NHL:ssä odotukset tulokkaita kohtaan ovat aina korkealla ja jotkut jopa onnistuvat ylittämään. Tällä vauhdilla vahvasti kauden Winnipeg Jetsissä aloittanut Patrik Laine saattaa kauden jälkeen löytää itsensä tällaisilta listoilta, joissa listataan kymmenen parhaan tulokkaan kaudet.
10. Sidney Crosby, 2005-06
Sidney Crosbyyn kohdistuivat valtavat odotukset, kun hänestä povattiin seuraavaa suurta pelaajaa ja johtajaa. Hän ei antanut muiden ennakko-odotusten häiritä, vaan latoi sarjan toiseksi huonoimman joukkueen riveissä peräti 102 tehopistettä ja samalla hänestä tuli nuorin sadan rajan ylittänyt tulokas. Crosby ei kuitenkaan voittanut vuoden tulokkaan titteliä, vaan se meni eräälle myöhemmin tällä listalla olevalle.
9. Terry Sawchuk, 1950-51
Terry Sawchuk pelasi ensimmäiset pelinsä NHL:ssä jo kaudella 1949-50, mutta pelejä kertyi vain seitsemän, joten hän oli vielä tulokaskelpoinen seuraavalla kaudella. Kaudella 1950-51 hän urakoi uskomattomasti jokaisen minuutin 70 ottelussa ja pelasi 11 nollapeliä päästäen keskimäärin 1,99 maalia. Hänestä kasvoi lopulta yksi kaikkien aikojen parhaista vahdeista.
8. Mario Lemieux, 1984-85
Yksi upea NHL-aikakausi sai alkunsa vuonna 1984, kun 19-vuotias Mario Lemieux aloitti NHL-uransa. Hänen ensimmäinen NHL-maalinsa tuli heti ensimmäisessä vaihdossa ja ensimmäisellä laukauksella. Huipputaitava sentteri rikkoi debyyttikaudellaan sadan pisteen rajapyykin (43+57) ja voitti ensimmäisenä Pittsburgh Penguinsin pelaajana vuoden tulokkaan tittelin.
7. Dale Hawerchuk, 1981-82
Ennen Patrik Lainetta ja Teemu Selännettä Winnipegin tähtenä tuikki Dale Hawerchuk, joka pelasi tulokaskautensa 1981-82. Hänestä tuli 18-vuotiaana nuorin pelaaja, joka ylitti sadan tehopisteen (45+58=103) rajan ensimmäisenä NHL-vuotenaan. Ennätys kesti aina vuoteen 2006 saakka, kunnes Sidney Crosby rikkoi sen.
6. Peter Stastny, 1980-81
Slovakkikiekkoilija Peter Stastny aloitti NHL:ssä hieman normaalia vanhempana, kun hän siirtyi rapakon taakse 24-vuotiaana. Helpolla hän ei sinne päässyt, kun hänet, hänen veljensä sekä raskaana ollut vaimonsa salakuljetettiin Tshekkoslovakiasta Itävaltaan, josta matka jatkui Quebeciin. Stastny ei kuitenkaan aikaillut tehdessään vaikutusta Pohjois-Amerikassa, sillä hänestä tuli ensimmäinen tulokas, joka merkkautti yli sata tehopistettä (39+70=109). Hänen 70 maalisyöttöään on edelleenkin NHL-tulokkaiden ennätys. Samaan on yltänyt ainoastaan Joe Juneau 1992-93. Stastny oli samalla ensimmäinen ei-kanadalainen, joka voitti merkittävän NHL-palkinnon.
Stastnyn poika Paul omistaa niin ikään yhden NHL-tulokkaiden ennätyksen. Hänellä on nimissään tulokkaiden pisimmän pisteputken ennätys, kun hän vuonna 2007 merkkautti 20 ottelussa peräkkäin vähintään yhden tehopisteen.
5. Aleksander Ovetshkin, 2005-06
Aleksander Ovetshkin aloitti NHL-uransa yhtä aikaa Sidney Crosbyn kanssa ja monet povasivat Crosbyn olevan sen kauden tulokastähti. Ovetshkin oli kuitenkin eri mieltä ja iski 52 maalia ja antoi siinä sivussa 54 syöttöä. Venäläinen nosteli kauden jälkeen Calder Trophya Crosbyn katsoessa sivusta.
4. Tony Esposito, 1969-70
Maalivahti Tony Esposito pelasi jo ennen varsinaista tulokaskauttaan 13 ottelua Montreal Canadiensin riveissä, mutta aloitti seuraavan kauden Chicago Blackhawksissa ja loppu on tietyllä tapaa historiaa. Esposito pelasi 63 ottelua, voitti niistä 38 ja piti maalinsa puhtaana uskomattomasti 15 pelissä. Vuoden tulokkaan lisäksi hänet palkittiin kauden päätteeksi myös kauden parhaana maalivahtina.
3. Mike Bossy, 1980-81
Mike Bossy piti NHL-tulokkaiden maaliennätystä hallussaan aina siihen saakka, kunnes Teemu Selänne räjäytti katon. Bossy iski avauskaudellaan 53 maalia ja antoi sillä esimakua tulevasta, sillä häntä pidetään yhtenä sarjan kaikkien aikojen parhaista maalintekijöistä. Hän viimeisteli uransa aikana 752 ottelussa uskomattomat 573 maalia.
2. Wayne Gretzky, 1979-80
Wayne Gretzkyä pidetään kaikkien aikojen parhaana jääkiekkoilijana eikä hänen uransa NHL:ssä olisi voinut saada parempaa alkua. Gretzky merkkautti ensimmäisellä kaudellaan tehot 51+86=137 ja voitti sillä heti pistepörssin. Hän voitti arvokkaimman pelaajan palkinnon kauden päätteeksi, mutta pienenä kuriositeettina mainittakoon, ettei hän voittanut vuoden tulokaspalkintoa. Hän pelasi kauden 1978-79 WHA-liigassa eikä ollut NHL:n sääntöjen mukaan kelvollinen Calder Trophyn ehdokkaaksi.
1. Teemu Selänne, 1992-93
Teemu Selänne pelasi sellaisen tulokaskauden, johon tuskin edes Laine yltää. Selänne ampui uskomattoman tulokkaiden maaliennätyksen, 76, ja tilastoi yhteensä 132 tehopistettä, joka on edelleenkin tulokkaiden virallinen piste-ennätys, jos ei oteta Gretzkyn tehoja mukaan. Selänteen maali- ja piste-ennätystä tuskin tullaan koskaan rikkomaan.
Alla Tappara-luotsi Jussi Tapolan ajatuksia ex-pelaajansa Patrik Laineen hurjasta alkukaudesta NHL:ssä.
4:04