Tukholman käräjäoikeus vangitsi perjantaina korkea-arvoisen upseerin ja hänen vaimonsa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä salassa pidettävän tiedon luvattomasta käsittelystä.
Teko luokitellaan Ruotsissa rikokseksi kansallista turvallisuutta vastaan. Turvallisuuspoliisi Säpo pidätti avioparin tiistaina.
Vangittu nainen työskenteli tiedustelutehtävissä Ruotsin puolustusvoimien signaalitiedustelussa FRA:ssa. Mies on puolestaan työskennellyt puolustusvoimien tärkeissä tehtävissä muun muassa Venäjällä ja Ukrainassa.
FRA:n edustaja vahvisti, että sen työntekijä on vangittu salassapitorikoksesta. Enempää FRA ei asiaa kommentoinut. Ruotsin puolustusvoimat on toistaiseksi pidättäytynyt kokonaan kommentoimasta tapausta.
Vangittu upseeri ei ole tällä hetkellä Ruotsin puolustusvoimien palveluksessa vaan virkavapaalla ja toisen viranomaisen palveluksessa. Hän työskentelee kuitenkin edelleen maanpuolustusasioiden parissa. Mies on kiistänyt asianajajansa välityksellä syyllistyneensä rikokseen.
Syyttäjät perustelivat vangitsemisvaatimusta riskillä, että vapaana epäillyt voivat yrittää tuhota todistusaineistoa tai muuten vaikeuttaa tutkintaa. Edelleen syyttäjät esittävät, että aviopuolisot pidettäisiin tutkintavankeudessa erossa toisistaan eivätkä he saisi ottaa vastaan vieraita tai käyttää elektronisia viestintälaitteita.
Vangittu mies on työskennellyt ajoittain myös Ruotsin sotilastiedustelussa (Must). Dagens Nyheter -lehden mukaan hänen sotilasuraansa kuvataan moitteettomaksi. Mediatietojen mukaan sekä mies että vaimo ovat selvästi yli 50-vuotiaita.
Mahdollisesti vakoilua?
Aviopariin kohdistuvan rikosepäilyn nimikkeenä ei ole vakoilu, mikä merkitsee sitä, ettei salaisia tietoja ole luovutettu toiselle valtiolle tai sellaisesta ei ole ainakaan vielä todisteita.
Tiedusteluanalyysin professorin Wilhelm Agrellin mukaan tässä vaiheessa on vaikea sanoa, mistä rikosepäilyssä pohjimmiltaan on kyse.
– Ihan hyvin kyse voi olla vakoilusta, mutta näyttöteknisistä syistä on varhaisessa vaiheessa helpompaa käyttää laajempaa rikosnimikettä, johon mahtuu enemmän toimintaa silkasta huolimattomuudesta varsinaiseen vakoiluun, Agrell arvioi.
Myös tiedusteluasiantuntija Joakim von Braunin mukaan kyse saattaa olla siitä, että rikosnimikkeen kanssa on haluttu pelata aluksi varman päälle ja että tutkimuksissa paljastuu myöhemmin jotain vakavampaa.
Törkeästä salassa pidettävän tiedon luvattomasta käsittelystä voidaan Ruotsissa tuomita enintään neljä vuotta vankeutta. Törkeä vakoilu sen sijaan johtaa enimmillään elinkautiseen vankeusrangaistukseen.
SVT:n mukaan pidätettyjen naapurit ovat kertoneet, että tiistain ratsian yhteydessä olisi käytetty voimakkaan äänen ja valon tuottavia niin kutsuttuja tainnutuskranaatteja. Näillä on voitu haluta estää se, että epäillyt kykenisivät viime hetkellä tuhoamaan tai salaamaan todistusaineistoa.
Expressen-lehden tietojen mukaan Säpo sai ratsiassa haltuunsa suuren määrä todistusaineistoa, muun muassa tietokoneita ja kännyköitä. Tutkimuksia tehtiin avioparin kodin lisäksi ainakin yhdessä toisessa osoitteessa sekä heidän työpaikoillaan.
Lue lisää: Expressen: Entinen korkea-arvoinen sotilas vaimoineen pidätettiin Ruotsissa – epäillään käsitelleen luvatta salassa pidettäviä tietoja
Uutista päivitetty 20.10.2023 kello 17.55: Juttua täydennetty tiedolla upseerimiehen vangitsemisesta.
Uutista päivitetty 20.10.2023 kello 18.31: Juttua täydennetty kauttaaltaan.