MTV Uutiset vieraili alpakka-agility-kilpailussa Helsingissä. Toimittaja pääsi kokemaan kilpailun aitiopaikalta – alpakan ohjastajana.
Helsingin Messukeskuksessa kävi iltapäivällä kuhina. Kaupungin betoniviidakossa on voinut nimittäin viikonlopun ajan tutustua Elma-maaseutumessuilla niin lehmiin, possuihin kuin kanoihin – päivän päähenkilöitä alpakoita unohtamatta. Viikonlopun päätteeksi Messukeskuksessa kilpailtiin nimittäin alpakka-agilityn Suomen mestaruudesta.
Suomen alpakkayhdistyksen Harri Ahokas vinkkaa neuvoja ensikertalaiselle.
– Ylipäätään alpakka vaistoaa hyvin ihmisen mielentilan. Kannattaa olla rento ja keskittyä vaan sellaiseen hyvään fiilikseen, Ahokas neuvoo hetki ennen kilpailun alkua.
Minä, alpakoita ainoastaan internetin ihmeellisen maailman kautta ihastellut, kohtaan alpakan ensimmäisen kerran vain hetki ennen itse H-hetkeä.
Ylläolevalta videolta voit katsoa koko tv-jutun kilpailusta.
Alpakan viemää
11-vuotias Inca Archie vaikuttaa heti ensimetreiltä päättäväiseltä kaverilta. Ja niin se onkin; koen paremmaksi itse hyppiä esteiden yli, jotta Inca seuraisi perässä.
Tämä siitä huolimatta, että järjestäjät ovat ystävällisesti valinneet minulle pariksi kuulemma leppoisan, kokeneen kisakaverin.
Tässä kohtaa menee siis jo mönkään.
Alpakan tulisi seurata ohjaajaa, eikä päinvastoin. Inca panee esimerkiksi vastaan, kun yritän vaihtaa matkan suuntaa kisa-areenan sisällä. Huomaan, että kun lisään omaa vauhtia Incan kanssa, niin alpakka tuntuu innostuvan, ja esimerkiksi pääsemme – tosin vapaalla tyylillä, irtopuomien yli.
Radoilla tyypillisiä esteitä ovat muun muassa kontaktiesteet, kuten keinut ja sillat ja esimerkiksi pujottelutehtävät. Koen pujottelun erityisen haastavaksi, sillä eläin tulisi pitää itseä erittäin lähellä.
Vaikeuksista huolimatta esteradalle mahtuu myös onnistumisen kokemuksia, ei siis haittaa, että olen odotetusti kilpailun viimeinen 12 virhepisteellä ja miltei minuutin heikommalla ajalla kuin voittaja.
Ida Minkkinen ja Ali-Ollin Veeti de la Fuente -alpakkaori uusivat viime vuoden kultamitallin nollalla virhepisteellä ja 48.70 sekuntin ajalla.
Ainutlaatuinen kisakokemus kuitenkin konkretisoi sitä, miksi alpakat tuntuvat olevan tällä hetkellä nosteessa: lutuinen karvakuono on ystävällinen myös vieraalle ohjastajalle.
Lisätietoa alpakka-agilityn säännöistä voit lukea alpakkayhdistyksen kilpailusäännöistä.