Tutkimuksen mukaan moni sähköskuutilla ajava sortuu vaarallisiin toimintamalleihin. Esimerkiksi yhdellä kädellä ohjaaminen nosti kolaririskin kuusinkertaiseksi.
Sähköpotkulautojen onnettomuudet ovat puhuttaneet Suomessakin. Sähköpotkulaudalla esimerkiksi sattuu vakavampia ja kalliimpia henkilövahinkoja kuin polkupyörällä. Myös laiton skuutilla kyyditseminen on yleistynyt.
Tutkimuksen mukaan onnettomuuksien syy on usein kuskin käyttäytyminen. Yksikätinen ohjaaminen ja ryhmässä ajeleminen todettiin Accident Analysis & Prevention -lehdessä julkaistussa selvityksessä suurimmiksi onnettomuusriskeiksi.
Lue myös: Sähköpotkulautailija, varo vakuutusmokaa: "Voi tulla yllättävän kalliiksi"
Käyttäjillä "huomattavasti enemmän" vaarallisia käytösmalleja
Chalmersin yliopiston tutkimus on ensimmäinen laatuaan. Tutkijat keräsivät esimerkiksi kameroiden ja muun tekniikan avulla Ruotsissa tietoa noin 7 000 sähköskuuttimatkasta. Tutkimusdatasta perattiin tietoa 61 turvallisuutta kriittisesti vaarantaneesta tilanteesta. Tilanteista 19 oli kolareita ja 42 "melkein-kolareita", joissa vaaratilanne olisi voinut päättyä onnettomuuteen.
Tutkijat havaitsivat nimenomaan skuuttikuskeihin liittyvän, erillisen ilmiön: 20 prosentissa turvallisuutta vaarantavista tilanteista kuski aiheutti tietoisesti vaaratilanteen.
Tahallisia onnettomuustilanteita ei otettu mukaan riskianalyysiin, mutta tutkimusta tehnyt professori Marco Dozza piti ilmiötä erittäin huolestuttavana.
– Sähköpotkulautojen käyttäjillä on huomattavasti enemmän monipuolisia, outoja ja vaarallisia käytösmalleja kuin muilla tienkäyttäjillä, hän kuvasi.
Lue myös: Nainen törmäsi sähköskootterilla rajusti 67-vuotiaaseen Briteissä – kuskilta yllättävä reaktio
Yhdellä kädellä ohjaaminen nosti riskin kuusinkertaiseksi
Selvityksen mukaan esimerkiksi sähköpotkulaudan ohjaaminen yhdellä kädellä nosti kolaririskin kuusinkertaiseksi. Yhdessä ryhmässä ajaminen tai puhelimen selaaminen matkan aikana kolminkertaisti riskin.
– Yhdellä kädellä ajaminen on huomattavasti vaikeampaa ja vaarallisempaa kuin kenties kuvitellaan. Tulos vahvistaa sen, miten tärkeää on säilyttää huomiokyky ajaessa, Dozza kuvaa.
Sähköpotkulautailun pelisäännöt uusiksi – tämä kaikki muuttuu! Juttu jatkuu videon alla.
9:34Yksi mikroliikkumista koskevan lain isoimpia muutoksia on (0,5‰) promilleraja.
Osasyy omistajuuden puute?
Dozzan mukaan sähköskuuteille ei ole olemassa samanlaisia vakiintuneita sosiaalisia normeja kuin muille liikkumisvälineille. Niitä myös usein vuokrataan käyttöön.
– Koska sähköpotkulaudat vuokrataan, omistajuuden puute saattaa saada kuskin olemaan vähemmän vastuullinen ajoneuvostaan ja välittämään vähemmän kolarin seurauksista, Dozza pohtii.
Tutkimuksessa työmatkan tai muun "pisteestä A pisteeseen B" vievän matkan ajaminen oli vähemmän riskialtista kuin päämäärätön ajelu tai kiertoreittien käyttäminen ajaessa.
Riskejä voisi suitsia myös teknologian avulla. Skuutti voisi esimerkiksi muistuttaa molemmilla käsillä ohjaamisesta. Koulutuksen tärkeyttä ei voi vähätellä.
– Vanhemmat voivat opettaa lastaan ajamaan sähköskuutilla kuten pyörällä.
Kolaririski on suurin ensimmäisellä skuutin käyttökerralla.
– Jos on ajanut alle viisi kertaa, riski on edelleen tuplaantunut, Dozza sanoo.
Suurin osa suomalaisista haluaisi skuutille vähintään 15 vuoden ikärajan.
Lue myös:
Voiko skuuttiturmista oikeasti saada vakuutuskorvauksia?
Hengenvaarallinen skuutti-ilmiö totta Suomessa: "Tällaisten laitteiden paikka ei ole todellakaan liikenteessä"
Kuva paljastaa lasten vakavien skuuttiturmien määrän: Vakavia päävammoja ja jopa kuolemia
Katso myös: Lääkäri sähköpotkulautojen kieltämisestä: "Kyllä se neljän kuoleman jälkeen alkaa olla perusteltu kysymys"
11:31