Loma saa monet pohtimaan eroa kumppanista – asiantuntija kertoo, mitkä kannattaa kokeilla ensiavuksi

Lomien jälkeinen aika tietää usein hyppäystä erotilastoissa. Parisuhdekeskus Katajan asiantuntija Laura Huuskonen kertoo, että ennen eropäätöstä kannattaa ensin puhua. Mieluitan asiat kannattaa ottaa puheeksi jo ennen kuin asiat menevät pahasti solmuun.

Kesälomien jälkeen erojen määrä yleensä pompahtaa. Huomenta Suomessa keskusteltiin siitä, miten voidaan elvyttää nuutunut rakkauselämä. Vieraana oli asiantuntija Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Katajasta.

Suhdeongelmat ja huono seksielämä kietoutuvat yhteen

Huuskosen mukaan parisuhteen toimimattomuus ja seksittömyys tai huono seksielämä kietoutuvat toisiinsa vahvasti. Parisuhteen seksuaalisuutta on vaikea erottaa suhteen hyvinvoinnista, sillä ne vaikuttavat molempiin suuntiin.

Turvallinen ja kunnioittava ilmapiiri suhteessa sekä se, että pystytään puhumaan tunteista, auttaa lähestymään seksuaalisuuden aihepiiriä. Se auttaa ainakin puhumaan puhumaan mahdollisesti koetuista haasteista. Huuskonen sanoo, että tällöin usein suhde saadaankin molempia tyydyttäväksi. 

Älä heti eroa

Huuskonen arvioi pitkäaikaisen tyytymättömyyden parisuhteeseen olevan yleinen syy erota. Jos tyytymättömyys liittyy nimenomaan seksin määrään tai halujen kohtaamattomuuteen, olisi ensin hyvä hieman tuumailla tilannetta.

– Kannattaa ensimmäisenä pysähtyä miettimään, onko tämä tilannekohtainen juttu, Huuskonen sanoo.

Esimerkiksi perheellistyminen vaikuttaa yksilölliseen ja parisuhteen seksuaalisuuteen suuresti. Myös kriisit, kuten työttömyys tai läheisen sairastuminen voivat vaikuttaa.

Lisäksi ennen lusikoiden pistämistä jakoon Huuskonen suosittelee pohtimaan, ollaanko ongelmiin haettu tarpeeksi apua.

– Ollaanko haettu esimerkiksi keskusteluapua tai päästy yhdessä keskustelemaan, Huuskonen havainnollistaa.

Ota asia esille jo ennen kuin tilanne eskaloituu

Loputtomiin ei kannata odotella haastavissa elämänvaiheissa, että asiat lutviutuisivat itsestään. Jos huomaat kokevasi tyytymättömyyttä tai riittämättömyyttä, olisi hyvä asia ottaa jo esille.

– Ei kannata ainakaan jäädä odottelemaan, että kuinka pitkäksi tilanne voi venyä ennen kuin tarttuu pulmaan. Usein jos tulee haasteita, eikä niihin tartuta tai lähdetä keskustelemaan niistä niin ne usein pitkittyessään vaan hankaloituvat.

Suhteen arkistuminen on normaalia

Tietyllä tapaa on väistämätöntä, että suurimmat intohimon liekit jossain kohtaa laantuvat alun rakkausroihun jälkeen.

– Mutta se ei ole väistämätöntä, että välittäminen ja läheisyys parisuhteessa hiipuisivat. Sitä kannattaa pyrkiä ylläpitämään.

Huuskonen vinkkaa, että kannattaa puhua hyvistäkin asioista ja siitä, mikä toisessa on ihanaa ja mistä itse nauttii seksissä.

Aika muuttaa meitä ja suhteitamme

Ajan myötä ihminen muuttuu, samoin suhde. Tämän vuoksi puheyhteyttä kannattaa pyrkiä rakentamaan jo suhteen alussa.

– Kannattaa muistaa, että etenkin jos parisuhde on pitkä, tulemme muuttumaan sen aikana ja että tämä ei tule säilymään samana, Huuskonen sanoo.

Puhu tunteistasi toista arvostaen ja syyllistämättä

Asioita voi ottaa puheeksi ilman, että loukkaa toista tai ruokkii ongelmia. Tärkeää on puhua asiasta kunnioittavasti eikä syyllistetä. Ilmaistaan asiat omasta näkökulmasta niin, että asia tulee ilmi välittävästä näkökulmasta.

– Että hei, mä olen huomannut, että kaipaisin jotain lisää tai että haluaisin, että meillä yhteys pelaisi paremmin tai että toivoisin lisää läheisyyttä, hän havainnollistaa.

Ratkaisuehdotuksen esittäminen voi olla mahdollista. Voit ehdottaa vaikkapa säännöllistä treffi-iltaa kerran viikossa tai kuukaudessa.

On hyvä muistaa, että emme pysty lukemaan toistemme ajatuksia. Jos omien ajatusten ilmaisu ymmärrettävästi tuntuu vaikealta, ei ole syytä huoleen. Huuskonen sanoo, että sitä voi oppia.

Koko haastattelun näet alta

Lue myös:

    Uusimmat