"Miksi omistaa, kun voisi jakaa" – asiantuntijat kertovat, miten sinäkin tulet asumaan tulevaisuudessa

digitalist prku pk
Asuntomessut Digitalist: Future of Living -tapahtuman juonsivat Tuomas Enbuske ja Teppo Kuisma.Suomen Asuntomessut
Julkaistu 13.12.2017 11:50

KAUPALLINEN YHTEISTYÖ: SUOMEN ASUNTOMESSUT

Äly integroituu osaksi suomalaisten arkea vauhdilla. Älykkyys tulee myös näkyvästi muuttamaan suomalaisten asuinalueita: kun omaa parkkipaikkaa ei enää tarvita, tilaa jää jollekin aivan muulle. Mutta mille?

Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut

Mistä tulevaisuudessa puhutaan? Millaista on asuminen Suomessa vuonna 2025? Entä mihin päin Suomea rakennetaan ”älykkäintä kaupunginosaa”? Muun muassa näihin kysymyksiin heräteltiin ajatuksia Asuntomessut Digitalist: Future of Living -tapahtumassa 12. joulukuuta.

Helsingin Tennispalatsissa ääneen pääsivät muun muassa tanskalaisen Space10-tulevaisuuslaboratorion perustaja Carla Cammilla Hjort, Fiksu Kalasatama -hankkeen ohjelmajohtaja Veera Mustonen sekä Pluto Helsingin Mikko Leisti.

Helsingin Kalasatamasta rakennetaan parhaillaan ”Helsingin älykkäintä kaupunginosaa”. Fiksu Kalasatama -hankkeesta vastaava älykaupunkikehittäjä ja ohjelmajohtaja Veera Mustonen uskoo älykaupungin mahdollistavan uudenlaisen yhteisöasumisen: kun omasta tulee yhteistä, jää enemmän tilaa asumiselle.

– Minun näkökulmastani suurin muutos tulevaisuuden asumisessa on tilankäyttö: miksi ihmisten pitäisi omistaa parkkipaikkoja ja puutarhoja, jos niitä voisi käyttää yhteisesti? Yksi tulevaisuuden trendeistä saattaa olla se, että elämää löytyy yhä enemmän oman kodin ulkopuolelta., Mustonen enteili puheessaan.

”Uutta rakentaessa jää puuttumaan kulttuuri”

Helsinki on yksi Euroopan nopeimmin kasvavista kaupungeista. Kuten Helsigissä, myös muualla maailmassa suuret kaupungit tiivistyvät entisestään, ja kaupunkien reunat venyvät äärimmilleen. Kööpenhaminalaisen tulevaisuuslaboratorio Space10:n perustaja ja toimitusjohtaja Carla Cammilla Hjort kuitenkin kritisoi uusia asuinalueita tylsyydestään.

– Te varmasti tiedätte, että Helsingissäkin rakennetaan koko ajan ja paljon. Mutta uutta rakentaessa jää puuttumaan kulttuuri. Rakennetaan uusia alueita, mutta niistä uupuu elämä, Hjort totesi.

Älykaupungista visioidessa yhteisöllisyys korostuu: kun vapaa-ajan vietto hiljalleen siirtyy kodin ulkopuolelle, syntyy elämää. Mikäpä suomalainen lähiö ei kaipaisi moista piristystä omille nurkilleenkin?

”Missä sinä elät?”

Suomenkielessä kysytään ”missä sinä asut”. Ruotsissa ja englannissa kysymys kääntyy enemmän muotoon ”missä sinä elät”. Suomalaisille asuminen kiteytyy pitkälti omaan asuntoon ja sen neljän seinän sisäpuolelle. 

Pluto Helsingin Mikko Leisti paljasti keskustelun lopuksi suunnitteilla olevan uuden asumisen suurtapahtuman, jonka tavoitteena olisi saada suomalaiset näkemään asuminen monipuolisempana ja innostavampana.

– Asuntomessut on ainutlaatuinen konsepti Suomessa. Asuminen on muutakin kuin vain asunto. Siitä olemme lähteneet hahmottamaan uutta tapahtumakonseptia, Leisti kertoi.

Tulevaisuuden älykaupungeista puhuttaessa korostuu asunnon ympäriltä löytyvät mahdollisuudet ja palvelut. Leisti korostaa, että uudessa asumisen tapahtumassa tulisivat entistä vahvemmin näkymään jo alueen tarjoamat palvelut: kaikki, mitä alueelta löytyy sen nykyisillä ja tuleville asukkaille.

Tuoreimmat aiheesta

Asuminen