Tärkeää rutiinia ei sovi unohtaa – nämä pienet muutokset voivat paljastaa ongelmat koiran tai kissan suussa: "Lemmikit eivät kerro kivustaan"

1:13imgKATSO MYÖS: Videolla kerrotaan, kuinka kissan hammaskipu oireilee.
Julkaistu 25.09.2022 13:02

Hannakaisa Taskinen

hannakaisa.taskinen@mtv.fi

Koiran ja kissan hampaat tulisi puhdistaa päivittäin.

Jos et jättäisi omiakaan hampaitasi harjaamatta, miksi jättäisit lemmikin hampaidenpuhdistuksen väliin? Eläinlääkäriasemien verkosto Evidensia muistuttaa tiedotteessaan, että hammaskivi ja ientulehdus ovat koirien ja kissojen yleisimpiä hammasongelmia.

Parodontiitti on monen koiran ongelma, joka voi johtaa jopa hampaiden irtoamiseen sekä muihin terveysongelmiin.

Hampaiden harjaaminen säännöllisesti on tehokkain tapa ennaltaehkäistä hammaskiven muodostumista lemmikillä – aivan kuten ihmisilläkin. Hammaskiven poisto ei ratkaise harjaamattomuuden ongelmaa.

– Kerran vuodessa nukutuksessa tehty hammaskiven poisto ei auta, jos kotona hampaita ei harjaa. Monet asiakkaat ihmettelevät, kuinka hampaissa voi olla hammaskiveä uudestaan jo kuukausi tai kaksi puhdistuksen jälkeen. Silloin yleensä selviää, että koiran hampaita ei hoideta kotona, hammashoitoihin ja vaativiin kirurgisiin hammastoimenpiteisiin perehtynyt eläinlääkäri Jevgenia Volkova Omaeläinklinikka Turku keskustasta kertoo tiedotteessa.

Volkovan kokemuksen mukaan moni lemmikinomistaja hoksaa hampaiden harjaamisen tärkeyden vasta, kun omalle lemmikille joudutaan tekemään jokin suuri hammasoperaatio. 

Jos hampaita ei harjata, niitä voidaan joutua poistamaan kokonaan. Volkova suositteleekin, että omistajat totuttaisivat lemmikkinsä hampaiden harjaamiseen jo pentuna. Jos koiraa ei syystä tai toisesta ole totutettu toimenpiteeseen jo pienestä pitäen, eläintenkouluttaja ja koirakoulu Pawsiteamin omistaja Anna Sydänheimo on aiemmin antanut ohjeet aikuisen koiran opettamiseen.

Lue myös: Tästä iästä eteenpäin koiran dementiariski kasvaa räjähdysmäisesti – älä sivuuta hälytysmerkkejä

Katso myös: Miksei koira tykkää vaikkapa kynsien leikkuusta? Juttu jatkuu videon alla.

1:54imgRemmirähjäämisen ohella käsittelyongelmat ovat yksi yleisimpiä koiranomistajien huolenaiheita, kertoo ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta. Moni ihmettelee, miksi koira esimerkiksi inhoaa tassujen koskettelua, vaikka kynsien leikkaaminen on aina sujunut hyvin. Ajattelutavassa piilee kuitenkin sudenkuoppa.

Lemmikin hengityksen ei kuulu haista "viemäriltä"

On hyvä muistaa, etteivät ihmisten hammastahnat sovi lemmikeille: ksylitoli on niille myrkyllistä. Lemmikeille kehitetyt hammastahnat tekevät hampaiden harjaamisesta mukavampaa, mutta Volkovan mukaan kaikista tärkeintä on mekaaninen hampaiden puhdistus, jota esimerkiksi puruluut tai muut hampaiden terveyttä edistävät tuotteet eivät korvaa. Olemme aiemmin kertoneet Eläinklinikan ja OneMindDogsin teettämästä kyselystä, johon vastanneista 760 koiranomistajasta jopa yli kolmasosa koki lemmikin hampaiden harjaamisen kuitenkin vaikeaksi. Totuttelu kannattaa:

– Kun omistajat harjaavat hampaat säännöllisesti, he myös tottuvat katsomaan lemmikkinsä hampaita ja huomaavat muutokset aikaisessa, Volkova huomauttaa.

Moni omistaja voi kuvitella havaitsevansa lemmikin hammasongelmat eläimen käytöksestä tai mahdollisista syömistapojen muutoksesta. Volkova kuitenkin muistuttaa, että kivusta aiheutuvat muutokset voivat olla hyvin pieniä, kuten toispuoleinen pureskeleminen, märkäruoan suosiminen tai kuivaruoan nieleminen pureskelematta.

– Myös suun raapiminen, kuolaamisen lisääntyminen ja pahanhajuinen hengitys kertovat suun ongelmista. Koiran tai kissan hengityksen ei kuulu haista viemäriltä, Volkova luettelee.

Lue myös: Chihuahuan tapa leikkiä kuollutta naurattaa – ei ihan tavallisin versio tempusta: "Hauskinta ikinä"

"Lemmikit eivät kerro kivustaan"

Röntgenkuvaus paljastaa hampaiden ja leuan kunnon sekä ongelmien syyt.

– Lemmikit eivät kerro kivustaan. Välillä hampaat voivat näyttää silmämääräisesti täysin normaaleilta, mutta nukutuksessa voi selvitä, että ientaskut ovat syventyneet tai hampaan juuressa on alkava paise tai tulehdus, Volkova kertoo.

Artikkelin alusta löytyvällä videolla kerrotaan, kuinka hammaskipuinen kissa oireilee!

Hoitamattomat hampaat eivät ole pikkujuttu, sillä ne heikentävät lemmikin elämänlaatua sekä monien muiden sairauksien hoitovastetta. Tulehdus voi levitä hampaista ja ikenistä muualle lemmikin elimistöön. Kissoilla hoitamattomat hampaat lisäävät munuaisten vajaatoimintaan sairastumisen riskiä, koirilla puolestaan sydänsairauksien riski kasvaa.

Hammashoidot tehdään nukutuksessa, mutta toimenpidettä ei tule pelätä, vaikka lemmikki olisi jo vanhakin. Nukutuksen riskit ovat pienemmät kuin hoitamattomien hampaiden aiheuttaman kivun haitat.

– Vanhankin lemmikin pitää saada elää loppuelämänsä terveenä ja pirteänä ilman kipuja suussa. Eläimelle jo puoli vuotta on todella pitkä aika, joten on tärkeää, että hampaat hoidetaan, Volkova sanoo.

Lue myös: Puhdistatko säännöllisesti koirasi hampaat? Kammottava video osoittaa laiminlyönnin seuraukset

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Katso myös: Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin siitä, kuinka koira on usein kissaa arvostetumpi lemmikki.

2:14imgMiksi kissoja ei viedä eläinlääkäriin yhtä usein kuin koiria?

Lähde: Evidensia

Tuoreimmat aiheesta

Lemmikkien vaivat