Huolimaton käytös koiran kanssa voi poikia omistajalle yllättävät sakot.
Katso video: Seitsemän tilannetta, jotka voivat poikia sinulle yllättävän eläinrikoksen.
Kuvitellaanpa koiranulkoiluttaja kävelyttämässä lemmikkiänsä asutulla omakotitaloalueella ilman hihnaa.
Karvaturri juoksee vapaana, käy päästämässä jätökset naapurin tontille ja räksyttää siinä samassa vastaan tuleville koirille – yhden koiran kanssa tilanne kärjistyy niin, että koirat ottavat yhteen hampaat kiiluen. Vastaantuleva koira ottaa tilanteessa siipeensä ja tilanne vaatii lopulta eläinlääkärin hoitoa.
Harva osaisi aavistaa, että tämä kuvitteellinen tilanne poikisi todellisuudessa monta eläinrikosta.
Eläinrikoksiin erikoistunut rikoskomisario Anne Hietala kertoo, että rikesakon voi saada jopa hyvin arkisilta tuntuvista asioista.
– Järjestyslaki kieltää esimerkiksi koiran vapaana liikkumiseen ja jos menee toisten pihoille, niin maanomistajalta pitäisi olla lupa. Luvatta ei voi mennä, Hietala muistuttaa.
Koira voi olla myös voimankäyttöväline
Hietala toimii tutkinnanjohtajana eläinrikosryhmässä, joka on aloittanut toimintansa vasta kuluvan syksyn aikana.
Ryhmää työllistävät pentutehtailun ja eläinsuojelurikosten lisäksi myös koirahyökkäykset. Eläinrikosten trendi on ollut viime aikoina nousemaan päin.
– Koiria on määrällisesti paljon, joten tietysti kaltoinkohtelut ja eläinsuojelurikokset yleistyvät. Niin kuin lööpeistäkin ollaan saatu viime aikoina lukea, koirahyökkäykset ovat lisääntyneet.
Hyökkäyksiä aiheuttaneista koirista tulee ongelmakoiria, jotka poliisi joutuu ottamaan huostaansa. Koira voidaan joutua pahimmassa tapauksessa lopettamaan.
– Jos koira on voimankäyttöväline, josta ei kerta kaikkiaan pidetä huolta ja se puree jatkuvasti ihmisiä, se takavarikoidaan. Poliisi ei voi luovuttaa edelleen koiraa, joka käy ihmisten päälle. Silloin oikeastaan edessä on koiran lopettaminen.