Toretskia evakuoidaan: Venäläisiä pakenevien kasvot kertovat enemmän kuin sanat

Toretskin pikkukaupunki Itä-Ukrainassa on yksi niistä paikkakunnista, joita Venäjän joukot tällä hetkellä lähestyvät. 

Rintamalinja Ukrainassa liikkuu hyvin hitaasti, mutta se liikkuu. Ukraina ei ole kyennyt pysäyttämään Venäjän käytännössä koko vuoden jatkunutta hyökkäystä.

Venäläisjoukot ovat alkuvuoden aikana vallanneet lukuisia paikkakuntia erityisesti Itä-Ukrainan Donetskin alueella, joka on ollut Kremlin sotilaiden päähyökkäyssuunta.

Venäjän edetessä kylä ja peltoaukea kerrallaan, pyrkii Ukraina evakuoimaan kansalaisiaan venäläisjoukkojen tieltä.

Moni ei kuitenkaan halua lähteä. Ihmiset eivät halua jättää taakseen sukulaisiaan tai lemmikkejään.

Ukrainalaiskyliä kiertävät sadat poliisit ja vapaaehtoiset yrittävät saada kodeissaan piileskelevät asukkaat siirtymään turvallisimmille alueille.

– Teidän on lähdettävä, ettekö näe, mitä on tapahtumassa? Me autamme teitä evakuoimisessa, onko täällä ketään, joka haluaa lähteä? ukrainalaispoliisi Ivan huutaa kyläläisille Toretskissa.

"Lähdemme, lähdemme"

Toretskin pikkukaupunki Donetskin kaupungin pohjoispuolella Itä-Ukrainassa on yksi niistä paikkakunnista, joita Venäjän joukot tällä hetkellä lähestyvät.

Alun perin reilun 30 000 asukkaan kaupungissa on vielä jäljellä noin 5 000 asukasta, pääosin ikäihmisiä. Heidät halutaan evakuoida ja aika on käymässä vähiin.

Yksi kaupungissa vielä asuvista on Sergiy, jota huolestuttaa. Jos hän nyt lähtee, ei paluuta enää ole.

– Kukaan ei päästä meitä takaisin tänne, hän toteaa.

Sergiyta kädestä pitävä Iryna vaatii kuitenkin lupausta siitä, että he ovat lähdössä.

– Lähdemme, lähdemme, Sergiy sanoo.

Vova vetoaa lemmikkeihinsä. Hän sanoo lähtevänsä vasta, kun kissat ovat löytyneet.

– Emme saa ketään hoitamaan niitä, joten otamme ne mukaamme. Seitsemän kissaa ja koiran, hän tarkentaa.

– Otamme vain tarpeellisen. Kissojen takia emme ole aiemmin lähteneet. Toivoimme, että tilanne rauhoittuisi, Natalia lisää.

Näillä näkymin tilanne Toretskin alueella ei ole rauhoittumassa. Venäläisjoukot hyökkäävät kohti kaupunkia useasta suunnasta, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War. 

Venäläislähteet väittävät, että taisteluita käydään jo Toretskin laitamilla. Ukrainan mukaan venäläisjoukot eivät ole vielä itse kaupungissa.

Ukrainassa on lähes 3,7 miljoonaa maan sisäistä pakolaista. Kuusi ja puoli miljoonaa on paennut maan rajojen ulkopuolelle.

Lue myös:

    Uusimmat