Vihreiden tiukaksi ennakoitu puheenjohtajakisa ratkesi selkeällä enemmistöllä kansanedustaja Touko Aallon eduksi. Näin Aallon nopeasti noussut ja kevään kuntavaalimenestyksestä lisävauhtia saanut ura johti puolueen kärkinimeksi.
Aalto kukisti ratkaisevalla äänestyskierroksella kansanedustaja Emma Karin äänin 3489-2111. Aalto myönsi, että väistyvän puheenjohtajan Ville Niinistön puolue-ennätyksiin nostama kannatus tuo lisäpaineita.
– Uskon, että tulevan vuosikymmenen aikana vihreät on pääministeripuolue, Aalto sanoi valintansa jälkeen.
Ennakkokaavailuihin verrattuna ehkä suurin yllätys puheenjohtajavaalissa oli köyhyystutkija Maria Ohisalon tulos. Hän jäi vain 72 äänen päähän Karista neljännellä äänestyskierroksella, jolla ratkaistiin Aallolle vastaehdokas viimeiselle kierrokselle.
Puheenjohtajaksi olivat ehdolla myös Emma Kari, Olli-Poika Parviainen, Krista Mikkonen, Maria Ohisalo ja Mika Flöjt.
Touko Aalto on edennyt vaalivoitosta toiseen
– Touko Aalto on ensimmäisen kauden kansanedustaja Jyväskylästä. Sai eduskuntavaaleissa 4326 ääntä.
– Jyväskylän kaupunginvaltuustossa vuodesta 2008. Kevään kuntavaaleissa vihreät nousi Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi.
– Vaalikauden 2011-2015 Aalto työskenteli Jani Toivolan eduskunta-avustajana.
– Keski-Suomen ensimmäinen vihreä kansanedustaja.
– Kuuluu eduskunnassa valtiovarainvaliokuntaan.
– Koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden kandidaatti.
Ei sukupuoli vaan linja
Vihreät Naiset kampanjoi puheenjohtajakisassa sen puolesta, että puolueen johtoon valittaisiin nainen. Väistyvä puheenjohtaja Ville Niinistö korosti, että vihreät on feministinen puolue. Aallon mukaan tärkeintä ei ole sukupuoli vaan linja, joka on feministinen.
– Vihreät on feministinen puolue, ja olen siitä ylpeä. Minun pitää ymmärtää oma etuoikeuteni tässä yhteiskunnassa. Minä olen valkoihoinen, heteroseksuaalinen, korkeakoulutettu, hyvin toimeentuleva mies, Aalto sanoi.
– Minun on helpompi saada ääneni kuuluviin kuin monen naisen ja pitää ymmärtää, että ongelma on rakenteissa.
Aalto ei halunnut linjata, että löytyvätkö mieluisammat yhteistyöpuolueet vasemmalta vai oikealta. Hänen mukaansa vihreiden on oltava valmis yhteistyöhön kaikkien kanssa. Kysyttäessä yhteistyöstä Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten kanssa Aalto sanoi, että sellainen vaatisi perussuomalaisilta arvomuutosta kohti luonnon monimuotoisuuden puolustamista ja inhimillisempää maahanmuuttopolitiikkaa.
Pääministerihaaveita ennen vihreiden on Aallon mukaan vahvistettava linjauksiaan isoimmissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä, kuten talous-, elinkeino- ja työllisyyspolitiikassa.
– Meillä on jo hyvät, punnitut kannat ympäristö-, luonnonsuojelu- ja energiapolitiikassa, Aalto arvioi.
Laatikko haettiin Helsingistä
Puheenjohtajavaalin ääntenlaskun valmistuminen myöhästyi pahasti, kun noin 400 äänen laatikko oli jäänyt Helsinkiin ja oli haettava kokouspaikalle Tampereelle. Puoluesihteeri Lasse Miettinen kertoi unohduksen syyksi inhimillisen erehdyksen.
Alun perin uuden puheenjohtajan nimen piti olla selvillä jo kahden jälkeen iltapäivällä, mutta voittaja julistettiin vasta illalla puoli kahdeksalta.
Jäsenäänestys oli muodollisesti neuvoa-antava, koska yhdistyslaki ei salli sitovaa jäsenäänestystä puheenjohtajasta, mutta tulos oli puoluekokousta poliittisesti sitova.
Siirtoäänivaalissa ehdokkaat merkitään äänestyslippuun toivotussa järjestyksessä. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta ykkösäänistä, pois putoaa vähiten ääniä saanut ehdokas. Pudonneen ehdokkaan äänestyslippu siirtyy ehdokkaalle, jonka äänestäjä on merkinnyt toiselle sijalle. Kierroksia lasketaan niin kauan, että joku ehdokkaista saa ehdottoman enemmistön eli yli puolet äänistä.
JÄSENÄÄNESTYKSEN TULOS
1. laskentakierros
Touko Aalto: 2 046
Mika Flöjt: 230
Emma Kari: 1 269
Krista Mikkonen: 773
Maria Ohisalo: 1 181
Olli-Poika Parviainen: 270
Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Flöjt) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.
2. laskentakierros
Touko Aalto: 2 100
Emma Kari: 1 323
Krista Mikkonen: 841
Maria Ohisalo: 1 220
Olli-Poika Parviainen: 285
Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Parviainen) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.
3. laskentakierros
Touko Aalto: 2 214
Emma Kari: 1 361
Krista Mikkonen: 902
Maria Ohisalo: 1 290
Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Mikkonen) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.
4. laskentakierros
Touko Aalto: 2 649
Emma Kari: 1596
Maria Ohisalo: 1 524
Kukaan ehdokas ei saanut enemmistöä. Tällöin vähiten ääniä saanut (Ohisalo) karsittiin ja hänen äänensä siirrettiin jäljelle jääneille ehdokkaille.
5. laskentakierros
Touko Aalto: 3 489
Emma Kari: 2 111
Aalto sai laskentakierroksella enemmistön äänistä ja voitti jäsenäänestyksen.