Toimittaja testaa: Älylukko helpottaa arkea – ja todella paljon

Tunniste_300dpi
Tunniste_300dpi
Julkaistu 07.09.2016 12:01
Toimittajan kuva

Mikko Niimes

@niimes

Tunnustan: minulla ei ollut älylukosta minkäänlaista kokemusta ennen, kuin sain kokeilla Yale Doormania. Testin jälkeen olen vakuttunut siitä, ettei kymmenen vuoden kuluttua ole asuntoa, jossa ei olisi älylukkoa – niin paljon se helpottaa elämää.

Älylukon käytön aloitettuani, minulle selvisi erittäin nopeasti ja selvästi, miksi älylukko on lähitulevaisuudessa todennäköisesti jokaisen asunnon varusteissa. Jos on koskaan kokenut sen ahdistuksen tunteen, kun on hävittänyt avaimiaan tai unohtanut ne lukkojen taakse sisälle, kokee suurta helpotusta tutustuessaan tähän laitteeseen.

Älylukko lisää kodin käytettävyyttä huikealla tavalla. Tuoreessa omakotitalossa avovaimon ja kaksivuotiaan kanssa asuvana voisin itse kuvitella sille monenlaista käyttöä:

Kun tarvitsen remonttimiehen apua, minun tulee yleensä päivystää itse kotona, tai hankkia kotiin päivystäjä päästämään remppaukko sisään. Yale Doormanin avulla tästä ei ole huolta. Voin luoda määräaikaisen koodin, jolla vain luotettavaksi katsomani henkilö pääsee sisään – määräajan sisällä, esimerkiksi kahdeksan tunnin jaksona. Kodin muu valvonta sitten huolehtii siitä, että vieraan henkilön toimet tallentuvat tarvittaessa arkistoon.

Lapsenhoidon suhteen haasteena voi olla esimerkiksi se, että pitkähkön matkan päästä saapuvat lapsenvahdit joko unohtavat heille annetun avaimen kotiin – tai sitten heillä ei avainta olekaan. Älylukkoon voi myöntää heille omat koodinsa, joiden avulla sisäänpääsy on taattu esimerkiksi silloin, kun he ovat hakeneet lapsosen päiväkodista ja saapuvat residenssille hoitopuuhiin.

Kokeillessani ja tutkiessani Yale Doormania, en löytänyt turvallisuusasioista huomautettavaa – käyttö oli aukotonta. Mietin, miksi pankkiautomaateilla ei ole käytössä samanlaista harhautustapaa, kuin tässä lukossa: voit syöttää mitä tahansa numerointia avataksesi oven, kunhan laitat siansaksa-numeronäppäilysi aluksi tai lopuksi sen oikean koodin.

Mikäli käyttäjä unohtaa, miten älylukko toimii, avustaa lukko ääniviestinnällä käyttäjää.

Lukkojen hallinta on kätevää myös älylaitteella: puhelimella tai kellolla. Käyttääkseen älykello- ja –puhelinominaisuutta, on hankittava kertamaksulla älylukon etäohjauspaketti Gateway-sovelluksella tai kuukausimaksulla kodin turvajärjestelmiä toimittavan Verisuren palvelut ja sovellus, joiden kautta Yale Doorman –ovien lukitusta voi hallita.

Älylaiteohjauksella oven saa auki tai kiinni mistä tahansa, milloin tahansa – kunhan datayhteys toimii.

Huomionarvoista tässä älylukossa on myös se, että merkki on suomalaisille tutun Abloyn edustama ja esimerkiksi lukkorungot älylukkoihin toimitetaan Suomesta.

Tunniste_300dpi

Älylukkoa voi ohjata esimerkiksi kulkulätkällä.

Lue lisää avaimettomasta Yale Doorman -lukosta täältä!

Yhteistyössä Yale Doorman

Tuoreimmat aiheesta

Älykoti