Toimitteko jo näin? Tätä tutkijat suosittelevat parisuhteen ja seksielämän parantamiseksi: "Hyvä tapa ylläpitää läheisyyttä ja intohimoa"

Näissä asennoissa suomalaiset sekstailevat mieluiten 4:08
KATSO MYÖS: Näissä asennoissa suomalaiset harrastavat mieluiten seksiä.

Seksielämää parisuhteessa voi parantaa pyhittämällä asialle pari viikkoa vuodessa. 

Etenkin pitkässä parisuhteessa seksielämä voi väljähtyä, mutta tapoja on monia saada kipinä palautettua parisuhteeseen. Jos lompakko antaa periksi, tuoreen tutkimuksen mukaan kipinän palauttaminen voi onnistua niinkin helposti kuin lomailemalla – kunhan loma sisältää oikeita asioita.

Turismitutkimukseen keskittyvässä Annals of Tourism Research Empirical Insights -julkaisussa esitellyssä tutkimuksessa yhdysvaltalaiset ja hollantilaiset tutkijat tarkastelivat lomakokemusten ja intohimon, fyysisen läheisyyden ja parisuhdetyytyväisyyden välistä yhteyttä. Tutkimuksesta uutisoi Newsweek

Millaisia kokemuksia lomaasi sisältyy?

Tutkimus koostui kahdesta osasta, joista ensimmäisessä 238:lta parisuhteessa elävältä kysyttiin kysymyksiä heidän hiljattaisista lomistaan sekä siitä, olivatko he lomailleet kumppaninsa kanssa ja kuuluiko lomaan uusia, mielenkiintoisia, jännittäviä tai haastavia kokemuksia. 

Tutkijat käyttävät kokemuksista termiä self-expansion, jolla viitataan sellaisten asioiden tekemiseen, joilla voi laajentaa käsitystä kumppanista, maailmasta ja itsestä. Tällaista voi olla uuteen paikkaan tutustuminen, uuden ruoan kokeilu tai uuden harrastuksen opettelu. Kokemukset voi pitää simppeleinä eikä niiden tarvitse olla kalliita, vaan mikä tahansa seikkailullinen, romanttinen, jännittävä tai huumoria sisältävä toiminta käy.

– Näiden kokemusten ei tarvitse olla äärimmäisen seikkailullisia, jos extreme-harrastukset eivät ole juttusi, tutkimusta johtanut John Coffey, psykologian professori Arizonan osavaltionyliopistosta, totesi tiedotteessa. 

Coffeyn mukaan haastavan patikkareitin tai uuden ruokalajin kokeileminen riittää.

Tutkimuksen toisessa osassa 204 pariskunnalta kyseltiin heidän lomailutottumuksistaan sekä tyytyväisyydestään parisuhteessa. 

Loma tekee hyvää vielä loman loputtuakin

Vaikka eropiikki on toisaalta usein huipussaan lomien jälkeen, näiden kahden tutkimusosuuden myötä tutkijat tulivat siihen tulokseen, että lomailu yhdessä kannattaa. Ne pariskunnat, jotka lomailivat yhdessä ainakin kerran tai kahdesti vuodessa ja kokivat eniten uusia, jännittäviä tai haastavia kokemuksia matkaillessaan, raportoivat todennäköisemmin korkeammasta parisuhdetyytyväisyydestä ja suuremmasta määrästä fyysistä läheisyyttä, joka kesti vielä kotiinpaluun jälkeenkin. 

Coffeyn mukaan jännittäviä kokemuksia sisältävä loma voikin parantaa rakkauselämää vielä loman loppumisen jälkeenkin.

– Tutkimuksemme tuki tätä pariskunnan pituudesta huolimatta, joten olittepa olleet yhdessä vuoden tai 30 vuotta, matkustaminen yhdessä ja uusien asioiden kokeilu on hyvä tapa ylläpitää läheisyyttä ja intohimoa.

Vaikka korkeasta parisuhdetyytyväisyydestä nauttivien pariskuntien voisi olettaakin lomailevan yhdessä, tutkijat huomauttavat, että tutkimustuloksista olisi hyötyä nimenomaan pareille, joiden parisuhdetyytyväisyys ei ole huipussaan. Tällaiset parit voivat jäädä paitsi mahdollisuudesta parantaa parisuhteensa laatua lomailemalla vähemmän tai ilman kumppaniaan. 

Niillä pareilla, jotka käyttivät lomansa vain rannalla loikoiluun tai spa-hoitohin, havaittiin olevan vähemmän intohimoa ja fyysistä läheisyyttä, kuten kädestä pitelyä, suutelua ja seksiä. Yhteisiin uusiin kokemuksiin kannattaa siis panostaa.

Katso myös: Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitääkö erilaisten seksihalujen vuoksi erota?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Siihen, pitäisikö erilaisten halujen vuoksi erota, ei ole olemassa helppoa vastausta. Ihmiset ovat sopeutuvaisia; toisaalta, jos rakkautta on riittävästi, ihminen yleensä haluaa etsiä ja löytää kultaisen keskitien. Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lue myös:

    Uusimmat