Mariupolin satamakaupunki on kärsinyt silmittömiä tuhoja Venäjän piiritettyä sitä lähes sodan alkuhetkistä alkaen.
Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi syyttää Venäjää sotarikoksista Mariupolin satamakaupungin piirityksen aikana.
– Mariupolin piiritys tulee jäämään sotarikosten historiaan, sanoi Zelenskyi Telegramin kautta jaetussa videopuheessa.
– Se, mitä hyökkääjät ovat tälle rauhanomaiselle kaupungille tehneet, on terroria, joka tullaan muistamaan vielä vuosikymmentenkin päästä.
Mariupolia on pommitettu säälimättömästi ja paikallisviranomaisten mukaan se on tuhoutunut lähes täysin. Paikallisviranomaisten mukaan 80 prosenttia asuinrakennuksista on joko vahingoittunut tai tuhoutunut.
Lisäksi Venäjä on iskenyt kaupungissa sijaitsevaan terästehtaaseen, joka on yksi Euroopan suurimpia. Jos tehdas tuhoutuu täysin, sen taloudelliset vaikutukset Ukrainalle ovat merkittäviä.
Ihmisiä haudataan kerrostalojen pihoille
Noin 300 000 ihmisen on kerrottu edelleen olevan loukussa Mariupolissa, jossa ruoka- ja lääkevarastot ovat hupenemassa. Paikallisviranomaisten ja avustusjärjestöjen mukaan Venäjä estää humanitaarisen avun pääsyn kaupunkiin.
Paikalliset asukkaat ovat alkaneet haudata omaisiaan kerrostalojen pihoille. Haudoille on pystytetty omatekoisia ristejä. Kaduilla ja pihoilla makaa useita ruumiita, joita ei ole ehditty haudata.
57-vuotias Alexander valmistautui hautaamaan anoppinsa perjantaina.
– Anoppini syntyi vuonna 1936. Hän selvisi Leningradin piirityksestä. Hän on Venäjän kansalainen. Ja nyt hän on tuossa, Alexander sanoo ja osoittaa maassa makaavaa ruumista.
Paikallisviranomaisten mukaan yli 2 500 ihmistä olisi saanut surmansa Mariupolin piirityksen aikana, mutta luku on todennäköisesti todellisuudessa suurempi.
Kaikkia kuolleita ei ole vielä löydetty, sillä tuhot ovat laajoja, ettei kaikkia menehtyneitä ole pystytty laskemaan.
Noin 450 000 asukkaan Mariupol on Venäjälle strategisesti tärkeä kohde.
Jos Venäjä saa vallattua Mariupolin, se saa maayhteyden manner-Venäjän ja aiemmin valtaamansa Krimin niemimaan välille Donetskin ja Luhanskin kapinallisalueiden kautta.
Tällä hetkellä manner-Venäjän yhteys Krimiin on yhden sillan varassa.