Suomi on tuhansien järvien maa, ja surullisen moni hukkuu niihin kesäisin. Kuolemista moni olisi ehkäistävissä.
Tuoreimmat viralliset kuolemansyytiedot ovat vuodelta 2018. Tilastokeskuksen mukaan tuolloin hukkui tapaturmaisesti yhteensä 164 henkilöä, heistä valtaosa hukkuen luonnonvesistöön.
Yleisintä oli hukkuminen uinnin yhteydessä, mutta moni hukkui myös pudottuaan veteen vahingossa. Yleistä oli myös hukkuminen veneestä tai laivasta putoamisen jälkeen tai jäihin vajoamalla.
Erityisen suuri riski hukkumiskuolemaan vaikuttaa tilastojen valossa olevan miehillä. Veneilyyn ja jäihin vajoamiseen liittyvistä hukkumisista noin 90 prosenttia tapahtuu miehille. Muissa luonnonvesistöihin liittyivissä hukkumisissa miehet ovat myös selvästi yliedustettua. Uimareissuilla hukkuneista kolmannes on naisia, veteen putoamiseen liittyvissä hukkumisissa vain neljäsosa.
Merkittävään osaan kuolemista liittyy alkoholin käyttö.
Ei vain tiettyjen alueiden ongelma
Onnettomuustutkintakeskuksen kymmenen vuotta sitten julkaiseman hukkumiskuolemia tarkastelleen raportin perusteella vaikuttaa siltä, että hukkumiskuolemista suuri osa tapahtuu Etelä-Suomen ja Järvi-Suomen alueella. Kuolemia tapahtuu kuitenkin ripotellen läpi Suomen, joten hukkumiskuolemia ei voi pitää vain tiettyjen alueiden ongelmana.
Toisaalta hukkumistapauksista yli viidesosa tapahtuu Uudellamaalla ja Pohjois-Karjalassa ja Pirkanmaalla noin noin joka kahdestoista. Voi siis kohtuullisen luotettavasti sanoa, että kuolemat tapahtuvat toisaalta tiheämmin asutetuissa maakunnissa mutta toisaalta myös alueilla, joissa on merkittävä määrä vapaa-ajan asuntoja.
Määrä laskussa
Hukkumiset eivät onneksi ole yhtä yleisiä kuin vuosikymmeniä sitten. Kun pahimmillaan vuonna 1972 veneilyyn liittyvät hukkumiskuolemat poisluettunakin hukkui yli 330 henkilöä, kuoli tapaturmaisesti hukkumalla vuonna 2018 vain puolet tästä määrästä vaikka mukaan lasketaan myös veneilyyn liittyvät hukkumistapaukset.
Vaikka viime vuosikymmeninäkin on havaittavissa hukkumistapaturmien laskua, on kuolemien määrä heitellyt paljon: 2000-luvulla kuoli tapaturmaisissa hukkumissa korkeimmillaan 228 henkilöä vuoden aikana, matalimmillaan 117.