteisesti vain naisten alue ja niin sanottu turvapaikka onkin yhteinen. Kiinnostava huomio, muttei vaivaa sen enempää, kun ajatukseen tottui.
Hyvä, että tätä mies-nais-erottelua ei enää koeta pakolliseksi. Mukavampihan se on, että rennommin käyttää molempia. Toki hädässä käyttäisin kumpaakin joka tapauksessa, mutta mukavampaa, että se on niin sanotusti virallisestikin ok."
Mies, 27
"Suhtaudun muutokseen positiivisesti, vaikka itse en ole entisessä naisten vessassa käynyt. Suosin yhä vanhaa vessaa, osittain sen vuoksi, että uskon naisen suosivan vastaavasti entistä naistenvessaa. Ehkä tottumuskin taustalla.
Mietin, olisiko aulatilallinen WC isompi juttu naisille kuin miehille. Pisuaarejahan meillä ei vessoissa ole.
Pitäisi käydä tutustumassa entiseen naisten vessaan. Olen kuullut, että ne siivotaan miesten vessoja paremmin, mistä haluaisin päästä nauttimaan. "
"Vessa-asiat kuitenkin hoidetaan kopissa oven takana, joten ei kai sillä pitäisi olla mitään väliä, kuka viereisessä kopissa on."
Nainen, 27
"Suhtaudun muutokseen positiivisesti, koska vessojen vähäisyys on ollut ongelma ja aiheuttanut usein jonoja. Periaatteessa myös kannatan unisex-vessoja, koska vessojen jaottelu sukupuolen perusteella on hölmöä, vanhanaikaista ja syrjivää. Kenen tahansa pitäisi saada käyttää vessoja huolettomasti, oli sukupuoli mikä tahansa.
Menen aina automaattisesti vanhaan vessaan, jos se on vapaana. Tähän asti on ollut. Kerran kävin entisessä miesten vessassa ja se tuntui oudolta. Sehän on klisee, että miesten vessassa on sotkuisempaa kuin naisten. Sattuneesta syystä minulla ei ole tästä empiirisiä havaintoja. Vähän huolestuttaa, että molemmista vessoista tulee nyt likaisempia.
En ole koskaan ollut aulatilallisessa unisex-vessassa, se olisi varmaan tosi outoa. Kyllä siihen varmaan tottuisi. Vessa-asiat kuitenkin hoidetaan kopissa oven takana, joten ei kai sillä pitäisi olla mitään väliä, kuka viereisessä kopissa on.
Toivon, että ennakkoluuloni unisex-vessoja kohtaan hälvenevät ajan myötä, eivätkä osoittaudu todeksi. Vähän kurjaa ajatella, että periaatteessa kannatan unisex-vessoja, mutta niiden käyttäminen ei tunnu ihan luontevalta vielä."
Lue lisää tekemistämme muista testeistä ja liikuntahaasteista!
Nainen, 28
"Reaktioni tietoon oli helpotus, vähemmän jonoa vessaan! Naistenvessaan (1 kpl) on lähes aina jonoa. Oivaltava idea!
Suosin edelleen vanhaa naistenvessaa, en ole vielä kertaakaan käynyt 'uudessa'. Vessassa käynti on vakiintunut rutiini, josta ei hevillä luovuta! Vessajonoa ei ole ollut juurikaan, jonkun verran kyllä, mutta ei ole tarvinnut jonottaa pitkään. Selkeä ero siis! Ehdottomasti hyvä muutos!
Jos kyseessä olisi aulatilallinen WC, reaktioni voisi olla erilainen. Saatan oikoa vaatteita ihan reteästi peilin edessä, joten teen sen mieluiten yksin, omassa rauhassa! Saatan myös taputella paperinpalalla meikkiä siistimmäksi, senkin teen mieluiten omassa rauhassani."
Nainen, 28
"Tieto unisex-vessoihin siirtymisestä ei aiheuttanut sen enempää tuntemuksia puolesta tai vastaan. Jos unisex-vessoihin siirtyminen auttaa jono-ongelmiin, siitä vaan. Vaikka kaikki vessat ovat nyt käytössä, 'vanhaan naisten vessaan' tuntuu paljon luontevammalta mennä. Liekö sitten tottumiskysymys.
Vanhaan miesten vessaan astuminen tuntuu vieläkin vähän oudolta. Saanko nyt oikeasti olla täällä? Mitä, jos joku mies astelee sisään? Ehkä ajatukseen alkaa pikkuhiljaa tottua, mutta se vie näköjään paljon kauemmin aikaa kuin uskoin.
"Vaikka kaikki vessat ovat nyt käytössä, 'vanhaan naisten vessaan' tuntuu paljon luontevammalta mennä. Liekö sitten tottumiskysymys." Kuvituskuva.shutterstock
Jos kyseessä olisi aulatilallinen wc, jossa on useita vessakoppeja, ajatukseen tottuminen voisi viedä vielä enemmän aikaa, kun mitään yksityisyyttä ei ole. Meikkaaminen tai hiustenlaitto voisi tällaisissa yhteisissä vessoissa jäädä tekemättä."
Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!
Nainen, 30
"Suhtauduin muutokseen negatiivisesti. Etenkin runsaiden kuukautisten vuoksi on ikävää, että kopin ulkopuolella saattaa odottaa vieras mies.
En halua käyttää ollenkaan vanhoja miestenvessoja, sillä miehet ovat sotkuisempaa porukkaa ja pöntönreunus on usein likaisempi kuin naistenvessassa. On tuntunut kiusalliselta käydä vessassa, kun tietää, että kopin ulkopuolella saattaa odottaa naisen sijaan mies.
Säästän mieluummin vessakäynnin nykyään kotiin, jos mahdollista. Unisex-vessat sopivat baareihin, mutta eivät työpaikalle."
Nainen, 33
"Mielestäni unisex-vessoihin siirtyminen on nykyaikaa ja hyvä muutos. Olen muutoksesta hyvilläni. Minulle on aivan sama, kuka vessassani on ennen minua, ja mitä hän siellä tekee. Kaikkihan me siellä teemme suunnilleen samoja asioita omilla 'vehkeillämme'.
Menin heti ensimmäisenä päivänä testaamaan 'vanhaa miestenvessaa'. Koska miesten ja naisten vessat ovat toistensa peilikuvia, törmäilin seiniin ja pyyhetelineeseen!
"Tiedosta tuli heti hieman vaivaantunut olo: voinko pissata miesten kuullen? Kehtaanko meikata miesten nähden?" Kuvituskuva.shutterstock
Muuten ei ollut outoa olla ex-miestenvessassa. Viikon aikana siellä käydessäni olen huomannut pytyn renkaan olevan usein ylhäällä. Tästä vetäisin sen johtopäätöksen, että miehet suosivat edelleen tätä koppia. Ex-naisvessassa rengas on ollut ylhäällä vain kerran."
Nainen, 37
"Olin muutoksesta järkyttynyt. En tykännyt yhtään. Kamala tieto.
En käytä unisex-vessoja enää ollenkaan. Menen kauemmas vessaan tai pidätän vaikka koko päivän, en käytä unisex-vessoja koskaan.
Kerran entisestä naisten vessasta tuli mies ulos ja virnisti. Se oli kamalaa. Ajatuskin siitä, että menisin tarpeilleni vessaan, jossa mies on pissinyt ympärilleen, on kuvottava. Aulatilallinen wc, jossa on useita vessakoppeja, olisi parempi."
Mies, 37
"Suhtaudun tietoon unisex-vessoista positiivisesti. Unisex-vessoja on ollut paljon nähtävissä esimerkiksi Tukholmassa käydessä ja systeemi on vaikuttanut melko toimivalta. Suuntaus on hyvä ja nykyaikainen.
"Olen käyttänyt vanhaa miesten vessaa, mikäli se on ollut vapaa, mutta jos ei ole ollut, niin sitten vanhaa naisten vessaa."
Kun toimitiloissa wc-tilat ovat melko pieniä, unisex-malli ei ole välttämättä ollut toimivin mahdollinen. Asia on eri, kun kyseessä ovat isot wc-tilat. Huomaan suosivani 'vanhaa miesten vessaa', vanhasta muistista selkeästi."
Nainen, 43
"Ajattelin tiedon muutoksesta kuullessani: 'Yäk, miehet ei pese käsiään, yleiset miesten vessat näyttävät aina kauhealta, kohta naisten vessa on yhtä ällö'.
Muuten ei ole ollut mitään muutosta, paitsi pesen omat kädet paremmin ja yritän mennä ulos koskematta ovenkahvaan! Ennen muutostakin naisten vessasta tuli välillä mies ulos. Jonossa odottaessa kuulin kyllä, että kädet jäivät pesemättä. Nyt en ole nähnyt miestä vessassa kertaakaan."
"Jonossa odottaessa kuulin kyllä, että kädet jäivät pesemättä." Kuvituskuva.shutterstock
Nainen, 48
"Tiedosta tuli heti hieman vaivaantunut olo: voinko pissata miesten kuullen? Kehtaanko meikata miesten nähden?
Näyttää oudolta, kun vessan ovessa lukee 'unisex'. Suosin edelleen vanhaa vessaa. Pyrin etsimään vanhan vessan jostakin päin taloa.
Varmasti tähänkin totun, mutta muutoksen sulattelu vie aina oman aikansa. Kysykää uudestaan vuoden päästä!"
Sohvalle roiskaistu torkkupeitto on kuuma trendi, mutta miten helppoa peiton huoleton asettelu on? Testasimme tämänkin!
1:56
Vastauksissa ei ollut pakko ilmoittaa sukupuolta, mutta kaikki vastaajat tekivät niin.