Toistuuko suomalaisvalmentajan todella poikkeuksellinen temppu Ruotsissa? Suomalaiset ratkaisurooleissa SHL-finaaleissa

2:05img
Ilari Melart lentää suihkuun – ruma taklaus osuu vastustajaa päähän.
Julkaistu 30.04.2021 16:51

Teppo Laaksonen

Ruotsin jääkiekkoliiga SHLssä on edetty loppuotteluvaiheeseen. Ensimmäinen finaali pelataan vappupäivänä eli lauantaina 1.5. ja mestaruuteen vaaditaan neljä voittoa.

Koronaviivytysten vuoksi kaudesta on muodostunut ajallisesti kaikkien aikojen pisin Ruotsin kiekkohistoriassa, runkosarja pyöräytettiin käyntiin 19.9. ja koska finaalisarja venyy ainakin lähelle toukokuun puolta väliä on kausi kestänyt lähes 8 kuukautta.

Aikatauluhaasteiden vuoksi välieristä finaaleihin eteni poikkeuksellisesti vain kolmella voitolla kuten Liigan playoffeissakin tänä keväänä. Molemmat välieräsarjat ratkesivat vasta torstaina 5. otteluissa. Pienillä marginaaleilla Växjö onnistui kukistamaan Örebron sekä Rögle Skellefteån.

Näin ollen finaalisarjassa iskevät yhteen runkosarjan ykkönen ja kakkonen. Örebro ja Skellefteå tarjosivat loistavan vastuksen välierissä, mutta koko kautta silmällä pitäen voidaan sanoa, että saatiin odotettu ja täysin oikea finaalikaksikko. Seuraavassa käymme läpi joukkueiden lähtöasetelmat ja osa-alueet finaalisarjaan.

Runkosarja:

Växjö otti runkosarjassa seurahistoriansa kolmannen ykköstilan 102 pisteellä. Rögle tuli kuitenkin upeasti kakkoseksi 98 pisteellään ja runkosarjavoittokin karkasi joukkueelta vasta aivan viimeisissä peleissä.

Keskinäiset kohtaamiset joukkueiden välillä menivät voittojen osalta tasan 2-2, molemmat voittivat kahdesti kotonaan, joten tämä voi tuoda pienen pienen edun Växjölle, joka saa finaaleissa yhden kotipelin enemmän, mikäli mennään 7. finaaliin asti. Växjö myös aloittaa sarjan kahdella kotiottelulla, sen jälkeen pelataan kahdesti Ängelholmissa ja loput pelit tarvittaessa Växjö-Ängelholm-Växjö.

40.00913112

Växjö voitti runkosarjan kolmatta kertaa seuran historiassa.

Pudotuspelit:

Puolivälierissä Växjö meni jatkoon lyömällä Färjestadin suoraan voitoin 4-. Rögle pudotti Frölundan niin ikään voitoin 4-0. Välierissä Växjö löi niukasti Örebron voitoin 3-2, ja samaten Rögle Skellefteån voitoin 3-2.

Historia:

Kronobergin läänissä Smoolannissa sijaitseva Växjö ei ole perinteinen kiekkokaupunki. Seura perustettiin vasta 1997 ja se nousi SHL-tasolle ensimmäistä kertaa 2011. Hyvin nopeasti siitä on noussut kuitenkin yksi Ruotsin parhaista kiekkoseuroista.

Joukkue saavutti ensimmäisen mestaruutensa jo keväällä 2015, toisen 2018. Lisäksi Växjöllä on kolme runkosarjan voittoa 2017, 2018 ja nyt tuorein 2021 sekä CHLn puolella finaalipaikka keväältä 2018 jolloin JYP kuitenkin vei pidemmän korren.

Joukkueen menestyksen suurimmat takapirut ovat urheilujohtaja Henrik Evertsson sekä päävalmentaja Sam Hallam, jotka ovat olleet mukana jo SHL-taipaleen alkuajoista saakka, Evertsson vieläkin pidempään jopa 3-tasolta Division 1:stä asti.

Pari edellistä kautta menivät Växjöltä heikosti (7. ja 10. sija) ja hätäisimmät vaativat jo henkilövaihdoksia mutta Evertsson ja Hallam ovat tällä kaudella taas näyttäneet että hyvää on turha vaihtaa.

Röglen joukkue tulee Ängelholmista Malmön lähettyviltä eli aivan Ruotsin eteläkärjestä Skånesta. Rögle on pelannut pääsarjatasolla säännöllisen epäsäännöllisesti 90-luvun alusta saakka, mutta viettänyt paljon aikaa myös toiseksi korkeimmalla tasolla. Viimeksi joukkue nousi takaisin SHLään 2015 ja alku oli hankala, vielä 2017 se joutui jopa karsimaan sarjapaikastaan. Joukkueen suuri nousu alkoi syksyllä 2017, kun se palkkasi marraskuussa päävalmentajaksi ja urheilutoimenjohtajaksi kanadalaiskaksoset Cameron (Cam) ja Christopher (Chris) Abbottin. Pelaajaurallaan Ruotsissakin hyvää menestystä saavuttanut kaksikko lähti tehtäviinsä hyvin pienellä kokemuksella, mutta tuloksia saavutettiin nopeasti.

Jo 2019 joukkue eteni pudotuspelien 1. kierrokselle asti, viime kaudella runkosarjan 3. sija oli jo Röglen seurahistorian paras ja tämän kauden 2. sija vieläkin parempi. Rögle ei ollut ennen tätä kevättä edennyt kertaakaan edes välieriin asti, mutta nyt ollaan jo finaaleissakin. Camin johtama tiukka, suoraviivaiseen peliin perustuva valmennus ja Chrisin toimiston puolella värväämät huippuhankinnat ovat tuoneet seuralle menestystä josta ei olisi uskallettu edes uneksia vielä joitakin vuosia sitten.

40.01066344

Rögle pelaa ensimmäistä kertaa SHL:n finaaleisssa.

Maalivahdit:

Växjö koki karmean takaiskun kun huippukauden pelannut konkari Viktor Fasth loukkaantui 1. välierässä, eikä ole pelannut sen jälkeen. Mutta aivan kuten edellisenä mestaruuskeväänä 2018, jolloin Viktor Andren astui Fasthin saappaisiin ja torjui joukkueen mestariksi, tällä kertaa kakkosmies Erik Källgren on kantanut upeasti vastuun ja torjui muun muassa yhden nollapelinkin Örebro-sarjassa. Fasthin paluu edes "hätävaraksi" olisi totta kai Växjö-fanien märkä uni, mutta tällä hetkellä todennäköisempää on, että Källgren saa torjua ykkösvahtina myös finaaleissa.

Röglen ykkösmaalivahti Christoffer Rifalk on ollut toistaiseksi vakuuttava. Källgrenin tavoin hänelläkään ei ollut tilillään vielä yhtään pudotuspeliottelua ennen tätä kevättä. Miehet ovat myös saman ikäisiä, 24-vuotiaita. Kokemuksen perusteella näillä veskareilla lähtökohdat ovat siis hyvin tasaiset.

Runkosarjassa Rifalk toki sai pelata huomattavasti enemmän, mutta playoffeissa molemmat ovat torjuneet erittäin hyvin. Röglellä on kakkosena vielä varalla kokenut Johan Gustafsson, Växjöllä ei vastaavaa hätäapua löydy ellei Fasth ehdi tervehtyä. Tämänhetkinen kakkonen Philip Svedebäck ei ole pelannut minuuttiakaan SHL-tasolla.

Puolustus:

Växjö lähti playoffeihin leveällä pakkiarsenaalilla, mutta mieskatoa on valitettavasti käynyt. Juuso Vainio sai aivotärähdyksen Färjestad-puolivälieräsarjan ensimmäisessä ottelussa, eikä ole pelannut sen jälkeen. Fasthin tavoin hänenkin paluunsa finaaleihin olisi toki teoriassa mahdollista, mutta todennäköisempänä pidetään, että suomalainen ei ehdi kuntoutua. Ilari Melart puolestaan sai 2. välieräottelun jälkeen peräti 5 ottelun pelikiellon taklattuaan Örebron Rodrigo Abolsia päähän. Finaalisarjan alkaessa pelikieltoa on jäljellä vielä kaksi ottelua, joten Melart saadaan mukaan 3. finaalista alkaen.

Joel Persson ja Miika Koivisto kantavat kiekollisesti valtavan vastuun, Persson on toistaiseksi ollut hieman vaisu pudotuspeleissä, mutta pelivireen löytyessä hän voi olla koko sarjan paras pakki. Tim Erixon, Christian Folin, Hardy Häman Aktell ja Linus Nässen ovat upeasti nousseet "takarivistä" esiin kantamaan vastuuta suomalaisduon poissaollessa. Växjön pakisto ei ole enää määrällä pilattu, mutta äärimmäisen laadukas molempiin suuntiin.

Röglellä puolustuksen tärkein ydin on loistava ykköspari Eric Gelinas-Moritz Seider. Jämäkkää ja kiekollisestikin pätevää paria vastaan on todella inhottava pelata ja tasakentällisin heitä vastaan tehtävät maalit ovat olleet harvinaisia. Seider loukkaantui välieräsarjan aikana, mutta Rögle-fanien iloksi palasi jälleen ratkaisupeleihin.

Ykkösparin jälkeen taso putoaa hieman mutta Niklas Hansson, Samuel Jonsson, Erlend Lesund ja Lukas Ekeståhl-Jonsson ovat kaikki hyviä SHL-tason puolustajia. Joey LaLeggia on pelannut läpi kauden harvinaisemmassa tuplaroolissa tarpeen vaatiessa joko pakkia tai hyökkääjää. Jos Gelinas ja Seider pysyvät iskussa Röglen pakisto on laadukas mutta heidän poissaolojaan se ei oikein kestä.

Hyökkäys:

Växjöllä oli läpi Örebro-sarjan hieman haasteita hyökkäyspelinsä kanssa, Örebro löysi hyvät lääkkeet Växjön taiturimaisen kiekollisen pelin hyydyttämiseen. Joukkueen MVP:ksi on noussut playoffeissa nuori jenkkisentteri Jack Drury, joka on pelannut tasaisen hyvin ottelusta toiseen. Hänet siirrettiin kesken välierien Emil Petterssonin ja Richard Gyngen rinnalle, ja se sai koko ketjun uuteen nousuun.

Kakkosketjun laituri Brendan Gaunce nousi ratkaisijaksi 5. välierässä, ja rouhea tyyli sopii muutenkin hyvin pudotuspeleihin. Sentteri Robert Rosen on tehnyt hyvin pisteitä mutta Andrew Calofin heräämistä vielä odotellaan. Kolmosketju Fredrik Karlström-Pontus Holmberg-Marcus Sylvegård on toistaiseksi ollut jopa joukkueen paras playoffeissa.  Karlström iski muun muassa kaksi jatkoaikamaalia puolivälierissä ja Sylvegård teki voitto-osuman 3. välierässä.

Nelosketjuun Växjöltä löytyy vielä huippuarvokkaita duunareita, seuraikoni Erik Josefsson, 3 mestaruuden Martin Lundberg, nuori Victor Stjernborg sekä täydennusmiehinä Ludvig Nilsson ja Emil Forslund. Hyökkäyspäässä Växjöllä on oikeastaan kaikkia "työkaluja", mitä jääkiekkovalmentaja voi ikinä toivoa, joka tilanteeseen löytyy eri tyylisiä ja eri roolin laatupelaajia.

Röglen hyökkäys on kärsinyt pudotuspeleissä loukkaantumisista. Simon Ryforsin johtamasta ykkösketjusta ensin Daniel Zaar ja myöhemmin myös Dennis Everberg joutuivat sairaslomalle kesken välierien. Zaar palasi vielä 5. välierään mutta Everberg ei ja raporttien mukaan hän ei välttämättä pysty pelaamaan vielä finaalisarjassakaan, mikä on iso menetys.

Myös kakkossentteri Ted Brithen oli poissa ratkaisupelistä, mutta hänen toivotaan tekevän paluun finaalien alkaessa.

Leon Bristedt, Olli Palola ja Adam Tambellini ovat nyt saaneet entistä isomman vastuun ja myös vastanneet huutoon. Heiltä odotetaan samaa myös finaaleissa. Muuten hyökkäys koostuu työtä pelkäämättömistä duunareista. Anton Bengtssonilla ja Mattias Sjögrenillä on paljon kokemusta ja näkemystä. Jenkkikaksikko Brady Ferguson raataa, kääntää ja vääntää. Erik Andersson ja Adam Edström ovat iskeneet pudotuspeleissä yllättäen jopa ratkaisumaaleja. Nipun täydentävät vielä nuori Itävaltalainen Marco Kasper ja joka paikan höylä Joey LaLeggia.

Erikoistilanteet: 

Pudotuspeleissä Rögle on ollut hieman Växjötä edellä sekä ylivoimalla että alivoimalla. Mikäli sarjasta muodostuu odotetun tasainen tämä voi muodostua jopa yhdeksi ratkaisun avaimeksi

Yhteenveto:

Växjö on pelannut finaaleissa kahdesti aiemmin ja molemmilla kerroilla edennyt mestariksi, mukana on edelleen myös samoja pelaajia ja toimihenkilöitä, joten heille tämän henkinen merkitys on iso. Röglelle finaalit ovat järisyttävän uusi kokemus, joukkueessa kuitenkin tiedostetaan, että he ovat jo nyt tehneet upeaa seurahistoriaa, eivätkä he todennäköisesti ota ylimääräisiä paineita finaaleistakaan.

Valmentajista Hallamilla on kokemusetu kahden voitetun finaalisarjan myötä joka on vahva meriitti, Abbott on kuitenkin tulisieluinen valmentaja, joka on jatkuvasti saanut joukkueestaan kaiken irti, kun sitä vaaditaan.

Jos Abbott ja Rögle juhlisivat mestaruutta hän olisi myös ensimmäinen ulkomaalainen mestarivalmentaja sitten Malmön Timo Lahtisen 1990-luvulla. Maalivahtipelin osalta puntit ovat tasaiset, Fasthin paluu kääntäisi kupin toki Växjön puolelle. Pakkipuolella Växjö ei kestä enää ainuttakaan loukkaantumista tai pelikieltoa, toisaalta Melart palaa 3. finaaliin.

Röglellä kaikki kulminoituu Gelinasin ja Seiderin suorituksiin. Hyökkäyksessä Växjöllä lienee pieni materiaali- ja kokemusetu etenkin, jos Röglen koko arsenaali ei ole terveenä.

Arvio:

Växjö etenee SHLn mestariksi otteluvoitoin 4-3

Mainos

Kaikki SHL-finaalit näkyvät suorina lähetyksinä C Moren kanavilla ja cmore.fi suoratoistopalvelussa, Teppo Laaksonen selostaa finaalipelit.

la 1.5. klo 16.10 1. finaali Växjö-Rögle, C More Sport 2

ma 3.5. klo 20.55 2. finaali Växjö-Rögle, C More Sport 2

to 6.5. klo 20.55 3. finaali Rögle-Växjö, C More Max

la 8.5. klo 16.10 4. finaali Rögle-Växjö, C More Sport 2

ma 10.5. klo 20.55 5. finaali Växjö-Rögle (tarvittaessa), C More Sport 1

to 13.5. klo 20.55 6. finaali Rögle-Växjö (tarvittaessa), C More Max

la 15.5. klo 16.10 7. finaali Växjö-Rögle (tarvittaessa), C More Sport 2

Tuoreimmat aiheesta

SHL