Mikä Syyria? Mikä Jemen? Mikä brexitin jälkeinen Eurooppa? Mikä siirtolaiskysymys? Mikä Venezuelan kurjuus? Kuka Erdogan? Mikä Isis? Mikä nouseva äärioikeisto? Minne ovat hävinneet koronan tieltä muut uutisaiheet, pohtii ulkomaantoimittaja Janne Hopsu kommentissaan.
Luetteloa voi jatkaa: Ketkä Harry & Meghan? Mitkä Hongkongin demokratiamielenosoitukset? Mikä Katalonian kytevä kriisi? Mikä Ukrainan sota? Kuka Bolsonaro? Mitkä muut kulkutaudit ja hoidettavissa olevat sairaudet?
Maailma ei ole kokonaan pysähtynyt eikä lukkiutunut omiin lukemattomiin sisätiloihinsa, vaikka koronapandemian aikana siltä tuntuukin.
Uutistoimistojen perusteella todellisuus vaikuttaa kuitenkin siltä. Esimerkiksi Reutersin uutistarjonta pursuu koronavirusta. Sama pätee uutisvälineisiin netissä.
Tässä muutama toimittajan ruudulle ponnahtanut uutisotsikko peräkkäin keskiviikolta 25.3. puolenpäivän jälkeen:
HEALTH-CORONAVIRUS/SAUDI (URGENT)
MTN Uganda eliminates mobile money charges amid coronavirus outbreak
TRAVEL RESTRICTIONS IMPOSED BY EU STATES TO CONTAIN VIRUS HAVE CAUSED WAITING TIMES FOR MEDICAL SUPPLIES, OTHER GOODS, LONGER THAN 24 HOURS AT SOME EU INTERNAL BORDERS - EU DOCUMENT
TOKYO GOVERNOR KOIKE TO ASK RESIDENTS TO REFRAIN FROM LEAVING HOUSE FOR NON-ESSENTIAL BUSINESS AT WEEKEND -NHK
Koronaviruksen vuoksi siirretty Jussi-gaala juhlitaan lokakuussa
Näitä ennen ruudulleni oli pulpahtanut uutinen Thyssenkruppista, välissä taas tuhdisti koronaa, sitten uutinen iskusta Kabulissa, sitten taas koronaa, ja niin edelleen…
Ja vaikka tekstivirrassa onkin väliin koronan ulkopuolisia pilkahduksia, televisiotoimittajalle tämä ei riitä.
Meille – ja tietysti katsojille – kuva on keskeistä. Nyt ulkomaan kuvatarjonta on lähes katkeamatonta c-kirjaimella alkavaa coronavirus-aiheotsikkoa.
Olen tehnyt paljon korona-juttuja, ja teen niitä taatusti vielä paljon.
Ainakin kotitoimituksessa työskentelevälle tv:n ulkomaantoimittajalle kuvien teemallinen yksipuolisuus silti on välillä tuskallista.
Koronapandemiasta pitää uutisoida.
Siihen kuolee paljon ihmisiä, se aiheuttaa kipua, pelkoa ja huolta. Kulkutaudin terveydellisiä piirteitä, ja sen poliittisia, taloudellisia ja muita ulottuvuuksia on älyllinen ja moraalinen velvollisuuskin taustoittaa, ilman sensaatio-otsikoita.
Juuri yllä kirjoitettu lienee niin itsestään selvää, ettei sitä tarvitsisi tähän edes kirjoittaa.
Itsekin pyrin noudattamaan varovaisuutta tekemisissäni ja liikkumisessani. Käsidesiä olen luultavasti lutrannut jo litrakaupalla. Samalla kun pidämme huolta itsestämme, pidetään myös toisistamme.
Viruksen terveydellistä vaaraa sekunnin murto-osaakaan väheksymättä totean, että maailma jatkaa kulkuaan ihmisten toiminnan seurauksena.
Odottelen, milloin tästä alkaa taas tulla tarvittavasti kuvamateriaalia.
Ja vielä ainakin yksi kysymys. Mikä ilmastonmuutos seuraamuksineen?