Koiran tai kissan hampaiden pesu on rasittavaa ja työlästä ja kaiken lisäksi turhaa touhua – vai onko sittenkään? MTV Uutiset kävi läpi kymmenen lemmikkien hampaiden hoitoon liittyvää väitettä ja selvitti niinen todenmukaisuuden.
Eläimen suun säännöllinen tarkastaminen kuuluu lemmikinomistajan velvollisuuksiin, muistutetaan Eläinlääkäriliitosta.
Koirat ja kissat eivät ilmaise suun kipua selvästi valittamalla, joten omistajan on osattava tarkkailla lemmikkiään ja sen mahdollista oireilua.
Mitkä sitten ovat hälyttäviä oireita, ja miten eläimen suun terveydestä pidetään huolta?
Eläinlääkäriasemaketju Evidensian eläinlääkäri Suvi Lundahn vastasi MTV Uutisten pyynnöstä kymmeneen lemmikkien omistajien keskuudessa tuttuun väittämään aiheesta. Hän ampuu alas uskomuksen muun muassa siitä, että jo syntyneen hammaskiven voi rapsutella pois kotikonstein.
Lue myös: MTV halusi selvittää eri tapoja hoitaa koiran hampaita – yhtäkkiä esille otettiin juristit
VÄITE 1: Koiran hampaiden pesu on turhaa. Ei niitä ole tarvinnut ennenkään pestä, ja kunnossa ovat pysyneet.
VASTAUS: Koiran hampaiden pesu ei ole turhaa vaan tehokkain keino ehkäistä koirien yleisintä hammassairautta, parodontiittia. Koirien hampaat eivät varmasti olleet aiemmin sen enempää kunnossa kuin nytkään.
Tietämys koirien hammassairauksista on lisääntynyt valtavasti 2000-luvun paremmalla puolen, ja eläinlääkärit ovat yhä osaavampia tunnistamaan ja hoitamaan hammassairauksia.
Toki parodontiitti on yleistynyt sen myötä, että pienten koirarotujen suosio on kasvanut ja koirat elävät nykyään pidempään. Sairaus on yleisempi pienemmillä ja iäkkäämmillä koirilla.
VÄITE 2: Etenkään koiranpentujen ja isojen koirarotujen hampaita ei tarvitse pestä.
VASTAUS: Hampaiden harjausta on tärkeää alkaa harjoitella jo pentuna, niin se sujuu yleensä paljon helpommin aikuisena.
Sinänsä maitohampaiden harjaamiselle ei ole terveydellisiä perusteita, vaan kyse on tässä vaiheessa nimenomaan toimenpiteen opettelusta. Maitohampaita on hyvä tarkkailla murtumien varalta sekä seurata, että ne vaihtuvat normaalisti pysyviin hampaisiin.
On totta, että pienille koirille tulee keskimäärin helpommin hammaskiveä ja ne ovat alttiimpia hampaan kiinnityskudoksen sairauksille. Mutta parodontiittia tavataan usein myös isommilla koiraroduilla, ja suosittelen harjaamista ihan kaiken kokoisille koirille.
VÄITE 3: Kissojen hampaiden pesu on paitsi turhaa myös mahdotonta.
VASTAUS: Kissojen hampaiden harjaus on ihan yhtä tärkeää kuin koirien hampaiden harjaus eikä suinkaan mahdotonta. Toki sitä voi olla vaikeaa opettaa aikuiselle kissalle, jonka suuhun ei välttämättä ole ikinä edes katsottu kotona.
Tämäkin on pienin askelin kyllä usein mahdollista oppia ja näytän itse mielelläni vastaanotolla konkreettisesti, miten harjoittelun voi aloittaa. Helpoimmalla kissojenkin kohdalla pääsee, kun aloittaa harjaamisen heti pentuna.
VÄITE 4: Hammaskiveä voi ehkäistä merilevällä ja puruluilla.
VASTAUS: Etenkin puruluut ovat hyvä lisä hammaskiven ehkäisyyn hampaiden harjaamisen lisäksi. Tavalliset nahkarullaluut ajavat hyvin asiansa. Aitoja putki- tai ydinluita ei kannata antaa, sillä ne aiheuttavat herkästi hammasmurtumia.
Hammaskiven ehkäisyyn myytäviä merileväjauheita voi käyttää myös muiden kotihoitojen lisänä, mutta mikään ihmejauhe ei ole kyseessä, joka olisi yksinään riittävä ehkäisemään hammaskiveä.
VÄITE 5: Jos koira tai kissa ei tunnu kärsivän ja ruoka ja luut maistuvat, asia on kunnossa.
VASTAUS: Tämä on erittäin yleinen harhaluulo! Totuus on se, että eläimet vain harvoin oireilevat suun alueen kipua omistajalle näkyvällä tavalla.
Monesti kuitenkin hammashoidon jälkeen omistajat kertovat, kuinka aiemmin "oireeton" lemmikki onkin yhtäkkiä leikkisämpi ja aktiivisempi kuin aiemmin.
VÄITE 6: Koiran ikenistä vuotaa verta. Se on saanut haavan luusta tai järsimästään puutikusta; paranee pian.
VASTAUS: Ikenien verenvuoto luita tai keppejä pureskellessa on koirilla melko tavallista, ja se johtuu yleensä ientulehduksesta. En pitäisi tilannetta kuitenkaan normaalina tai suotavana asiana, vaan pyytäisin eläinlääkärin arviota lemmikin hammashoidon tarpeesta.
Varsinkin jos lemmikin hampaita ei ole koskaan hoidettu nukutuksessa tai edelliskerrasta on aikaa, eläinlääkärin tekemä hammashoito on ensimmäinen asia, mistä lähdetään liikkeelle ennen kotihoidon aloittamista.
VÄITE 7: Pahanhajuinen hengitys johtuu lemmikin syömästä ruoasta.
VASTAUS: Pahanhajuinen hengitys johtuu useimmiten huonosta suuhygieniasta. Eli hammaskivestä, plakista ja ientulehduksesta. Mädän hajun taustalla voi olla vaikka kivulias hammasjuuripaise. Etenkin jos lemmikin suu alkaa yhtäkkiä haista, tilanne tulee arvioida eläinlääkärissä.
Muita syitä pahanhajuiseen hengitykseen voivat olla lemmikin syömä pahanhajuinen ruoka, kakan syönti tai esimerkiksi eläimen jatkuva oman takapuolen nuoleminen.
VÄITE 8: Hammaskiven voi rapsuttaa pois kynsillä tai vaikka voiveitsellä.
VASTAUS: Hammaskiveä ei kannata lähteä rapsuttelemaan pois kotikonstein, pahimmillaan näin voi vaurioittaa hammaskiillettä tai tehdä lemmikille haavoja suuhun.
Näkyvä hammaskivi ei edes ole isoin ongelma eikä sen poisto yksinään edistä lemmikin terveyttä millään lailla. Isoin ongelma on ientaskussa oleva hammaskivi, jonka poisto onnistuu vain nukutuksessa.
VÄITE 9: Lemmikin hampaiden hoito ei ole yhtä tarkkaa kuin ihmisen.
VASTAUS: Myös lemmikeillä suun tulehdukset voivat levitä sisäelimiin, kuten maksaan, munuaisiin tai sydämeen. Mielestäni lemmikkien hampaiden hoitoon pitääkin panostaa ihan siinä missä ihmistenkin ja jokainen lemmikki ansaitsee terveen ja kivuttoman suun.
Eniten työssäni näen vakavia seurauksia pikkupennuilla, joilla on jäänyt huomaamatta (tai tahallaan hoitamatta) murtunut maitokulmahammas.
VÄITE 10: Koiran tai kissan hampaiden pesu on rasittavaa ja työlästä.
VASTAUS: Koiran tai kissan hampaiden pesu on parhaimmillaan lemmikille mieluinen jokapäiväinen rutiini ja lemmikki tulee innoissaan pesupaikalle, kun hammasharja otetaan esiin.
Harjaamisen ei pidä eikä tarvitse olla rasittavaa eikä työlästä, vaan mukava hetki sekä lemmille että omistajalle.
Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa monen koiran suosikkilelusta: "Tosi voimakas hampaiden tuhoaja"
Pese päivittäin, myös sähköhammasharja toimii
Suvi Lundahnin mukaan lemmikin hampaat pitää pestä päivittäin.
– Jos joskus jää yksi päivä välistä, se ei ole niin vakavaa, mutta esimerkiksi vain kerran viikossa harjaamisesta ei ole hyötyä.
Lemmikeille myydään paljon erilaisia hammasharjoja ja -tahnoja. Lundahnin mukaan lemmikinomistajan kannattaa valita omaan käteen ja lemmikin suuhun sopiva harja.
– Myös lasten pehmeät hammasharjat sopivat hyvin lemmikin hampaiden harjaamiseen. Hammastahnan käyttö lisää toimenpiteen mielekkyyttä lemmille makuaineen ansiosta. Lemminkin hampaat voi pestä myös sähköhammasharjalla.
Ihmisen suositellaan pesevän hampaitaan noin kaksi minuuttia kerrallaan. Lemmikeille samanlaista aikasuositusta ei Lundahnin mukaan ole.
– Ihmisillä kahden minuutin suositus perustuu osittain fluorin vaikutusaikaan, eikä fluoria käytetä lemmikeillä. Tärkeintä lemmikin hampaiden harjaamisessa on se, että tulisi käytyä kaikki hampaiden pinnat mahdollisuuksien mukaan läpi. Lemmikin koon mukaan tähän menee arviolta 1–2 minuuttia.
Lue myös: Pitääkö kissan hampaita oikeasti pestä? Eläinlääkäri vastaa
Hampaiden poisto voi tulla kalliiksi
Jos omistaja ei huolehdi lemmikkinsä hampaista, lemmikin ikenet voivat tulehtua.
– Pitkälle edennyt vakava parodontiitti vaatii vaurioituneen hampaan poiston. Jos lemmikin hampaita ei pestä, se voi johtaa monien muiden ongelmien lisäksi hampaiden menetykseen.
– Toki valitettavasti jotkin yksilöt ovat niin alttiita parodontiitille, että hampaita joudutaan poistamaan, vaikka omistaja harjaa säännöllisesti lemmikkinsä hampaat.
Vaikka lemmikin hampaiden pesu voi tuntua työläältä, se parantaa eläimen elämänlaatua. Se on myös huomattavasti ystävällisempää omistajan kukkarolle kuin esimerkiksi hampaiden poistattaminen eläinlääkärissä.
Hammashoidon hinta, johon sisältyvät hammaskiven poisto, koko suun röntgenkuvaus ja hammastarkastus, vaihtelee Suomessa 300 ja 700 euron välillä.
– Hampaiden poistoissa on iso hintahaarukka riippuen siitä mitä hammasta poistetaan ja kuinka monta hammasta poistetaan, Lundahn perustelee.
– Omistajan on hyvä varautua yli 1 000 euron laskuun, jos lemmikillä on poistokuntoisia hampaita tiedossa.
Kanien tai jyrsijöiden hampaita ei pidä pestä.
0:14