Suomalaiset jääkiekkomaalivahdit niittävät mainetta näinä päivinä ympäri maailmaa. Hyviä veräjänvartijoita Suomesta on kuitenkin löytynyt aina, minkä vuoksi MTV3 kasasi yhteen parhaimmat suomalaiset lätkämaalivahdit.
Suomalainen koneisto on tunkenut maailmalle viimeisen viidentoista vuoden aikana paljon huippumaalivahteja. Suomalaisessa kiekkohistoriassa löytyy myös useita tienraivaajia, että nykyinen tilanne on ensinnäkin mahdollinen.
Vasta 23-vuotias Tuukka Rask ei meriittiensä puolesta tälle listalle vielä kuuluisi joihinkin vuosiin, mutta kivenkovaa läpimurtokauttaan NHL:n Boston Bruinsin riveissä pelaava maalivahti on Suomen kuumin tulevaisuuden lupaus.
Jo viisi nollapeliä tämän kauden aikana pelannut Rask on NHL:n torjuntaprosenttitilaston ykkösnimi ja samalla liigan paras varsinaista tulokaskautta pelaava maalivahti.
Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen on myös sanonut, että Rask voi vallan mainiosti torjua Suomen ykkösmaalivahtina jo viiden vuoden sisällä.
Ilveksestä maailmalle pongahtanut Vesa Toskala on pelannut Yhdysvaltain taalaliigassa jo yhdeksän pitkää vuotta.
Huippuvuodet Toskala pelasi San Josessa kaudella 2006 kiilaten ykkösmaalivahdiksi ohi Jevgeni Nabokovin kesken kauden. Eniten vastuuta hän sai kuitenkin myöhemmin Torontossa, jossa hän torjui ykkösmaalivahtina kahden kauden ajan. Kriittinen yleisö ja media savustivat kuitenkin Toskalan ulos hakemaan uutta nostetta uralleen
Nykyisin Toskala pelaa Miikka Kiprusoffin kakkosmaalivahtina Calgary Flamesissä.
Porin Ässien ikoni Kari Takko kuuluu ehdottomasti suomalaisvahtien kansainvälisen tien raivaajiin, siirtyen vuonna 1984 NHL:ään Minnesota North Starsin riveihin.
NHL:ssä Takko pelasi seitsemän kauden aikana 142 ottelua. Lisäksi hän pelasi myös IHL:ssä ja AHL:ssä.
Suuret saavutukset kiersivät maalivahtia uransa aikana, mutta arvostusta tuli silti joka puolelta. Useita henkilökohtaisia palkintoja SM-liigassa niittänyt Takko pelasi yhteensä 104 A-maajoukkueottelua.
NHL-draftin kakkosvaraus mallia 2002 olevaa Kari Lehtosta pidetään yleisesti Suomen lupaavimpana maalivahtina. Lehtonen nostettiin kahden AHL-kauden jälkeen Atlanta Trashersin ykkösmaalivahdiksi.
Lehtonen teki Atlantan maalilla mitä pystyi. Joukkue oli heikko ja Jokeri-kasvatti joutui joka ilta kovan kiekkosateen eteen. Lopulta loukkaantumiskierre vei Lehtoselta parhaimman torjumisterän ja täksi kaudeksi hän lähti hakemaan nostetta uralleen Dallasista.
Lehtosesta puhuttaessa täytyy muistaa, että hän on vasta 26-vuotias ja aikaa niittää menestystä taalaliigassa on vielä useita vuosia. Kunhan paikat vain pysyisivät kunnossa.
1960-70 luvulla Suomen kovimpiin häkkäreihin kuului ehdottomasti legendaarinen Urpo Ylönen, joka oli ensimmäinen kansainvälistä arvostusta saanut suomalaisvahti. Meriitteihin kuuluvat muun muassa vuoden 1970 MM-kisojen parhaan maalivahdin palkinto ja 1968 talviolympialaisten nimitys kakkostähdistöön.
Ylöstä harkittiin myös NHL-kaukaloihin, mutta tuolloin ulkomaalaiset olivat taalaliigassa harvinaisempia, eikä siirto koskaan toteutunut.
Uransa lopetettuaan Ylönen siirtyi valmennuspuolelle. Hän on ollut vahvassa asemassa valmentamassa Miikka Kiprusoffia, Antero Niittymäkeä ja Jani Hurmetta maailman huipulle.
Antero Niittymäen taival huipulle on ollut täynnä epäonnea ja loukkaantumisia, mutta hän on ehtinyt todistaa kuuluvansa suomalaisvahtien eliittiin.
TPS-kasvatin taidot olivat piilossa monilta ennen vuoden 2006 Torinon olympialaisia, jolloin hän nousi Suomen tähdeksi ykkösvaihtoehto Kiprusoffin loukkaannuttua.
Niittymäki torjui Leijonat hienosti olympiahopealle ja samalla hänet palkittiin turnauksen arvokkaimpana pelaajana ja parhaana maalivahtina.
Tällä kaudella Tampa Bay Lightningissa uuden mahdollisuuden uralleen saanut ”Niitty” on todistanut olevansa yhä Suomen parhaimpia maalivahteja, vaikkakin peliaikaa ei siunaantuisikaan jokaisessa ottelussa.
Nykyisin televisiolähetyksissä asiantuntijakommentaattorina tunnettu Pasi Nurminen oli ensimmäisiä suomalaisia maalivahteja, joka onnistui vakinaistamaan kiistattoman ykkösmaalivahdin paikan NHL:ssä.
Atlanta Trashersissä Nurminen avasi paljon tietä tulevaisuuden maalivahdeille, mutta oma NHL-ura ikävä kyllä jäi torsoksi. Nurminen jätti NHL-kaukalot vuonna 2005 kolmen pelikauden jälkeen polvivamman vuoksi.
Nykyisin Nurminen toimii SM-liigaseura Pelicansin pääomistajana ja maalivahtivalmentajana.
Mikä olisi tämäkään lista ilman Jarmo Myllystä? Savonlinnalaisvahdin ura NHL:ssä ei neljän kauden aikana koskaan avautunut täysin, mutta hänen taitojansa arvostettiin ansaitusti vuosia Leijonien paidassa.
Myllyksen seurapelien kulta-aika maalivahtina tapahtui Ruotsin Elitserienissä, jossa hän torjui nimiinsä sarjan nollapelien ennätyksen. Hän voitti myös kaksi Ruotsin mestaruutta.
Parhaiten Myllys kuitenkin muistetaan vuoden -95 MM-kisoista, jolloin hän oli täysin ohittamaton johtaen Leijonat MM-kultaan. Myllys oli mukana myös tuomassa Suomeen ensimmäistä arvokisamitalia Calgaryn olympialaisista. Kaiken kaikkiaan hän pelasi A-maajoukkueessa kunnioitettavat 188 ottelua.
Minnesota Wildissa kuuluisuuteen viimeistään noussut Niklas Bäckström kuuluu NHL:n arvostetuimpiin maalivahteihin.
Oulun Kärpistä kahden mestaruuden jälkeen vuonna 2006 Yhdysvaltoihin matkannut Bäckström nousi uudessa seurassaan välittömästi pääosaan, yllättämällä koko taalaliigan torjunnoillaan.
Kauden päätteeksi maalivahti oli tilastokärjessä niin torjuntaprosentillaan kuin päästettyjen maalien keskiarvon suhteen.
Viime kaudella Bäckström teki ennätyksensä torjumalla kahdeksan nollapeliä NHL:n runkosarjassa. Tällä kaudella Bäckström ei ole aivan samalla tavalla ollut liekeissä Minnesotassa, mutta silti hän kuuluu ehdottomasti joukkueensa tärkeimpiin pelaajiin.
Suomen kiistatta puhutuin ja seuratuin maalivahti on Calgary Flamesin Miikka Kiprusoff. Vuodesta toiseen NHL:n huipulla pelannut ”Kipper” on torjunnoillaan säväyttänyt taalaliigassa ja pitänyt parhaimmillaan yksin Calgaryä kärkijoukkueiden kyydissä.
”Kipper” oli ensimmäinen suomalainen maalivahti, joka koskaan voitti NHL:n kauden parhaan maalivahdin palkinnon. Maajoukkueessa häneltä löytyy olympiapronssia, kaksi MM-hopeaa, sekä Maailman Cupin hopeamitali.