MTV Autot esittelee ruumisauton kuljettajan työarkea. Haastattelimme Nousiaisten Hautauspalvelun kuljettajaa Joonas Hyppöstä.
Nousiaisten Hautauspalvelun yrittäjä Joonas Hyppönen tietää kokemuksesta, miten muut autoilijat reagoivat havaitessaan ruumisauton liikenteessä.
Miten kanssa-autoilijat kohtelevat ruumisautoa liikenteessä?
– Muut autoilijat kohtelevat ruumisautoa kaksijakoisesti: on ylivarovaisia ja piittaamattomia kuljettajia. Ylivarovaiset eivät uskalla ohittaa ruumisautoa. Huomatessaan ruumisauton suruliputuksessa, ylivarovaiset hiljentävät ja kiilaavat ruumisauton ja omaisten auton väliin. Piittaamattomat taas ajavat kovaa ohi, kiilaavat väleihin tai kurakelillä palaavat kaistalle aivan puhtaan ruumisauton eteen. Toisinaan tämä johtaa siihen, että työpäivän aikana auto pestään 2-3 kertaa. Asiakasajoon lähetetään aina puhtaalla autolla – se on vaatimus.
– Huomioitavaa on, että erityisesti ammattiautoilijat, rekkakuskit ja linja-autokuskit, eivät vaikuta arvostavan ruumisautoa. Ruumisauto ohitetaan usein kuin pakolla, vaikka ajaisimme sallittua nopeutta. Ja erityisesti rekkakuskit palaavat kaistalle aivan auton eteen.
Onko asioita, joita kanssa-autoilijoiden olisi hyvä tietää ruumisautoon liittyen?
– Kun ruumisautossa ei ole suruliputusta, siis Suomen lippua puolitangossa, autossa ei välttämättä ole vainajaa. Poikkeuksena tähän ovat vainajapaarikuljetukset, joissa harvoin pidetään lippua. Tällöin ruumisauto on teknisesti kuten muutkin ajoneuvot, ajaen esimerkiksi samoja nopeuksia.
Minkälaisen vinkin annat autoilijoille ruumisauton huomioimiseen?
– Ruumisauton ollessa suruliputuksessa auton perässä usein ajaa omaisten autoja, jotka pyrkivät ajamaan ruumisauton lähellä. Tällöin kannattaa miettiä, jättäytyäkö välittömästi ruumisauton taakse vai mennäkö rauhallisesti ohi. Tuskin kukaan haluaa oman omaisensa saattueajoon ruumisauton ja omaisten auton väliin sivullisia.