Eduskuntaan saatiin kolme miltei yhtä suurta puoluetta – Näin huippujännittävä vaali-ilta eteni

3:42imgNäin Antti Rinne juhli puolueensa kanssa vaalivoittoa.
Julkaistu 14.04.2019 16:34(Päivitetty 15.04.2019 00:31)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Toimittajan kuva

Tuomo Hyttinen

tuomo.hyttinen@mtv.fi

@tuomohytti

MTV Uutiset seurasi äänestyspäivän käänteitä tässä jutussa.

0.31: Lopullinen järjestys sunnuntai–maanantaiyönä näyttäisi olevan: sdp 40 paikkaa (17,7 %), perussuomalaiset 39 paikkaa (7,5 %), kokoomus 38 paikkaa (17,0 prosenttia), keskusta 31 paikkaa (13,8 prosenttia) ja vihreät 20 paikkaa (11,5 %).

Vasemmistoliitto sai 16 paikka (8,2 %), rkp 9 paikkaa (4,5 %), kristillisdemokraatit 5 paikkaa (3,9 %) ja muut, eli Ahvenanmaan edustaja sekä Liike Nyt 2 paikkaa (yht 2,9 %).

MTV Uutisten liveseuranta päättyy tähän. Huomenta Suomi, MTV Uutiset Live ja mtvuutiset.fi jatkavat vaalituloksen puimista heti maanantaiaamuna.

0.25: Maanantain puolelle meni, mutta nyt äänitulos puolueiden osalta näyttää melko varmalta. Kokoomus sai erittäin todennäköisesti pelastettua Uudenmaan viimeisen paikan Espoon äänillä. Kokoomuksen Pihla Keto-Huovisen ja perussuomalaisten Tanja Vahvelaisen ero on noin 300 ääntä, kun äänistä on laskettu 98,7 prosenttia.

23.57: Nyt odotetaan Uudenmaan vaalipiirin viimeisiä ääniä. Siellä kokoomuksen Pihla Keto-Huovinen pitää viimeistä kansanedustajapaikkaa vertailuluvulla 11 777. Hänen perässään ensimmäisenä varakansanedustajana on perussuomalaisten Arto Luukkanen vertailuluvulla 11 696.

Tässä ratkaistaan, saako perussuomalaiset 39 vai 40 ja saako kokoomus 38 vai 37 kansanedustajaa.

23.52: Halla-aho keräsi 30 527 ääntä, kun kaikki Helsingin vaalipiirin äänet on laskettu. Se on niukasti enemmän kuin Sauli Niinistön vuoden 1999 vaalipiiriennätys.

Lue lisää: Jussi Halla-aho rikkoi äänipotillaan ennätyksen – ohitti niukasti Sauli Niinistön historiallisen saaliin

23.40: Jussi Halla-ahon äänimäärä on rikkonut 30 000 äänen maagisen rajan. Se on enemmän kuin perussuomalaisten edellisellä puheenjohtajalla Timo Soinilla.

Mitähän Iivisniemessä mahdetaan ajatella nyt, pohtii toimittaja Eeva Lehtimäki.


23.36: Keskusta koki rökäletappion Juha Sipilän kotikentällä Oulussa. Paikkoja lähti kolme, joista yksi meni perussuomalaisille, yksi vasemmistoliitolle ja yksi sdp:lle.

– Juha Sipilän henkilökohtainen äänimäärä puolittui, huomautti asiantuntija Kimmo Grönlund. 

23.32: Kuusi lisäpaikkaa on toki suuri muutos, mutta vaalitulos on viime vaalien jälkeen historian huonoin tulos, sanoo MTV Uutisten asiantuntija Kimmo Grönlund.

3:42imgAntti Rinne juhlii puolueensa kanssa vaalivoittoa.

23.28: Sdp:n puheenjohtaja ja todennäköinen äänestystunnustelija Antti Rinne on aloittanut puheensa. Rinne tunnustaa, että tulos on pettymys.

– Odotin, että kannatus olisi alkanut kakkosella, Rinne sanoi.

Rinne sanoi kuitenkin olevansa ylpeä siitä, että sdp on pitkästä aikaa suurin, eli pääministeripuolue.

23.18: Vaalitulokset näyttävä, että joka äänellä on väliä. Sdp:n ja perussuomalaisten ero on vain 5 000 ääntä. Lisäksi esimerkiksi Lapin vaalipiirissä vihreiden Riikka Karppinen on jäämässä ulos 7 äänellä.

23.07: Sdp on repinyt perussuomalaisiin yhden paikan eron, kun äänistä on laskettu 94 prosenttia. Sdp:llä kansanedustajia on nyt 40, ja perussuomalaisilla 39. Kokoomus on kolmantena 37 paikalla.

Kannatusta sdp:llä on 17.8 prosenttia, perussuomalaisilla 17,7 prosenttia ja kokoomuksella 16,6 prosenttia.

23.04: Vihreiden puheenjohtaja Pekka Haavisto huomauttaa, että vihreät on suurin puolue Helsingissä 23,5 prosentin kannatuksella. Puolue on saamassa Helsingin vaalipiiristä 6 kansanedustajaa, kun nyt heitä on 5.

23.03: Liike Nytin vaalivalvojaisissa riemu repesi Leijonien maalin ansiosta, mutta tunnelma latistui maalin tarkistuksen jälkeen.

Peliä voi seurata tästä: MTV seuraa: Suomi ehti jo juhlia MM-kultaa! Trilleri jatkuu videotarkistuksen jälkeen

22.53: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoo Twitterissä, että naiset ovat äänien voittajia:


Reaaliaikaisen laskennan mukaan naiset ovat saamassa 46 prosenttia kansanedustajapaikoista.

22.46: Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola pitää tämänhetkistä vaalitulosta historiallisena. Kolmen perinteisen puolueen yhteenlaskettu äänimäärä on alle 50 prosenttia, mikä sopii yleiseen eurooppalaiseen kehitykseen.

– Poliittisen järjestelmän vakauden kannalta puoluekentän hajaantuminen, puolueiden jäsenmäärän pieneneminen on huolestuttava ilmiö, Aaltola kirjoittaa Twitterissä.


22.41: Perussuomalaisten väki ottaa puheenjohtaja Jussi Halla-ahon todella innostuneesti vastaan. Halla-aho on selkeästi liikuttunut.

Halla-aho painotti puheen alussa sitä, että vaalitulosta oli hyvin vaikea ennustaa.

– Kirjoitin puheen, joka sopii mihin tahansa vaalitulokseen, Halla-aho sanoo.

3:11imgJussi Halla-Ahon puhe perussuomalaisten valvojaisissa

22.36: Sipilä tunnusti keskustan puolueväen edessä, että tulos on suuri vaalitappio. Yleisö repesi nauruun tämän toteamuksen edessä. Sipilä vakuutti kuitenkin omilleen, että vaalituloksen eteen tehtiin kaikki mahdollinen.

Sipilän mukaan Suomi on menossa aikaan, jossa on viisi suurta puoluetta. Se tarkoittaa, että hallituksen muodostaminen vaatii nykyistä enemmän neuvotteluja.

– Kenelläkään ei ole vahvaa mandaattia, Sipilä sanoi.

22.25: Huima tilanne. Vihreiden entinen puheenjohtaja Touko Aalto on jäämässä varasijalle, kun Keski-Suomen vaalipiirin äänistä on laskettu 90 prosenttia. Hänen tilalleen on nousemassa 27-vuotias opiskelija ja kaupunginvaltuutettu Bella Forsgren.

Lue lisää: Vihreiden Touko Aalto on putoamassa eduskunnasta – tilalle noussee 27-vuotias opiskelija

22.20: Katsaus vaalipiireihin. Tällä hetkellä Helsingin vaalipiiristä on laskettu 70 prosenttia ja Uudenmaan vaalipiiristä 55 prosenttia äänistä. Oulun ja Varsinais-Suomen vaalipiireistä on laskettu 88 prosenttia, muista vaalipiiresitä on laskettu yli 90 prosenttia äänistä.

22.17: Jussi Halla-aho on mennyt kärkeen myös reaaliaikaisessa laskennassa. Järjestys nyt: Halla-aho, Li Andersson, Antti Häkkänen, Sanna Marin ja Juha Sipilä.

22.09: Sdp ja perussuomalaiset ovat kumpikin saamassa 39 paikkaa, kun äänistä on laskettu 76 prosenttia. Kokoomus on kolmantena 37 paikalla ja keskusta neljäntenä 32 paikalla. Vihreillä on tämän hetken tilanteessa 19 kansanedustajan paikkaa.

Vasemmistoliitolla on 16, rkp:llä 10, kristillisdemokraateilla 6 ja muilla 2 kansanedustajaa. Uudenmaan ja Helsingin äänistä on suuri osa laskematta, joten nämä vaalipiirit todennäköisesti keikauttavat vaalitulosta, kun ääntenlaskenta etenee.

22.05: Jälleen mielenkiintoisia nimipoimintoja läpimenijöistä. Brother Christmasina tunnettu Ari Koponen on pääsemässä eduskuntaan 1 835 äänellä. Myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtaja ja tunnettu sote-kriitikko Aki Lindén on saamassa paikan.

21.58: Ylen vaaliennuste povaa myös äänikuninkaat ja -kuningattaret järjestykseen. Ennusteen mukaan Jussi Halla-aho saa eniten, yli 30 000 ääntä. Li Andersson tulisi kakkoseksi noin 25 000 äänellä ja Antti Häkkänen kolmanneksi noin 22 000 äänellä.

21.52: Ylen vaaliennuste on julkaistu. Sen mukaan sdp voittaa vaalit 17,7 prosentin kannatuksella (40 paikkaa). Se on paljon vähemmän kuin viimeisissä gallupeissa, jossa puolueen suosio oli yli 19 prosenttia. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat toinen ja kolmas 17,2 prosentin (38 paikkaa) kannatuksella.

Keskusta on neljäs 13,8 prosentilla (30 paikkaa) ja vihreät viides 12,0 prosentilla (22 paikkaa).

– Todella tasainen vaalitulos, niin kuin arvailimme. Mutta kyllä meidän pitää katsoa koko tulos, sanoo asiantuntija Kimmo Grönlund.

Twitterissä lasketaan jo mahdollisia hallitusyhdistelmiä:


21.46: Sinisten puheenjohtaja Sampo Terho kiistää HS:lle tiedon, että siniset oltaisiin lakkauttamassa.

– Tässä on vielä eurovaalitkin tulossa, Terho sanoo lehdelle.

21.43: Perussuomalaiset kiri suosiossa kokoomuksen ohi. Sdp johtaa (18,5%), perussuomalaiset toisena (17,0 %), kokoomus kolmantena (16,1 %), keskusta neljäntenä (15,7 %) ja vihreät viidentenä (10,2 %).

Vasemmistoliitto on kuudes (8,5 %), rkp seitsemäs (4,4 %) ja kristillisdemokraatit kahdeksas (4,3 %). Ääntenlaskenta kuitenkin erityisesti uudellamaalla on vielä pahasti kesken, joten tilanne voi muuttua paljonkin.

21.40: Siniset saattaa lakkauttaa puolueensa, jos tulosta ei tule. Asiasta kertoo HS. Puoluesihteeri Matti Torvinen kertoo, että siniset päättävät huomenna maanantaina siitä, mitä puolueelle tapahtuu.

21.34: Valtakunnallisesti kolmen eniten ääniä saaneiden kolmen kärki on nuori. Li Andersson (vas.), Antti Häkkänen (kok.) ja Sanna Marin (sd.) ovat kaikki 31–34-vuotiaita.

– Pyrin tekemään työni mahdollisimman hyvin ja perehdyn asioihin, Häkkänen sanoo suosionsa syistä.

21.30: Mielenkiintoinen knoppi tämänhetkisistä paikkaodotuksista verrattuna vuoden 2015 tulokseen. Vain keskusta ja perussuomalaiset ovat häviämässä kansanedustajapaikkoja. Kaikilla lopuilla puolueilla merkki on plussalla.

Enemmistö puolueista on siis vaalivoittajia.

9:45imgTunnelmia voi aistia puheenjohtajien kommenteista.

21.25: Asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) näyttää putoavan eduskunnasta Helsingin vaalipiiristä. Tiilikainen myöntää olevansa pettynyt, etteivät äänestäjät palkinneet puoluetta hallituskauden saavutuksista.

– Toiset tarjosivat paremmat paketit. Uskon, että keskustan aika tulee vielä, Tiilikainen sanoi.

21.15: Perussuomalaiset ohitti keskustan ääntenlaskennassa, kun kaikista äänistä puolet on laskettu. Uudeltamaalta on laskettu vasta alle kolmasosa äänistä. Lapista taas noin 75 prosenttia. Tämä selittää eroja puolueiden äänimäärän välillä.

21.13: Yksi Suomen politiikan historian komeimmista urista on päättymässä surkeasti. Tähtiliikkeen puheenjohtaja Paavo Väyrynen on saanut vasta 344 ja putoaa eduskunnasta. Koko tähtiliikkeen lista on saanut vasta alle 1 000 ääntä.

0:57imgPaavo Väyrynen: Meitä ei otettu mukaan vaaliohjelmiin.

Lue lisää: Tähänkö päättyy vuosikymmenten työ? Paavo Väyrynen on putoamassa eduskunnasta – äänisaldo tällä hetkellä kaukana vaadittavasta

21.08: Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo on menossa ainoana liikkeen ehdokkaana läpi. Harkimo sanoo MTV Uutisille, että olisi toivonut enemmän ehdokkaita läpi.

– En mä nyt tyytyväinen oo, Harkimo sanoi.

Harkimo sanoi, että seuraava eduskuntakausi voi tuntua yksinäiseltä.

1:08imgHjallis Harkimo MTV Uutisten haastattelussa.

21.05: Vasemmistoliiton Li Andersson ei voi lakata hymyilemästä. Hän ei MTV Uutisten haastattelussa täysin sulje pois hallitusyhteistyötä kokoomuksen kanssa.

0:51imgSinisten Sampo Terho hurjana: "Olemme taistelleet!"

20.59: Valtakunnallisessa ääniharavakilvassa johtaja vaihtui. Vasemmistoliiton Li Andersson nousi kärkeen kokoomuksen Antti Häkkäsen ohi. Sanna Marin (sd.) on kolmas, Jussi Halla-aho (ps.) neljäs ja Anna-Maja Henriksson (r.) viides.

20.56: Mielenkiintoinen tilanne. Kauppalehden uutispäällikön Mikko Metsämäen mukaan vihreiden eduskuntaryhmään on tulossa 17 naista ja 3 miestä. Näin epätasa-arvoista tilannetta ei liene millään muulla puolueella.


20.53: Asiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n pohjalta voitaisiin näillä luvuilla rakentaa toimiva enemmistöhallitus. Sdp haluaisi mukaan vasemmistoliiton, mutta puolue ei tule kokoomuksen kanssa toimeen.

Tätä kannattaa seurata, kun ääntenlaskenta etenee.

20.48: "Katsotaan mihin riittää", tuntuu olevan Antti Rinteen vakiovastaus, kun ääniä on laskettu alle puolet. Katsotaan, missä vaiheessa Rinne alkaa ottaa kunnolla kantaa.

0:47imgAntti Rinne: "Lasketaan ne äänet loppuun asti."

Juha Sipilän keskustalle ennustetaan murskatappiota, jopa Sipilä myöntää sen. Hän onnittelee Rinnettä, Orpoa ja Haavistoa vaalivoitosta. Oppositioon Sipilä ei vielä ole jäämässä, vaan keskusta päättää puolue-elimissä, onko puolue hallituskelpoinen.

Jussi Halla-aho oli haluton ottamaan kantaa siihen, kutsutaanko perussuomalaisia hallitusneuvotteluihin.

20.43: Asiantuntija Kimmo Grönlund pitää keskustan mahalaskua "jonkin sortin maailmanennätyksenä". On harvinaista, että pääministeripuolueen suosio laskee näin paljon, kun talous ja työllisyys on näin hyvässä kunnossa.

Tällä hetkellä eduskunnasta on putoamassa nimekkäitä kansanedustajia ja jopa ministereitä, kuten muun muassa Kimmo Tiilikainen, Olli-Poika Parviainen ja Ozan Yanar. Sinisistä edes suosittu ministeri Jussi Niinistö ei ole menossa läpi.

Tiilikainen ja Yanar ovat ehdolla Helsingistä, jonka ääniä lasketaan myöhään yöhön, joten tilanne voi todellakin muuttua.

20.31: Jos pitäisi vetää pientä yhteenvetoa puheenjohtajien reaktioista, niin tyytyväisimmiltä vaikuttivat vihreiden Pekka Haavisto ja kristillisdemokraattien Sari Essayah. Vasemmistoliiton Li Andersson hymyili kuin Naantalin aurinko.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo näytti olevan varovaisen toiveikas jopa sdp:n ohittamisesta.

Jussi Halla-aho vaikutti tyytyväiseltä ja sanoi haluavansa vaikuttaa, oli perussuomalaiset sitten hallituksessa tai oppositiossa. Antti Rinne vaikutti pettyneeltä, vaikka vakuutti muuta.

1:21imgNäin Antti Rinne ja Jussi Halla-aho kommentoivat ennakkoääniä.

Sinisten Sampo Terhoa kävi eniten sääliksi. Hän yrittää pitää pokkansa, mutta tulos näyttää puolueen kannalta hirveältä.

20.27: Vaali-illasta on tulossa puolueiden kannattajille pitkä ja hikinen, sillä ennakkoäänten perusteella kaikki on vielä auki, kirjoittaa MTV Uutisten politiikan päällikkö Jussi Kärki.

Kärki odottaa keskustalle musertavaa vaalitappiota. Vihreistä Kärki odottaa suurinta voittajaa.

Lue lisää: Jussi Kärjen kommentti: Kokoomus iskuetäisyydellä SDP:stä, puheenjohtajille on tulossa pitkä ilta

20.24: Muutama mielenkiintoinen havainto alustavista tuloksista: sdp:n johtohahmo Eero Heinäluoman tytär Eveliina Heinäluoma on menossa läpi. Myös Liike Nyt on saamassa yhden kansanedustajan, toisin kuin hallituspuolue siniset. 

20.22: Tässä vielä ennakkoäänet kokonaisuudessaan: Ennakkoäänien perusteella SDP on ykkösenä 18,9 prosentin kannatuksella ja kokoomus toisena 17,2 prosentilla.

Keskusta on kolmantena 15,4 prosentilla ja perussuomalaiset neljäntenä 15,1 prosentilla.

Vihreät ovat saaneet 11,4 prosenttia ennakkoäänistä. Vasemmistoliiton osuus on 8,9 prosenttia, kristillisdemokraateilla 4,3 ja RKP:llä 4,0 prosenttia.

Ennakkoäänten tullessa julki kaikista äänistä oli laskettu hieman yli kolmasosa.

Lue lisää: Ennakkoäänet julki! SDP vankassa johdossa, perussuomalaisille ja vihreille odotettua pienemmät osuudet

20.17: – Keskusta on vuotanut kaikkiin suuntiin kuin seula, sanoo asiantuntija Kimmo Grönlund Oulun vaalipiirin tuloksesta.

Tämä on merkittävää, sillä kyseessa on pääministeri Juha Sipilän kotivaalipiiri.

4:09imgKimmo Grönlund ennustaa, että keskustan vaalitulos laskee vielä.

20.15: Antti Rinne vaikutti haluttomalta vastaamaan omin tuntoihinsa ennakkoäänituloksista. Asiantuntija Kimmo Grönlundin mukaan pettymys huokuu Rinteen elekielestä läpi, vaikka pokka pitääkin.

20.10: Koko maan ääniharavien top-3 ovat tällä hetkellä Antti Häkkänen, Li Andersson ja Sanna MarinAntti Rinne ei mahdu top-12:een.

20.08: Pekka Haavisto vaikutti ainoalta aidosti tyytyväiseltä puoluejohtajalta ennakkoäänien tulokseen. Demarien tulos yleensä laskee ennakkoäänistä, ja kokoomus nousee. Vasemmiston tulos näyttää vaalivoitolta.

Asiantuntija Kimmo Grönlund ei usko siihen, että siniset saavat kansanedustajia. Grönlund ennustaa järjestykseksi sdp, kokoomus, perussuomalaiset, keskusta ja vihreät. Aika näyttää, toteutuuko tämä.

20.04: Jussi Halla-ahon mukaan perussuomalaisten ennakkoäänitulos vaikuttaa erittäin hyvältä.

20.02: Ennakkoäänet julki! Sdp johtaa 18,9 prosentin osuudella, kokoomus toisena 17,2, keskusta 15,4 prosenttia ja perussuomalaiset 15,1 prosenttia. 35 prosenttia ennakkoäänistä on laskettu.

1:33imgNäin ennakkoäänet julkistettiin.

19.58: Juuri tulleen tiedon mukaan Uudenmaan ennakkoäänten laskenta viivästyy.

19.51: Kaikki puoluejohtajat tuntuvat toivovan vaalivoittoa. Lienee väistämätöntä, että useampi puolueen puheenjohtaja tulee pettymään.

19.49: Kokoomuksen Petteri Orpo myöntää, että mielipidemittaukset ovat olleet huonompia kuin mitä on toivottu. Vaalikentiltä on kuitenkin tullut positiivista viestiä, tosin kaikki puolueet sanovat näin.

19.45: Ennakkoäänien tuloksia odotetaan kello 20:n maissa. Aiemmin päivällä MTV Uutiset Live kertoi, että ennakkoääniä on tullut niin paljon, että niiden laskenta voi viivästyä tavallisesta.

Katso lähetys tästä:

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

19.40: Kierros puolueiden vaalivalvojaisissa. Sdp:llä ollaan innostuneita mahdollisuudesta nousta isoimmaksi puolueeksi 20 vuoden tauon jälkeen. Kokoomuksessa hermostunut meno, sillä sijoitus voi olla 1.–5.

Perussuomalaiset ehtivät jo brändätä mahdollisen vaalivoittonsa tsunamiksi.

0:26imgTunnelmat perussuomalaisten valvojaisten alusta

Keskustan vaalivalvojaisissa yritetään nostattaa tunnelmaa, mutta väki odottaa vaalitulosta rystyset valkoisena.

Vihreiden vaalivalvojaisissa tunnelma on korkealla, sillä vaalituloksesta odotetaan historiallisen korkeaa. Vasemmistoliiton valvojaisissa uskotaan tulevaisuuteen ja siihen että lisäpaikkoja tulee.

MTV Uutisten Janne Puumalainen kertoo sinisten vaalivalvojaisista, että puolue aikoo voittaa prosentin galluptuloksensa.

19.33: MTV Uutisten vaaliseuranta alkoi! Voit seurata suoraa lähetystä tämän jutun videonostossa tai osoitteessa mtv.fi/uutiset.

19.20: Perussuomalaisten vaalivalvojaiset järjestetään Apollo Live Clubissa Helsingissä. Puolueväki jännittää, saavuttaako puolue äänimäärässä jopa toisen sijan.

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho ilmoitti aiemmin, ettei mahdollista vaalivoittoa enää kutsuttaisi jytkyksi.

Puoluevirkailija, itsekin eduskuntaan pyrkivä Matti Putkonen sen sijaan on huudattanut yleisöä "tsunamilla" ja kuvaillut mahdollisen vaalivoiton olevan "positiivinen tsunami". Putkonen uskoo puolueen sijoittuvan "kolmen joukkoon".

19.09: MTV Uutisten toimittajat ovat illan ajan läsnä eri puolueiden vaalivalvojaisissa. Sinisten vaalivalvojaiset järjestetään Helsingissä olutpubi Vastarannan Kiiskessä.

Sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo puhui omilleen, kun ennakkoäänten julkistamiseen oli noin tunti.

– Tänä iltana, kävi miten kävi, on tilipäivä. Uskon, että tänä iltana moni tulee yllättymään siitä, kuinka vahvan tuloksen saamme, Elo uhosi.

Elo kehui etenkin Jussi Niinistön keränneen suurta suosiota puolueen kampanjoidessa. Lisäksi Elo ennakoi tulevaa.

– Punavihreiden kanssa minä en hallitukseen lähde, Elo ilmoitti.

18.49: Ennakkoäänien laskenta on parhaillaan käynnissä. Tulokset ennakkoäänistä paljastuvat reilun tunnin kuluttua.

Yksityiskohtana mainittakoon, että SVT:n mukaan vajaat 6 200 ihmistä on antanut äänensä kirjeitse ulkomailta. Kirjeäänestys oli käytössä ensi kertaa, ja äänestysinto yllätti ainakin SVT:n haastatteleman Helsingin yliopiston tutkijatohtori Johanna Peltoniemen.

18.29: MTV:n Tulosilta seuraa vaalien ratkaisuhetkiä herkeämättä koko illan läpi. Lähetyksessä kuullaan myös puheenjohtajien kommentit tilanteen edistyessä ja vieraillaan puolueiden vaalivalvojaisissa.

17.37: Åbo Akademin valtio-opin professori Kimmo Grönlund analysoi MTV Uutiset Livelle sitä, mitä ennakkoäänestysaktiivisuudesta ja äänien jakautumisesta on mahdollista päätellä.

Ennakkoäänissä suhteessa paljon ääniä saa usein Grönlundin mukaan keskusta, vaalipäivänä puolestaan etenkin vihreät ja RKP.

Lue myös: Mitä voidaan päätellä, kun ennakkoäänet lävähtävät ruutuun? "Voittajia ovat yleensä vaalipäivän äänissä erityisesti vihreät ja RKP"

17.03: Suomen eduskuntavaaleja on seurattu laajalti myös ulkomailla. Esimerkiksi brittiläinen BBC uutisoi tänään vaaleista otsikolla "Suomen vaalit: Vasemmistolaispuolue kärjessä vaalien voittajaksi". BBC ennakoi SDP:n voittavan vaalit, mutta hallituksen kasaamisen muodostuvan vaikeaksi tasaisuuden johdosta.

Lue myös: Arvostettu talouslehti Financial Times ruotii perussuomalaisten nousua: "Suomen populistit keräävät suosiota ympäristövastaisuudella"

Lue myös: New York Times uutisoi Suomen vaalien ilmastokeskustelusta: Perussuomalaisten Putkosen makkarakommentti pääsi yhteen maailman suurimmista lehdistä

16.30: Polkaistaan seuranta käyntiin! Suomalaiset ovat käyneet tänään vaaliuurnilla pääosin pilvisessä kelissä Keski-Suomen auringonsäteitä lukuunottamatta.

Yksi kortensa kekoon kantaneista on tasavallan presidentti Sauli Niinistö, joka kävi äänestämässä Espoossa Lähderannan koululla.

Myös usean eduskuntapuolueen puheenjohtajan äänestämisestä on uutisoitu. SDP:n Antti Rinne kävi Demokraatin mukaan äänestämässä Mäntsälässä, keskustan Juha Sipilä Kempeleessä Suomenmaan mukaan ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho Helsingissä Iltalehden mukaan.

LK halla-aho eduskuntavaalit äänestysPerussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kävi tänään äänestämässä Elias-koululla Helsingissä.Lehtikuva

Eduskuntavaalit

Tuoreimmat aiheesta

Eduskuntavaalit