Suomalaiset ratkaisurooleissa SHL:n loppuhuipennuksessa – puolivälieräsarjat käyntiin lauantaina

1.03989962
STELLA Pictures/All Over Press
Julkaistu 09.04.2021 17:59

Teppo Laaksonen

Ruotsin SHLssä saatiin torstaina päätökseen pudotuspelien 1. kierros kun Frölunda kaatoi toistamiseen Djurgårdenin edeten puolivälieriin voitoin 2-1. Färjestad lunasti oman puolivälieräpaikkansa jo keskiviikkona pudotettuaan Malmön suoraan voitoin 2-0.

Runkosarjassa sijalle 7. sijoittunut Frölunda saa puolivälierissä vastaansa sarjakakkosen eli Röglen. Sijalla 8. ollut Färjestad kohtaa runkosarjavoittaja Växjön. Muut jo aiemmin tiedossa olleet puolivälieräparit ovat 3. vs. 6. eli Leksand-Örebro sekä 4. vs. 5. eli Skellefteå-Luulaja. Välieräpaikkaan vaaditaan ottelusarjoissa neljä voittoa. Näin ennakoimme ottelupareja:

Växjö-Färjestad

Kaksi kautta varsin vaisusti suorittanut (7. ja 10.) Växjö palasi tällä kaudella ryminällä huipulle ja nappasi seurahistoriansa kolmannen runkosarjavoiton. Myös kaksi edellistä ovat tulleet päävalmentaja Sam Hallamin alaisuudessa, joka pääsi napauttamaan epäilijöitään. Sen sijaan että Växjö olisi vaihtanut valmentajaa luotto Hallamiin säilyi, pelaajahankinnat onnistuivat edellisvuosia paremmin ja myös pelillisesti Växjö on saanut säädettyä tekemistään. Aiemmin hieman kangistunut Växjö on tätä nykyä taas sarjan kiekollisin ja luisteluvoimaisin joukkue.

38-vuotias maalivahti Viktor Fasth kärsi viime kaudella loukkaantumisista mutta on nyt pelannut jopa uransa parasta kiekkoa ja ollut Växjön viimeinen lukko. Växjö päästikin tällä kaudella vähiten maaleja runkosarjassa. Puolustuksessa Joel Perssonin paluu Pohjois-Amerikasta on ollut jymymenestys, kiekollisessa pelissä Persson on luultavasti sarjan puolustajista paras. Hänelle tulitunkea antaa myös joukkueen suomalaistrio Miika Koivisto, Ilari Melart ja Juuso Vainio. Koivisto on esiintynyt myös vahvasti kiekollisena ykkösparissa Perssonin kanssa. 12 maaliakin takonut Melart tuo tulivoiman lisäksi fyysistä preesensiä ja Vainiokin on hoitanut oman tonttinsa kolmosparissa.

Hyökkäyksessä Växjö on roolittanut tarkasti, kärkiketjuissa ovat loistaneet mm. sarjan taitavimpiin pelaajiin kuuluvat Emil Pettersson, Andrew Calof ja Robert Rosen. Kolmos-nelosessa on erinomaisia duunareita kuten seuralegenda Erik Josefsson ja Emil Forslund. Kaiken kaikkiaan Växjö oli selkeästi tasaisin joukkue läpi runkosarjan ilman suuria tappioputkia tai pelillisiä ongelmia. Myös ylivoimalla ja alivoimalla Växjö on sarjan eliittiä joten ilman avainpelaajien loukkaantumisia tai muita ylitsepääsemättömiä haasteita joukkue lähtee todella selkeänä ennakkosuosikkina puolivälieräsarjaan ja on myös edelleen ykkössuosikki koko mestaruuden suhteen.

Kahdella edelliskaudella runkosarjasijoille 1-2 sijoittunut Färjestad lähti kauteen yhtenä ennakkosuosikeista mutta matka on toistaiseksi ollut kuoppainen. Peliesitykset olivat vaisuja alusta alkaen ja vaikka runkosarjan loppua kohden pystyttiin tekemään korjausliikkeitä oli loppusijoitus 8. silti heikoin yli 25 vuoteen.

Färjestadilla on ollut haasteina etenkin tiukkojen otteluiden kääntäminen edukseen sekä erikoistilanteet. Vielä juuri ennen runkosarjan loppua joukkue teki hyvin erikoisen ratkaisun erottamalla molemmat apuvalmentajansa Peter Popovicin ja Gereon Dahlgrenin. Heidän tilalleen päävalmentaja Johan Pennerbornin tueksi nostettiin Pelle Prestberg ja Thomas Rhodin. Uusitulla valmennuksella Malmö kaatui playoffien 1. kierroksella mutta nyt vastus tulee olemaan todella monta kaliiberia kovempi.

Jesse Virtanen oli joukkueen ykköspuolustaja ja voimahahmo runkosarjassa voittaen myös pakkien pistepörssin 38 pisteellään. Färjestadin kauhuksi Virtanen kuitenkin loukkaantui ensimmäisessä Malmö-pelissä eikä pelannut ollenkaan toisessa. Tätä kirjoitettaessa on vielä epävarmaa pystyykö hän pelaamaan puolivälierissä mutta on selvää että Virtasen puuttuminen tai mahdollinen puolikuntoisuus olisivat Färjestadille todella isoja heikennyksiä.

Hyökkäyksessä joukkueen ykköspyssy on ollut maalikuninkuudenkin 25 osumallaan jakanut Daniel Viksten. Tulitukea ovat antaneet hyvin Victor Ejdsell, Michael Lindqvist ja Jacob Peterson mutta sen jälkeen taso putoaa. Samanlaista leveyttä ratkaisijoiden rintamalla kuin Växjöllä Färjestadilla ei ole mitenkään tarjota. Maalivahtipuolella Henrik Haukeland on noussut ykköseksi mutta häneltäkin vaadittaisiin todellisia ihmetekoja Växjön pysäyttämiseksi.

Arvio: Växjö välieriin otteluvoitoin 4-1

Rögle-Frölunda

Rögle pelasi jo viime kaudella seurahistoriansa parasta jääkiekkoa ja otti runkosarjassa kolmostilan joka oli kautta aikain paras. Tällä kaudella joukkue pisti vielä yhden pykälän paremmaksi ja jopa runkosarjavoittokin oli pitkään käsissä ennen kuin Växjö kiri loppumetreillä ohi.

Ängelholmilaisseura on noussut nykyiseen loistoonsa vuosikymmenten rämpimisen jälkeen kanadalaiskaksosten Cam ja Chris Abbottin johdolla. Pelaajaurallaan useita ruotsalaisseurojakin edustaneet veljekset nousivat syksyllä 2017 vastuurooleihin, Cam päävalmentajaksi ja Chris urheilutoimenjohtajaksi. Rögle loi nahkansa pelillisesti ja joukkue pelaa SHL-joukkueista kaikista eniten Pohjois-Amerikkalaistyylistä suoraviivaista jääkiekkoa. Cam on erittäin vaativa valmentaja ja saanut joukkueen antamaan kaikkensa illasta toiseen.

Toimiston puolella Chris on onnistunut naaraamaan pelaajia joista Röglessä on voitu aiemmin vain haaveilla. Joukkueen sydän on ykkösketju Dennis Everberg-Simon Ryfors-Daniel Zaar, puolustajinaan Eric Gelinas ja Moritz Seider. Ykkösen takanakin löytyy tulivoimaa kuten suomalaiskonkari Olli Palola sekä Adam Tambellini. Mattias Sjögren tuo kokemusta ja kahden suunnan osaamista. Myös maalivahtipuoli on kunnossa, Christoffer Rifalk on torjunut hyvin ykkösenä ja kokeneempi Johan Gustafsson on vielä hätävarana.

Röglen vastustajaksi seuloutui playoffien 1. kierroksen jälkeen Frölunda. SHLn edelleen hallitseva mestari (2019) ja myös CHLssä kaudesta toiseen juhlinut göteborgilaisseura jäi toistamiseen runkosarjassa vasta sijalle 7. josta on pitkä matka mestaruusjuhliin. Syystä tai toisesta joukkueen trendi on kahdella edellisellä keväällä ollut laskeva.

Roger Rönnberg on kokenut ja menestynyt valmentaja mutta kahden viime kauden aikana hänkin on saanut enenevissä määrin kritiikkiä. Frölunda teki myös tälle kaudelle kovan ratkaisun kun se ei hankkinut varsinaista korvaajaa pois lähteneelle Ryan Laschille. Maalinteko on ollut joukkueen suurin akilleen kantapää, tilanteita syntyy mutta maalit jäävät liian usein saamatta. Myöskään puolustussuuntaan Frölunda ei ole ollut "oma itsensä" kuin ajoittain keväällä.

Valtava merkitys Frölundan kokonaisuudessa on edelleen kapteeni Joel Lundqvistilla, jonka runkosarjan loppu meni kuitenkin täysin pipariksi ensin pelikieltojen ja sitten leukamurtuman vuoksi. Frölunda elättelee toiveita että Lundqvist ja nuori suurlahjakkuus Lucas Raymond saataisiin takaisin kokoonpanoon puolivälierien aikana mutta kiire tulee. Rögle on niin kovan kaliiberin vastus että molempien panosta tarvittaisiin alusta asti. Suomalaispelaajista Frölundan joukkueeseen kuuluu edelleen Joel Mustonen mutta hän on valitettavasti ollut lähes koko kauden sivussa koronaan liittyvien sivuoireiden vuoksi. Mustonen on pystynyt vain harjoittelemaan kevyesti, heti kun treenimäärää yrittää lisätä kroppa sanoo stopin ja äärimmäisen todennäköisesti Mustosta ei tulla enää tänä keväänä kaukalossa näkemään.

Max Friberg pystyi kantamaan ainakin osittain Lundqvistilta jäänyttä johtajaroolia Djurgården-sarjassa, paljon vaaditaan myös etenkin Simon Hjalmarssonilta, Jan Mursakilta ja Patrik Carlssonilta. Kaiken kaikkiaan Frölundassa on kuitenkin ollut niin paljon alisuorittajia että vaadittaisiin melkoinen herätysliike heidän piristymiseensä. Myöskään maalivahtipuolella ei ole löydetty selkeää ykköstä, Niklas Rubin torjui runkosarjassa enemmän mutta playoffien 1. kierroksella päävastuun kantoi taas Johan Mattsson.

Paperilla puhtaasti tämän kauden suoritusten perusteella Röglen pitäisi hoitaa ottelusarja. Ängelholmilaisten suurin vihollinen ovat he itse, pudotuspeleissä pelaaminen on niin uusi kokemus koko organisaatiolle, puolivälierissäkin Rögle on pelannut tasan kerran aiemmin (1994) joten aiemmin täysin vieraat menestyspaineet on selkein ykköshaaste joukkueelle. Rönnberg on kokenut kettu ja jos hän saa joukkueensa piiskattua hyvään taisteluvireeseen ja onnistuu myös valmentajataistossa hieman ärsyttämään herkästi tulistuvaa Abbottia saattaa Frölunda pystyä iskemään hieman naulaa renkaisiin. Isossa kuvassa on kuitenkin vaikea uskoa että Rögle häviäisi sarjassa neljää peliä.

Arvio: Rögle välieriin otteluvoitoin 4-2

Leksand-Örebro

Leksand on ollut kauden suurin yllättäjä ja tasonnostaja. Vielä viime kaudella joukkue oli vasta 13. ja olisi joutunut karsimaan sarjapaikastaan, ellei korona olisi keskeyttänyt kautta. Nyt tuloksena oli kuitenkin huikea menestys ja runkosarjan 3. tila. Viimeksi Leksand on yltänyt puolivälieriin lähes 20 vuotta sitten keväällä 2003 ja edellisen kerran sijoittunut runkosarjan kärkikolmikkoon 1998. Menestyksen suurimpana arkkitehtina on pidetty MoDosta tälle kaudelle siirtynyttä päävalmentajaa Björn Hellkvistiä mutta sen lisäksi GM Thomas Johansson on kasannut erinomaisen joukkueen, ulkomaalaishankinnat ovat onnistuneet aivan nappiin ja lisäksi omat nuoret ovat ottaneet isoja kehitysaskeleita.

Leksandin suurin tähti on pistepörssivoitoinkin 51 pisteellään napannut slovakialaistaituri Marek Hrivik. Hrivikin rinnalla tulosta ovat tehneet mm. 20 maalia takonut maanmies Peter Cehlarik sekä jenkki Carter Camper, joka on tosin kärsinyt loukkaantumisista pudotuspelien alla. Maalilla Janne Juvonen on pelannut loistavan kauden ja ylittänyt odotukset moninkertaisesti, pakkipuolella ykkösnimeksi on noussut viime kaudella Liigan parhaaksi puolustajaksi KooKoon paidassa valittu Matt Caito. Suomalaisosaamista Leksandissa edustaa Juvosen lisäksi sentteri Otto Paajanen.

Örebron puolivälierähistoria on nopeasti kerrottu. Joukkue on yltänyt tasan kerran aiemmin puolivälieriin asti, 2015 jolloin se oli niin ikään runkosarjassa kuudes. Tuolloin matka päättyi kuitenkin heti alkuunsa Växjötä vastaan. Puolivälieräkeväänsä jälkeen Örebro pelasi monia heikompia kausia kunnes viime syksynä Niklas Erikssonin valmennuksessa nousi taas takaisin huipulle. Joukkue jopa johti sarjaa marraskuussa mutta taipui silloin lopulta sijalle 8. Tällä kaudella Örebro on pystynyt pelaamaan tasaisemmin ja on parantanut etenkin puolustuspelaamistaan.

Örebron tähtiä ovat Liigassakin aikanaan hyvin esiintynyt kroatti Borna Rendulic, latvialaissentteri Rodrigo Abols sekä ruotsalainen nouseva tähti Robin Kovacs. Myös suomalaispelaajat ovat Örebrossa äärimmäisen merkittävissä rooleissa, 15 maalia iskenyt Robert Leino johtaa ykkösketjua, NHL-uralle tähyävä Robin Salo on joukkueen ykköspuolustaja, Joonas Rask rouhii ja ajoittain tehoileekin kolmosketjussa, Kristian Näkyvä ja Rasmus Rissanen kuuluvat myös puolustuksen kulmakiviin. Maalivahdeista kokenut Jhonas Enroth on edelleen ykkönen mutta Jonas Arntzenkin on pelannut hyvin.

Kokonaisuutena molemmat pelaavat hyökkäysvoittoista, näyttävää jääkiekkoa. Pudotuspelit ovat nykyryhmille sen verran uusi kokemus ja haaste että avainkysymys lienee kumpi pystyy enemmän säätämään peliään playoff-rytmiin, kun pelataan tiiviissä tahdissa ja pystytään ottamaan voittoja myös puolustamisen kautta ja rumilla maaleilla. Yksilötaidon puolesta Leksandilla on pieni etu, etenkin Hrivikin ketjua on ollut todella vaikea pysäyttää. Myös erikoistilanteissa (yv/av) Leksand oli runkosarjassa selvästi Örebrota parempi.

Jos Leksandin avainpelaajat pelaavat samalla tasolla kuin runkosarjassa on joukkue ennakkosuosikki ottelusarjaan. Örebrolla ei ole kuitenkaan samanlaisia suosikin paineita harteillaan ja myös sen materiaali on hyvä vaikka ei ehkä ihan yhtä leveä kaikilta osin kuin Leksandin. Sarjasta voi hyvin tulla kaikista tiukin.

Arvio: Leksand välieriin otteluvoitoin 4-3

Skellefteå-Luulaja

Odotettu Pohjois-Ruotsin derby saatiin monen vuoden tauon jälkeen taas myös pudotuspeleihin. Aiemmin joukkueet ovat kohdanneet 2011 välierissä ja 2013 finaaleissa Skellefteån vietyä molemmilla kerroilla pitemmän korren. Derbyt ovat aina olleet tiivistunnelmaisia ja edes yleisön puuttuminen ei tule latistamaan sitä.

Skellefteå pelasi nousujohteisen runkosarjan ja pystyi vielä keväällä terävöittämään peliään siinä määrin että tuloksena oli runkosarjan nelostila ihan kuten viime kaudellakin. Skellefteå pelaa dynaamista ja tehokasta jääkiekkoa ja joukkue on mielenkiintoinen miksaus uutta ja vanhaa. Nuoria tähtiä edustavat mm. valtavia kehitysaskeleita ottaneet Jonatan Berggren ja Jesper Fröden, konkariosastolta löytyy tuttuja Joachim Lindströmiä ja Oscar Mölleriä kumppaneineen. Joukkueen valmennusratkaisu on ollut omintakeinen kun trio Andreas Falk-Stefan Klockare-Stefan Hedlund on koutsannut ryhmää yhteistuumin jaetun päävalmentajuuden vastuulla.

Pakkipuolella loistohankintoja ovat olleet mm. Oskar Nilsson ja Adam Wilsby. Suomalaiskokemusta ryhmään tuo Tuomas Kiiskinen, joka on kärsinyt vielä playoffien alla loukkaantumisista mutta tuo tervehdyttyään hyvän lisämausteensa kevään peleihin. Maalivahtipuolella on jopa valinnan vaikeus, ykkösveskari Gustaf Lindvall on ollut hyvä mutta kevättä kohden enemmän ja enemmän luottoa saanut Arvid Söderblom on torjunut tilastojen valossa jopa paremmin. Erikoistilanteissa Skellefteå on ollut kaksijakoinen, ylivoima ei syystä tai toisesta toimi vieläkään ideaalisti vaikka taitoa on vaikka muille jakaa. Alivoimalla Skellefteå on puolestaan koko sarjan paras joka voi nousta hyvin isoon rooliin pudotuspeleissäkin.

Luulaja on hieman alisuorittanut ennakko-odotuksiin nähden. Viime keväänä se eteni vastustamattomasti runkosarjavoittoon ja mestaruus olisi ollut otettavissa. Tälle kaudelle joukkues vielä vahvistui lisää mm. Linus Klasenin hankinnan myötä mutta vaikka Klasen on ollut joukkueen kantava voima muuten alisuorittajia on ollut liikaa. Osa ongelmaa on myös Luulajan pelityyli, Thomas "Bulan" Berglundin hieman kaavamainen ennen kaikkea vastahyökkäysten varaan rakennettu pelitapa ei ole tuottanut enää samanlaista tulosta. Yhden selkeän ykkösmaalintekijän vajaus Luulajalla on myös ollut koko kauden ajan ja seurajohto seisoi lopulta yllättäen tumput suorana siirtotakarajallakin vaikka esimerkiksi Liigasta oli tarjolla varteenotettavia hankintoja.

Hyökkäyksessä Klasenin ohella tasaisimmin on suorittanut Juhani Tyrväinen jolla on erittäin merkittävä pelillinen rooli niin tasakentällisin kuin erikoistilanteissa. Vaikka Tyrväinen on loistava pelaaja välillä on tuntunut että hänkin on ollut jo hieman oman jaksamisensa ja taitotasonsa ylärajoilla. Puolustuksessa kapteeni Erik Gustafssonin loukkaantuminen runkosarjan lopussa jätti ammottavan aukon. Hänen toivotaan palavaan kaukaloon jo puolivälierien alussa mutta ilman Gustafssonia Luulajalta puuttuu iso johtaja. Nils Lundkvist pelasi hyvän kauden ja takoi mm. pakin paikalta peräti 14 maalia mutta samanlainen liideri hän ei vielä ole.

Maalivahtipuolellakin on ollut turbulenssia, kun Joel Lassinantti palasi kesken kauden KHLstä. Pelituntuma oli kuitenkin aluksi pahasti kateissa ja vasta aivan runkosarjan lopussa "Lassi" alkoi taas näyttää omalta itseltään. Alkukaudella vielä paljon vastuuta saanut Jesper Wallstedt on ollut sairaslomalla eikä näytä enää nauttivan juurikaan valmennuksen luottamusta.

Paperilla sarjan pitäisi olla selvästikin Skellefteån heiniä. Luulajan rouhea peli voi tuoda jokusen voiton playoff-sarjoissa mutta ongelmaksi nousee jos joukkueesta ei löydy ratkaisuvoimaa tarpeeksi. Derbyasetelma ja kokemus auttavat Luulajaa mutta tuskin kuitenkaan niin paljon että Skellefteå kaatuisi neljästi.

Arvio: Skellefteå välieriin otteluvoitoin 4-2

C More näyttää SHL-pudotuspelejä erittäin kattavasti tv-kanavillaan sekä cmore.fi suoratoistopalvelussa. Lisäksi tarjonnassa ovat mukana myös SHL-karsinnat sekä HockeyAllsvenskanin finaalit.

Suomeksi selostetut tv-ottelut pudotuspeleistä käynnistyvät lauantaina 10.4. puolivälierävaiheesta ja lähetyksiä on luvassa jokaisena ottelupäivänä eli ensi alkuun keskeytyksettä joka päivä aivan huhtikuun loppuun asti. Toukokuun puolella ovat luvassa vielä SHL-finaalit. Selostuksista vastaavat Teppo Laaksonen ja Julius Sorjonen.

Mainos

Tiedossa olevat SHL-lähetykset C Moren kanavilla ja cmore.fissä:

pe 9.4. klo 20.25 SHL-karsinta, 2. osaottelu HV71-Brynäs (voitot 0-1)

Vain cmore.fi suoratoistopalvelussa, selostus Ruotsiksi

la 10.4. klo 16.10 SHL-puolivälierät, 1. osaottelu Växjö-Färjestad

C More Max ja cmore.fi, selostus Teppo Laaksonen

la 10.4. klo 16.10. SHL-puolivälierät, 1. osaottelu Rögle-Frölunda

Vain cmore.fi suoratoistopalvelussa, selostus Ruotsiksi

su 11.4. klo 15.55 SHL-puolivälierät, 2. osaottelu Rögle-Frölunda

C More Sport 2 ja cmore.fi, selostus Teppo Laaksonen

su 11.4. klo 15.55 SHL-puolivälierät, 1. osaottelu Skellefteå-Luulaja

Vain cmore.fi suoratoistopalvelussa, selostus Ruotsiksi

ma 12.4. klo 19.55 SHL-puolivälierät, 2. osaottelu Skellefteå-Luulaja

C More Sport 2 ja cmore.fi, selostus Julius Sorjonen

ma 12.4. klo 19.55 SHL-puolivälierät, 2. osaottelu Leksand-Örebro

Vain cmore.fi suoratoistopalvelussa, selostus Ruotsiksi

ma 12.4. klo 20.25 SHL-karsinnat, 3. osaottelu Brynäs-HV71

Vain cmore.fi suoratoistopalvelussa, selostus Ruotsiksi

Tuoreimmat aiheesta

SHL